Dezvoltarea limbajului la bebelusi

Exista mamici care nu cauta sa faca eforturi speciale cu bebelusii, in ideea ca se vor dezvolta de la sine, normal si armonios. De cele mai multe ori asa este: un mediu obisnuit ofera suficienti stimuli pentru ca bebelusul sa invete tot ce are nevoie pentru o viata cat se poate de normala. Simplul vorbit cu bebelusul, poezioarele pe care le stim cu totii de cand eram mici, cateva cantecele, joaca libera, sunetele naturii, sunt suficiente pentru dezvoltarea limbajului, in majortatea cazurilor.

Se intampla insa uneori ca bebelusul sa se nasca cu nevoi speciale, ca acestea sa fie detectate pe parcurs sau pur si simplu sa manifeste o interziere de vorbire. Asa a fost in familia noastra: si fetita si baietelul au/ au avut probleme cu limbajul expresiv. Daca il cazul lui S. intarzierea de vorbire a fost una usoara si nu ne-a ingrijorat, in cazul Capsunicii facem eforturi serioase pentru a lucra pe acest domeniu de dezvoltare.

Cu S. am vorbit mult, i-am citit de cand s-a nascut, i-am cantat pana cand cel mic nu a mai suportat 🙂 si am chemat la un moment dat un logoped care sa ne asigure ca totul este in regula. Am citit despre metoda Hanen, despre jucariile care incurajeaza vorbirea si despre importanta pe care o are jocul imaginativ pentru ca micutul sa isi dea drumul la vorba. Acum Baietelul de argint vorbeste de toate, are un vocabular foarte bine dezvoltat (dupa parerea mea, as putea sa ma insel) insa mai stalceste cuvinte, gramatica, si nu il pronunta pe r. Perseveram.

Cu Cati lucrurile au stat cu totul altfel. Datorita diagnosticului ei, stiam ca vor trebui depuse eforturi in acest sens. In primul an de viata insa, nu am facut prea multe, pentru ca nu am stiut ce. Auzisem, desigur, de logopedie, dar si de faptul ca abia dupa ce ajunge copilul la varsta mentala de 3 ani putem beneficia in Romania de serviciile unui logoped. Insa din momentul in care am intrat in programul NACD, am inceput sa lucram intens pe partea de limbaj. Pentru construirea unui vocabular receptiv, am folosit flashcards. Pentru intarirea musculaturii gurii si a fetei facem zilnic stimulare bucala si faciala. Pentru asocierea cuvantului cu gestul, zilnic repetam diferite comenzi pe care ea ajunge sa le invete si sa le internalizeze. Rezultatele?

La cateva luni dupa ce am intrat in NACD, am observat ca Ecaterina intelege ce ii spunem si poate raspunde la comenzi. A fost un breakthrough. In acest moment, Cati recunoaste o imagine din doua, la cerere, recunoaste parti ale fetei/corpului, identifica culorile si spune mama. De asemenea, am observat ca musculatura gurii s-a intarit, dupa modul in care trage din biberon (inainte trebuia efectiv sa apasam noi pe sticla de plastic ca sa manace).  Este mai mult decat ne-am imaginat noi ca va face acum un an si ceva, cand am inceput exercitiile.

Iata un joc simplu pe care il puteti adapta la orice tema, si pe care il puteti face indiferent daca are bebelusul (12-18 luni) deficiente de dezvoltare sau nu.

limbajbebe

Noi am ales fructele, pentru ca ne erau la indemana.

I-am aratat Catiushei imaginile (folosim flashcards printate si laminate in casa, seturi cumparate sau pe iPad), apoi i-am aratat fructele. Am rugat-o sa aleaga dintre imagini, de exemplu, marul, apoi am asociat fructul cu imaginea. Incercam sa asociem imaginile pe care ea le stie deja cu obiectele din mediu inconjurator.

Bonus- am avut un exercitiu de motricitate fina si senzorial, pentru ca si-a dat seama ca poate smulge bobitele de strugure, si am incurajat-o sa le dea jos pe toate 🙂

Aici puteti urmari cum explica Bon Doman etapele de dezvoltare ale limbajului:

Spor la joaca!

2 Comments

 1. Ina

  Buna Raluca,

  Te rog sa-mi spui cum ai laminat flashcardurile in casa?

  Multumesc.

  Ps: toate articolele tale sunt foarte interesante si le citesc cu mult drag. Felicitari!

  • Buna, Ina! Am laminator de la Lidl. Scot flascards-urile A5 si le laminez cate doua pe o folie A4 (tot de la Lidl), fata verso. Noi deocamdata folosim doar imagini, nu si scris. Daca copilul tau e tipic, nu vad de ce nu ai pune pe o parte imaginea si pe o parte scrisul cu litere mici de tipar (dar mari, sa le vada copilul bine) si sa il inveti sa citeasca fotografic. Asta daca vrei sa faci un efort de durata. Noi avem acum sute de flashcards, mai folosim si ipadul, nu mai am imprimata sa mai printez, dar le avem in continuare in program. Va imbratisam si noi cu drag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s