Despre scoala din casa noastra

Cand s-a nascut Baietelul de argint, aveam o colectie de carti in limba engleza si cateva cantecele in minte. Asa am inceput.

DSC_0986

I-am citit de cand s-a nascut, i-am cantat desi nu am voce, ne-am jucat, am iesit mult la aer in primul an. S. a mers mult de-a busilea, in picioare abia la un an si 2 luni, dar a pedalat pe tricicleta de la 2 ani, iar bicicleta cu stabilizatoare a stapanit-o de la 2 ani si 4 luni, si are o buna precizie si orientare in spatiu.

La 18 luni am inceput efectiv “scoala de acasa”, totschool cum i se spune peste Ocean. Am inceput cu activitati de tip Montessori, adaptate la ceea ce aveam prin casa: activitati de turnare, transfer, lustruire, viata practica, cutii senzoriale, pictura cu degetele, joaca cu clesti de rufe si abtibilduri. Toate acestea intaresc muschii fini ai mainii, dar si coordonarea ochi-mana, atentia si puterea de concentrare.

Pe la doi ani si jumatate am inceput sa ne jucam mai serios cu litere si cifre. Inca lucram la invatarea alfabetului, insa reuseste sa numere pana la 10, sa identifice corect cifrele si sa faca simple adunari si scaderi.

Pe la 3 ani am inceput lectiile de anatomie. Da, anatomie, destul de complicate pentru ca S. a manifestat o curiozitate deosebita fata de acest subiect. Acum, fara falsa modestie, cred ca stie anatomie cat un elev de clasa a 8-a, poate chiar de a 12-a (nu prea tocilar 🙂 ).

Pe la 4 ani am inceput o provocare- aceea a unui maraton de citit pe parcursul unui an intreg. Tinta sunt 1000 de carti, insa noi cu siguranta nu vom ajunge acolo- este Septembrie si mai avem putin si atingem 300. De asemenea, am inceput lectiile de geografie  (toate continentele, apoi am vizitat in special Europa, indreptandu-ne cu pasi marunti spre Romania).

La botanica am invatat despre flori, despre mar si pepene, despre dovleac, ciclul vietii la planta de fasole. La zoologie, am studiat, dupa metoda Montessori, despre vertebrate si nevertebrate, si am luat in parte multe mamifere, pasari sau insecte- lui S. ii plac astfel de lectii, combinate cu lectura si joaca.

Anul acesta S. va sta acasa si imi ramane exclusiv mie sarcina de a-l invata cate ceva. Acesta este planul nostru pentru lunile ce urmeaza, si acestea sunt materialele pe care le folosim.

Acesta a fost un mic rezumat al calatoriei noastre, si sper ca e suficient pentru ca vizitatorii cei noi sa ne cunoasca mai bine.

Happy learning!

8 Comments

 1. Denisa T.

  va apreciez mult si va felicit!

  • Multumim din suflet, Denisa, te imbratisam cu drag!

 2. Mult succes!

  • Multumesc mult, Ioana!

 3. Jo

  Nu pot spune decât felicitări! Nu mulţi părinţi se ocupă de copiii lor astfel cum o faci tu!

  • Multumesc mult, Jo! Fiecare are plusurile si minusurile lui 🙂 Eu, de exemplu, nu sunt o buna gospodina, bucatareasa. Dar mergem inainte si facem ce putem 🙂

 4. Suntem cu gandul alaturi de voi. Va dorim mult succes in activitatea voastra si va trimitem multe imbratisari!

  • Multumim din suflet, Oana, esti mereu mereu extraordinar de draguta si calda!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s