Lectia despre Romania

Am asteptat ziua de 1 Decembrie pentru a da startul lectiilor noastre despre Romania, si nici ca se putea un moment mai potrivit.

Pe noi duminica aceasta ne-a prins in orasul bunicilor materni, asa ca Baietelul de argint a putut merge sa vada parada militara  impreuna cu bunica. A venit acasa foarte incantat, tinand in mana un stegulet de hartie pe care o doamna amabila i-l daruise. De la acest eveniment am inceput sa discutam mai multe despre tara noastra, începând cu semnificatia datei de 1 Decembrie (i-am explicat ca romanii traiau un mai multe tari mai mici care la un moment dat s-au unit pentru a forma Romania Mare), i-am explicat despre regii care au aparat tara noastra, despre razboaiele care s-au dus pe teritoriul ei (pornind de la tunurile pe care le-a vazut intr-o expozitie a Muzeului de Isorie din Bacau), culorile drapelului, etc.

Ajunsi acasa, am pregatit o mica lectie despre Romania, folosindu-ne de doua atlase de la editura Prut: cel cu magneti despre care v-am mai povestit, si cel bogat ilustrat, pe care il recomand din toata inima. Am recapitulat cateva lucruri pe care S. le stia (faptul ca Romania se afla in Europa- desi are tendinta sa zica uneori Australia 🙂 , faptul ca are deschidere la Marea Neagra si capitala este Bucurestiul).

Vedeta serii a fost insa macheta educativa creata de Ioana:

DSC02618

Confectionata din polistiren gros, de o marime considerabila (S. trebuie sa isi intinda bratele pentru a o cuprinde), apoi pictata pentru a sugera formele de relief (muntii sunt realizati in relief, prin tehnica papier mache), macheta ne ajuta foarte mult sa vizualizam si sa ne imaginam cum arata tara noastra. Polisitrenul ne va permite sa facem cateva jocuri cu stegulete infipte, pentru a invata pozitia regiunilor si a oraselor, iar marimea machetei ne ofera suficient spatiu sa ne plimbam cu masinuta de la un punct la altul. Macheta aceasta ne-a facut o mare bucurie in septembrie, pentru ca datorita ei am reusit sa o cunosc personal pe Ioana, care este o doamna extraodinar de frumoasa inside and out, precum si pe cei doi baieti ai sai,  de ale caror realizari eu sunt foarte mandra. Va imbratisez cu drag pe toti trei si va multumim ca faceti asa materiale didactice minunate!

S. mi-a spus ca doreste si el sa treaca muntii Carpati, si asa am avut ocazia sa ii explic, cu degetul pe harta, ca a facut-o de foarte multe ori, in drumurile noastre spre Sibiu, Targu Mures sau Baia Mare.

Am invatat despre Dunarea care se varsa in Marea Neagra, despre lantul Carpatic, despre culorile cu care sunt reprezentate pe harta diferite forme de relief.

Lectiile noastre nu se vor opri aici, planuiesc sa invatam mai multe detalii despre Romania, dar pentru un baietel obosit si atins de febra mi s-a parut suficienta informatie.

Cu aceasta lectie ne înscriem si noi in colectia Alinei Hora Copiilor– mai aveti timp sa adaugati peripetiile voastre educative in Romania pana pe 5 decembrie!

6 Comments

  1. Bravooo! minunata macheta…si eu am zarit aceasta macheta la Ioana, si de aatunci ma tot gindesc cum sa o fac….poate imi dai si mie citeva detalii, te rog…mai ales cuma ai reusit sa o faci atit de mare si care e tehnica lantul muntilor carpati…Va dorim succes la concurs!pt mine deja ati luat premiu 🙂

    • Multumim, Amalia, despre detalii te poate lamuri Ioana 🙂 Noi doar ne bucuram de munca mainulor ei de aur 🙂

  2. Cum ai tu Raluca un fel de-a fi, de-a mangaia sufletele oamenilor! Descrierea pe care mi-ai facut-o m-a lasat …cu pielea de gaina! Este de la sine inteles ca bucuria intalnirii a fost reciproca si asta chiar daca noi am ,,navalit” in cuibul vostru. Va imbratisam cu drag!

    • Întoarcem mereu imbratisarile si noi ne socotim cei castigati pentru ca va cunoastem!

  3. Raluca ce idee bună această machetă! Multe se pot face cu ajutorul ei. Mulțumesc foarte mult că ai adăugat-o în colecție.

    • Eu iti multumesc pentru provocare, Alina, m-a facut sa ma mobilizez sa postez la timp 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s