Simtul auzului

Continuand lectiile despre simturi, am trecut la ureche si la auz. Aici am avut parte de niste materiale foarte interesante, care au facut ca lectia sa fie dinamica si frumoasa.

ureche

Am inceput prin a citi o carte, pe care am cumparat-o la un pret mai mult decat modic de la un vanzator de jucarii second hand de pe Picasa– il recomand, de multe ori am colaborat cu el. Cartea care se numeste Hearing si este dedicata simtului auditiv, incepe prin a explica ce este sunetul, cum este alcatuita urechea, cum se propaga sunetul prin partile componente ale urechii si cum ajunge el la creier (i-a fost usor sa inteleaga, pentru ca stie cum functioneaza sistemul nervos central), ca urechea este implicata si in echilibrul corpului, ce inseamna sa ai deficiente de auz, cum putem avea grija de urechi. Mi s-a parut extraordinar de bine structurata, am avut toate informatiile la indemana si am aflat chiar si eu lucruri noi. Pentru ca este in limba engleza, S. a avut parte si de expunere la engleza, pentru ca noi citim intai in aceasta limba, si apoi traducem.

hearingAm aprofundat informatiile despre structura urechii, citindu-le si din revista Corpul omenesc de la Erc Press, si urmarindu-le si pe o foaie printata de mine. Apoi am discutat despre instrumentele muzicale, le- am adunat pe cele ce le aveam prin casa (de jucarie sau nu) si am observat cu vibreaza aerul si se transmite sunetul. Am vazut ca uneori aerul vibreaza daca ciupesti o coarda, daca lovesti o membrana, daca sufli, etc.  Despre instrumente muzicale noi am mai discutat, asa ca am reluat si activitatile facute atunci. Cum unchiul lui S. din Japonia (varul meu) e violonist, am adus si un CD cu el, pe care sa il ascultam. Datorita faptului ca S. il cunoaste personal pe Florin, muzica lui are alta valoare. De asemenea, am folosit diverse aplicatii pe iPad, rugandu-l pe S. sa recunoasca sunetul unor instrumente, si s-a descurcat aici mai bine decat Izabela. Iza, in schimb, a recunoscut multe animale domestice si salbatice.

instrumenteAm incheiat cu un joc super distractiv- Slammers– imprumutat de la Coca, pe care ea l-a descris in amanunt aici, cu un video demonstrativ, si pe care il recomand din tot sufletul. Ambii copii s-au distrat teribil de mult si sunt sigura ca nu vor uita lectia aceasta, datorita lui. (Multumim o tona, Coca!).

Avem si o aplicatie pe iPad, extraordinara mi se pare mie, unde iti arata fiecare aparat in parte cum functioneaza, cum aude urechea, cum vede ochiul, ce parte a creierului se ocupa cu diferite functii ale corpului…multumim, Adina, pentru recomandare, am folosit-o din plin la lectiile noastre de anatomie.

Spor la joaca si la invatat!

Advertisements

2 Comments

  1. Foarte frumos Raluca! Daca esti interesata exista un set de CD care se numesc Dragonii in tara sunetului , sau invata sa numere sau…. pe care gasesti niste aplicatii foarte frumoase. Exista si o orchestra in care copilul trebuie sa recunoasca sunete instrumentelor ce o alcatuiesc.In rest, numai de bine! Va imbratisam cu drag si dor!

    • Multumesc mult pentru recomandare, Ioana! Am sa fiu cu ochii-n 4 dupe cd-urile astea, si daca dau de ele, ma gandesc serios sa i le iau.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s