10 idei senzoriale: stimulare tactila

In ultima vreme Cati a facut progrese pe plan motric (tot la 3 luni vedem cate un progres major) si incerc sa ii mai variez activitatile, mai ales ca vine vara si avem mai multe oportunitati. Cine o cunoaste pe Cati cat de cat, stie cat de mult adora jucariile luminoase si muzicale. Dar vreau sa facem ceva diferit, sa ii arat si alte tipuri de jucarii sau activitati, care sa o stimuleze senzorial si, implict, cognitiv. De aceea ii pun laolalta niste activitati de stimulare senzoriala, usor de facut, pe care le puteti prelua cu copiii vostri de la 6 la 18 luni (unele sunt chiar pentru copii mai mari).

In ceea ce priveste stimularea tactila, cred ca mi-am dat cea mai mare silinta sa variez activitatile. Nu avem inca noul program de la NACD si atunci am decis sa fac o pauza (sa ne ocupam de mutare si sa ne jucam diferit). Idei pentru stimularea tactila a bebelusilor gasiti pe net o multime, eu voi enumera doar ce am folosit in ultima vreme, sau ce a fost mai interesant si mai usor de pus in practica pana acum.

1. Carticele tactile– le-am iubit de la primul copil si le folosim si acum cu mare succes. Sunt si carti textile si cartonate cu insertii tactile.
DSC03867

2. Jucarii cu texturi diferite de vesnicul plastic (cuburi de lemn, obiecte metalice, etc.). Acum vreau sa va vand un pont pentru posesorii de masute de bebelusi. Am vazut si la Chicco si la Fisher Price masute cu partea electronica detasabila. Este detasabila pentru ca pe o parte sunt jucarii de tip cauza-efect, iar pe partea cealalta se poate construi cu cuburi mari (tip duplo). Ei bine, nu stiu cati dintre voi v-ati gandit sa cresteti durata de  “viata de joaca” a masutei si sa o folositi pe post de cutie senzoriala. E perfect de inalta, copilul mic putând sta in fundulet sau in genunchi langa ea. Are marginile ridicate, iar o singura margine este decupata pentru a permite usor accesul in interior. Puteti pune in ea orice, de la cuburi de lemn sau diverse obiecte (transformând-o in cutie de comori) pana la nisip, orez, linte, paste fierte, bilute hidrofile. Noi o folosim in acest scop in fiecare zi.

masutaFP

3. Saculeti senzoriali– avem doi daruiti de Irina (multumim!) si puteti citi mai multe despre ei aici.

4. Bilute hidrofile. Cati a facut o faţă foarte intrigata si nedumerita la atingerea lor 🙂

DSC03898

5. Punga senzoriala cu gel de ras (aceasta e o activitate mai veche pe care intentionez sa o reluam).

sensorybag

6. Perdeaua de baloane.

7. O tava de briose, in care am pus jucarii de texturi diferite. Faptul imbucurator la aceasta activitate este ca. daca o rog pe Cati sa arunce biluta/mingea, ea alege obiectul corect si il arunca. In general, tava de briose se foloseste pentru corespondenta 1 la 1, dar aceasta activitate este inca prea avansata pentru noi.

DSC03998

8. Jucarii din cauciuc moale (atentie, sunt cam toxice, dar foarte bune pentru exersarea prinderii in pensa).

9. Role texturate.

10. Mers in patru labe pe suprafete diferite– ne-am mutat de curând (mai multe despre asta când ne instalam mai bine) si Cati a testat suprafete diferite de pe care sa mearga in patru labe, neincercate pana acum (perchet, gresie).

Spor la joaca!

 

 

 

 

3 Comments

  1. Imi place mult ceea ce faceti voi,am gasit o multime de lucruri interesante si ma bucur sa constat ca mamicile romance sunt pline de creativitate .Felicitari pentru lumea minunata pe care o construiti pentru cei mici

    • Multumesc, Violeta, si tu faci o treaba extraordinara pentru pustii tai. Ti-am rasfoit blogul si ai toata admiratia mea!

Trackbacks

  1. Logopedia și terapia senzorială – Logopedie Distractiva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s