Alternative nemedicamentoase pentru ameliorarea colicilor
Va povestesc mereu despre joaca cu bebelusii si prescolarii, dar in ultimii cinci ani am dus o batalie grea (pe care o ducem inca) cu durerile de burtica si planuiesc de mult sa va povestesc ce a functionat la Baietelul de argint si la Cati Capsunica in aceasta privinta.
Când S. era mic nu a avut neaparat colici (noi puteam numara pe degetele de la o mana momentele in care a plans el), dar a avut la un moment dat o perioada când incepuse, dupa hranire, sa se arcuiasca pe spate, sa se incordeze si sa planga. Am observat ca facea aceasta ori de cate ori avea aer, si trebuia sa il ajutam sa eructeze mai des. Daca nu eructa la timp, riscam sa ne trezim cu o voma in jet, obicei care a continuat si dupa ce a trecut la solide. Daca el avea un aer in timpul mesei si noi nu “citeam” imediat expresia fetei lui sa ii dam ragaz sa eructeze, masa se termina lamentabil cu o voma de toata frumusetea. Cu el, singurul lucru pe care am stiut sa il facem a fost sa il plimbam mult pe verticala, sa il tinem pe burtica pe umarul lui tati si sa il tapotam pe spate. Am incercat Baby Grippe Water, dar nu pot spune daca a avut sau nu vreun efect.
La Cati am fost hotarata sa imi fac o provizie de Infacol (medicamentul minune ce pe vremea când era S. bebe se gasea doar in Anglia). Deja fusese importat si in Romania, si l-am incercat din primele saptamani de viata. Cati a suferit multa vreme de dureri de burtica, si inca are nopti când plange doua-trei ceasuri din aceasta cauza.
Este specific copiilor cu T13, poate din cauza hipotoniei generale, poate din cauza faptului ca nu digera suficient de bine anumite lucruri.
Dupa ce am vazut a Infacol-ul, Espumisan-ul si alte medicamente anticolici nu au vreun remarcabil efect, in 6 luni gasit urmatoarele trucuri pentru a o calma:
- mingea de fitness– am descoperit-o gratie kinetoterapeutei noastre. Cati plangea doar când o durea burta la kineto (in rest era foarte cooperanta) si atunci era asezata pe o minge mai mare si leganata. La inceput pe burtica, si presiunea mingii o ajuta sa scoata gazele din stomac, apoi si pe spate, iar muschii burtii se relaxau. Beneficiile au fost imense. Nu numai ca era singurul lucru care o ajuta sa se calmeze, dar a stimulat-o si pe partea vestibulara, a ajutat-o sa se rostogoleasca si sa isi intareasca muschii burtii si ai gatului. Daca ar fi sa recomand un singur lucru unei proaspete mamici, acesta ar fi o minge mare in casa.
- lapte cu cantitate redusa de zahar– la S. am observat ca durerile lui de burta erau cumva corelate de alimentatia mea (de exemplu, nu suporta sa mananc portocale) dar in privinta bebelusilor alimentati la san nu am prea multe sfaturi de dat. Cu Cati am incercat mai multe tipuri de lapte praf, iar când am citit pe un grup de suport despre faptul ca bebelusii cu trisomii ar metaboliza mai greu zaharul, am schimbat formula pe cea care are cel mai putin zahar de pe piata (Humana HA) si de atunci lucrurile s-au imbunatatit simtitor. Merita sa incercati o dieta in care sa reduceti zaharul, daca copilul are colici.
- o masura de orez in lapte– un alt tatic al unui copil cu T13 povestea ca adaugarea unei masuri de cereale in laptele copilului a imbunatatit starea bebelusului sau, asa ca mi-am spus ca nu strica sa incercam, desi Cati avea doar 3 luni (iar noi lui S. i-am introdus orezul dupa aproape 6 luni). La noi a functionat, s-a vazut o diferenta.
- probiotice– bine, titlul era “alternative nemedicamentoase”, insa probioticele nu sunt medicamente propriuzise, si noi ne-am bazat zilnic pe ele (inca le folosim constant).
- masajul pe burtica– noi il folosim in ultimul an, pana atunci pur si simplu ridicam genunchii la piept. Singurul masaj care functioneaza la Cati fara gres, chiar daca uneori insist 5-10 minute este urmatorul: imi plasez palma in josul burticii ei, cu degetul aratator exact sub buric, si masez in sensul acelor de ceasornic cu mijlociul si inelarul. Nu stiu daca e o tehnica anume, am vazut ca alte mamici fac pur si simplu masaj circular pe burtica. Aveti grija sa nu faceti acest masaj imediat dupa masa, mai ales daca aveti un bebe care regurgiteaza usor. Cati rareori vomita sau regurgiteaza.
Alti parinti povestesc ca bebelusii iritabili se calmeaza când sunt purtati in sisteme de purtare, când sunt expusi sunetelor albe (aspirator, masina de spalat, uscator de par), când sunt plimbati cu masina sau la vibratiile unei muzici date la maxim.
Se prea poate sa functioneze, eu v-am relatat ce a mers in cazul copiilor mei, iar pentru Cati am cautat foarte multe solutii, problema fiind mai grava si de mai lunga durata.
Astazi suntem foarte atenti sa eructeze dupa fiecare masa iar in alimentatia ei am introdus doar fructe si legume care nu fermenteaza (banana, avocado, cartofi dulci, radacinoase, morcov, ceapa, dovlecel), acum folosim o formula partial delactozata (nu mai tolereaza foarte bine lactoza) si multa vreme ne-am ferit de cereale cu gluten. Dieta noastra este foarte limitata, si daca avetii sugestii cu privire la alimente ce nu supara stomacul, v-as fi profund recunoscatoare.
- Posted in: 0-6 luni ♦ 12-18 luni ♦ 6-12 luni ♦ Recomandari ♦ Sensory ♦ Terapie
- Tagged: colici la bebelusi, crampe la copii mici, Espumisan, Infacol, metode anticolici
Recent Comments