Mici mari arhitecturi: SYAA

 

Eu am acasa un Baietel de argint care vrea sa fie muncitor. Vorbeste numai despre casa cu 100 de etaje, pe care vrea sa o construiasca caramida cu caramida. Si, mai nou, despre tunelul pe care vrea sa il faca intre apartamentele blocului in care stam, care sa lege mai ales camera noastra de zi de bucataria vecinilor, pentru ca ei au o fetita draguta de aproape doi ani 🙂 . Tunelul va avea, desigur, doua usi: una pentru adulti, si una pe masura fetitei vecinilor. M-a dat gata când a facut pe hartie si un plan, cu sageti, din care chiar intelegeai ideea tunelului. Printre cele mai folosite jucarii la noi acasa sunt cuburile de lemn si piesele Cobi (un fel de Lego). Desigur, eu inca sper sa se faca doctor (are ceva special, nativ, pentru asta). Dar pana una alta, exploatam din plin pasiunea pentru construit. Arhitect, inginer constructor, suna la fel de bine.

Din vise albe si din joc se nasc pasiuni care conduc la excelenta.

Exact aceasta impresie mi-a lasat-o echipa SYAA, când le-am rasfoit virtual proiectele si am vazut cat suflet, imaginatie si perfectiune au pus in ele.

Ce este arhitectura pentru Eliza Yokina si Adrian Soare, alias SYAA?

“Ce este arhitectura” e o intrebare pe care ne-o punem in fiecare zi. Inca nu avem un singur raspuns ci, mai degraba, de fiecare data vorbim, imaginam, incercam … sa fim mai aproape de ceea ce consideram ca ar putea fi o arhitectura buna – cea care poate schimba radical experienta locativa, urbana  si, desigur, economica. Credem ca Arhitectura este un act cultural prin care putem propune un mediu construit inspirant, placut, provocator, valoros si responsabil. Iubim aceasta meserie  si o practicam cu pasiune.

 

Am raspuns rugamintii de a da mai departe povestea lor pentru ca m-a fermecat eleganta cu care lucreaza, dar mai ales aplecarea pe care o au asupra lumii mici a copiilor nostri. Investitie. Ceea ce fac e o investitie in formarea bunului gust al copiilor.

Au cateva proiecte dedicate exclusiv copiilor, pe ele vreau sa le enumar pe scurt, pentru ca exista si o brosura virtuala dedicata lor.

 • Jocul din lemn 11 Case– iubitorii de Montessori si Waldorf, cei care adora materialele naturale si jocurile deschise care lasa loc imaginatiei copiilor, vor fi cu siguranta incantati de aceasta idee. Pe mine m-a impresionat grija pe care au avut-o sa includa si copiii cu dizabilitati in lista destinatarilor acestor casute. Detalii de genul acestora arata nuanta de schimbare in bine care s-a petrecut totusi in mentalitatea societatii tinere de la noi.

11case

 • Casa Minei– o casuta in casa, locul ideal de joaca pentru copii, ascunzatoarea perfecta, mica lume din lumea cea mare. Citez din descrierea ei: Tip: loc de joaca, reorganizare camera copii.  Executie: Acant Design; Suprafete: A teren: 3.48mp; A cd: 6.52mp; Material: placaj cu furnir de mesteacan; Anul: 2012
  Casa Minei este de fapt casa fiecarui copil si ii poate purta numele.
  Acest proiect se afla la limita intre abstract si real, intre constructie, mobilier si macheta. Casa Minei este ambigua nehotarandu-se in care dintre multiplele posibile utilizari sa se pozitioneze, intrand usor intr-una dintre stari in functie de utilizator si situatie sau infatisandu-le pe toate trei deodata.
  Casa este potrivita pentru unul sau doi copii dar ii poate gazdui cu succes si pe prietenii lor invitati, avand la dispozitie 4 locuri de dormit. Constructia poate primi o serie de accesorii dedicate jocului in functie de personalitatea si nevoile fiecarui copil. Casa poate fi utilizata pentru copii cu varsta intre 3 si oricati ani.

casamina

 • Cartea “Vise despre case”- este un album cu 18 povesti in care principalele personaje sunt casele. Ilustratiile sunt desene de mana alb-negru, si sunt insotite de imagini pop up deosebite prin simplitatea si inteligenta lor. Aspectul ei ma face sa ma gândesc la un haiku.

visecase

In brosura vedeti si cum arata o gradinita amenajata de ei  si un proiect de mansarda-carusel (preferatul meu dintre toate).

Cerneala cu care am scris despre ei se numeste admiratie, si sper din tot sufletul ca v-am facut pofta sa le cautati lucrarile.

5 Comments

 1. Ce frumoasa casuta!

  Te invit la giveaway la mine pe blog unde 4 din voi aveti sansa sa castigati un set frumos format din 20 de minioje fiecare!

  FASHION-SPIKE.blogspot.com

 2. Foarte frumoase proiecte. nu am mai auzit pana acum de asa ceva.
  imi plac cele 11 casute din lemn.

  • Da, si pe mine m-au impresionat. 11 case va fi din nou la dispozitia copiilor din iunie 🙂

 3. Minunate Ralu! Mai ales grădinița…visez așa ceva și la noi la Straja 🙂 Dar trebuie o tonă de bani și oameni dedicați pentru asta!

  • Da, Nico, dar stii cum se spune, omul sfinteste locul 🙂 Si eu mi-as dori asa gradi pt S., dar deocamdata pt la anul l-am inscris aici la noi, la tara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s