Jucaria de joi: decoratiuni de sezon cu functie senzoriala

Sezonul Craciunului este cel mai bun moment pentru a va reface stocul de jucarii senzoriale. Sunt destul de ieftine si de mare efect, atat pentru bebelusi, cat si pentru copii cu nevoi speciale.

Sa va dau cateva exemple:

  • daca copilul nu este predispus la convulsii, e o idee buna sa achizitionati cea mai mica instalatie luminoasa posibila. O puteti pune in jurul patutului (Cati s-a bucurat enorm când era mica), sau puteti chiar incerca sa faceti o light-table sau light box, care e undeva sus pe lista mea de dorinte…aproape imposibile deocamdata. Aici am povestit despre asta.
  • margele decorative– am vazut ca au inceput sa apara si la noi, sunt extrem de ieftine (eu am dat 1,5 ron pe un sirag lung) si se pot face o multime de lucruri cu ele: se pot atarna desupra patului bebelusului mic pentru a-l stimula sa le apuce (atentie, niciodata lasat nesupravegheat cu ele in pat!), se pot face sensory bins multicolore, de care un copil care sta deja in fundulet se va bucura. Noi le folosim când ascultam muzica, pentru a marca ritmul cu ele, atat S. cat si Cati sunt incantati sa se joace asa; adaugam clopotei, chestii luminoase pe care Cati le urmareste in ritmul muzicii vesele, asa ca devine totul o experienta foarte interactiva. Daca aveti un copil special, exista conceptul de little room, pe care l-am vazut la micuta noastra prietena Nectaria, si acolo puteti folosi aceste margele.

margele

  • beteala, globuri incasabile, globuri texturate dar nepericuloase ( orice e colorat si interesant si copilul nu se poate rani in ele)  amestecate  intr-o bucurie de culori sclipicioase si vesele pentru o experienta senzoriala. Puteti face lucrul acesta chiar inainte de a pune la pastrare ornamentele, dupa Craciun. Aici si aici si aici vedeti  astfel de exemple de joaca senzoriala.
  • puteti folosi ornamente de brad pentru a numara cu ele, pentru a sorta, pentru patterning.
  • din clopotei de diferite marimi puteti face un fel de windchime, sau mobil suspendat, pe care copilul sa il poata atinge si sa faca clopoteii sa sune.

Voi aveti si alte idei de intrebuintare a ornamentelor de Craciun pentru stimulare senzoriale?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s