Jucaria de joi: elemente de stimulare vestibulara
Exercitiile de stimulare vestibulara sunt mereu prezente in programul zilnic al Catiushei, si cred eu ca nu ar trebui sa lipseasca din ziua nici unui copil (tipic sau cu nevoi speciale).
Activitatile vestibulare sunt esentiale pentru inhibarea reflexelor primitive si pentru dezvoltarea echilibrului. Senzatiile vestibulare sunt vitale pentru postura, miscare si pentru perceptia pozitiei in spatiu (proprioperceptie) si a mersului. (M. Sasse)
Desigur, un copil obisnuit va merge des in parc si acolo are leagane, jocuri rotative, balansoare (care se leagana sau se ridica si coboara). Cati insa nu merge in parc, si chiar daca ar iesi, locurile de joaca de la noi nu sunt adaptate pentru un copil cu nevoi speciale. De aceea, am decis sa aducem parcul acasa.
Prima leganare a fost pe mingea de fitness, si avea rolul nu numai de a stimula aparatul vestibular, ci si de a calma colicii. Apoi am intrat in programul NACD , unde am primit exercitii specifice pentru aceasta. La inceput, am folosit o banala patura, de doua ori pe zi cate doua minute, si era exercitiul favorit al Catiushei.
Dupa un timp, pentru ca nu mai aveam cum sa facem acest exercitiu in doi, am inlocuit patura cu un fotoliu rotativ de la Ikea (un minut, de doua ori pe zi: de trei ori la dreapta,stop, de trei ori la stanga, stop). Am mai povestit despre el aici.
Recent parcul nostru s-a imbogatit cu cateva elemente noi, unele testate, altele nu inca (asteapta cuminti sa se mute impreuna cu noi la casa noua). Vi le prezint totusi, pentru ca au recomandari excelente.
Intre cele pe care Cati le foloseste cu cea mai mare placere se numara leaganul- un leagan simplu de plastic, dar cu spatar inalt cu cu centura, cel mai potrivit model pentru ea (multumim din suflet pentru el!). Pe acesta il folosim for fun, dar si pentru a o motiva pe Cati sa invete sa dea din cap in semn ca da la intrebarea daca mai vrea sa o imping cu leaganul. Este un bun factor motivator si sper sa ne ajute sa invatam lucruri noi.
Un alt dar nespus de folositor, de care se bucura intens si Baietelul de argint, este balansoarul de la Ikea. Tine locul unui calut, dar poate fi folosit si in alte feluri. S. il foloseste calare, pe burta, in picioare (face echilibristica pe el), iar Cati il foloseste pe burtica si calare (cu sprijin deocamdata), dar si ca suport pentru ridicat in genunchi. Ne va fi foarte folositor pentru multe exercitii de acum incolo (multumim inca o data, din toata inima,pentru el!).
Celelalte doua piese mari pe care nu am apucat sa le testam cum se cuvine sunt un WINGBO pentru bebelusi si toddleri, despre care puteti citi mai multe aici, si un fotoliu suspendat, gen hamac, tot de la Ikea, despre care am auzit ca e adorat de copii.
Am citit de curand un articol excelent despre jocuri si jucarii care pot ajuta un copil energic sa isi consume energia intr-un mod constructiv si in casa, si vi-l recomand din toata inima, mai ales ca se apropie Craciunul si e bine sa va orientati spre jocuri care sunt si utile dezvoltarii fizice ale copilului.
Spor la joaca!
- Posted in: 0-6 luni ♦ 12-18 luni ♦ 18-24 luni ♦ 2-3 ani ♦ 3-4 ani ♦ 4-5 ani ♦ 6-12 luni ♦ Baietelul de argint ♦ Cati Capsunica ♦ Dezvoltarea copilului ♦ Jucaria de joi ♦ La joaca ♦ Sensory ♦ Terapie
Raluca, asa imi place scaunul rotativ de la Ikea!! Il aveti? Balansoarul e minunat. Si fetelor mele le place balansoarul; noi avem un calut de lemn si inca il mai folosim!
Adela, imi cer scuze pentru intarziere, avem scaunul rotativ, am impresia ca Ikea nu il mai face rotativ, asa auzeam de la mamicile din State. PE noi ne ajuta foarte mult la exercitiile vestibulare, si daca e agitata Cati, o calmeaza.
L-am vazut acum cateva saptamani si era rotativ…. de Craciun le-as fi luat dar acum sunt prea mari, le-am luat doar un fel de fotoliu balansoar…