Muzica pentru bebelusi si efectul Mozart
Primul care a folosit muzica lui Mozart pentru a augmenta procesarea auditiva a fost Alfred Tomatis, care de fapt a si pus bazele unei terapii ce ii poarta numele. El era medic ORL-ist, insa s-a nascut intr-o familie de muzicieni (tatal lui fusese cantaret de opera). El a ajuns sa trateze multi colegi de-ai tatalui sau, formulând ipoteza ca de fapt multe dintre problemele vocale sunt de fapt probleme de auz: “vocea nu poate produce ceea ce urechea nu poate auzi”. El a dezvoltat ceea ce se numeste Electronic Ear, un dispozitiv care tonifica urechea mediana pentru a sensibiliza ascultatorul fata de frecventele pe care nu le poate percepe. A folosit aceeasi metoda ca terapie pentru depresie, dislexie, schizofrenie si chiar autism. Metoda lui e folosita cu succes in multe parti ale lumii acum, si cei ce au incercat-o raporteaza efecte benefice. Mai multe detalii despre terapia Tomatis aici.
Tomatis este cel care a inventat expresia “efectul Mozart“, insa nu ii daduse sensul pe care il are acum, si anume ca “muzica lui Mozart te face mai destept”. Don Campbell a preluat aceasta teorie si a popularizat-o, raspandind ideea ca muzica lui Mozart poate creste IQ-ul pe termen scurt si poate produce multe alte efecte benefice asupra functiei mentale pe termen lung. Au fost voci care au incercat sa demonteze teoria, insa ideea ca muzica clasica ajuta la dezvoltarea functiilor cognitive s-a impamantenit cumva si este folosita la scara larga acum. Cei care contrazic teoria lui Campbell sustin ca nu muzica in sine, ci efectul de placere pe care aceasta il produce, potenteaza pe termen scurt functiile creierului, si doar in zona de orientare spatio-temporala. Eficienta, spun ei, nu este ascularea pasiva a muzicii ci invatarea unui instrument (un articol pertinent, cel pe care vi-l recomand, este acesta). Mi se pare logic si tind sa le dau dreptate, dar…
Parerea mea este ca muzica clasica ajuta la organizarea creierului si la crearea de carari neuronale. Cati are in programul ei de terapie un exercitiu in care trebuie sa asculte in backgrould muzica instrumentala setata pe o anumita frecventa, aceea a vocii umane. Despre cum pot ajuta astfel de programe procesarea auditiva explica Lori Riggs (o specialista care lucreaza cu NACD) aici.
In afara de asta, Bob Doman ne-a recomantat inca de la inceput ca Ecaterina sa asculte cat mai multa muzica clasica (nu neaparat Mozart) si sunt sigura ca a fost un lucru bun pentru ea. S. a ascultat de când era mic astfel de muzica si o numeste “muzica frumoasa”. Bebelusul este castigat daca este stimulat in mod constant, si stimularea auditiva este la fel de importanta ca si celelalte. Muzica clasica are o structura mai complexa decat cea usoara, country sau rock, si tocmai aceasta complexitate ajuta creierul sa rezove mai repede problemele spatiale.
Desi colectia noastra de CD-uri a fost mica ( doar un CD cu Mozart pentru bebelusi si unul cu Beethoven) o buna bucata de vreme, in ultima perioada m- am preocupat sa o imbogatesc. Le multumesc tuturor prietenelor care m-au ajutat in acest sens.
Eu am facut doar un scurt rezumat care nu acopera toate “dedesubturile” efectului Mozart, dar sper ca link-urile puse in articol sa va lamureasca mai bine, daca va pasioneaza subiectul. Chiar când terminasem de scris despre acest subiect am dat peste un articol ce expune povestea unei fetite cu Sindrom Down care este mai sus decat colegii ei de clasa (dintr-o scoala de masa) cu un an din punct de vedere academic, pentru ca parintii ei o invata orice cu ajutorul muzicii de toate genurile. Sper sa va inspire!
Voi ati incurajat bebelusi si copiii vostri sa asculte muzica clasica?
- Posted in: 0-6 luni ♦ 12-18 luni ♦ 18-24 luni ♦ 2-3 ani ♦ 3-4 ani ♦ 4-5 ani ♦ 5-6 ani ♦ 6-12 luni ♦ Educatie muzicala ♦ Sensory ♦ Terapie
- Tagged: efectul Mozart, Muzica pentru bebelusi, stimulare timpurie, Superbebe, Tomatis
Raluca,eu am incurajat-o pe Alina sa asculte orice fel de muzica.Si ei ii place tare mult muzica si pot sa spun ca a ajutat-o enorm.Insa are perioade cand ii place spre exemplu un anume desen animat.Iar eu de la acel desen animat pornesc si ii explic multe lucruri din viata reala.Si in acest fel le intelege mult mai usor.Cu Winnie de Plus a invatat sa numere iar cu Barney a invatat zilele saptamanii.De fapt nu cred ca e o problema de intelegere cat de atentie.Pentru ca atunci cand un om nu este interesat de ceva ,nici nu asculta asa cum ar trebui si implicit perceptia nu este aceeasi.Va imbratisez cu drag pe toti!
Ema, Alina e fantastica, asa de mult m-am buucrat când am vazut ultimul video cu ea! E super bine dezvoltata, ti-am, zis, pronunta mai bine decat S. Faci o treaba minunata cu ea. Si noi folosim la CAti filmulete de desene animate.
foarte interesant articol Ralu! multumim pentru informatii, va pupam
Eu iti multumesc, Connie, pentru ca te opresti mereu sa citesti si pentru prietenia ta.
interesant articol si foarte multe detalii logice in ceea ce priveste acest mit. cand era mic copilul ascultam si noi muzica clasica, acum prefera muzica cu vorbe, cum spune el. dar din cand in cand mai ascultam si clasica, cate un concert de pian sau concerte instrumentale.
studierea unui instrument muzical mi se pare si mie foarte utila in educatia unui copil.
Sa stii ca eu cred in puterea muzicii 🙂 Si mai cred ca Dumnezeu are solutii de restaurare ale creierului la care poate nici nu ne-am gandit. Sper sa dam peste cat mai multe dintre ele pentru Cati. Va imbratsam cu drag si…auditii placute!
Super articol! Foarte bine documentat!
Ma bucur ca ti-a placut, Sabina, tot mai descopar chestii interesante sa le adaug 🙂