O vizita la Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt

Inainte de a se naste S. nu aveam mare pasiune pentru biologie, geografie, matematica, fizica sau chimie. De când s-a nascut el, incerc sa imi imaginez cum se vad din perspectiva lui misterele stiintei, cum as putea sa i le prezint atat de atractiv incat sa il fac curios sa aprofundeze aceste subiecte, nu pentru ca trebuie, ci pentru ca vrea.

Ma bucura atat de mult faptul ca jocurile pe care si le-ar alege, daca ar putea, sunt cele care tin de experimente (de chimie, fizica sau botanica). M-a bucurat, de pilda, când duminica, trecând pe langa Muzeul de Stiinte Naturale din orasul nostru, a cerut sa intram. Noi il mai vizitasem o data, la o expozitie de reptile, toamna trecuta.

Cu un ceas inainte fusesem in centru unde ne-am uitat un pic la spectacolul organizat de 1 Iunie si  l-am lasat in castelul gonflabil din parc.

Biletul de intrare la muzeu pentru mine si pentru el a costat fix cat 10 minute in castelul gonflabil, adica 5 lei. Vizita a durat mai bine de jumatate de ora, iar eu as mai fi stat sa admir exponatele daca el, uimit de minunatiile pe care le tot descoperea in incaperile urmatoare, n-ar fi accelerat. Din  nefericire, nu am putut sa nu observ: in parc era coada de copii la castel, iar la muzeu noi am fost singurii vizitatori.

La intrare te intampina o colectie foarte frumoasa de roci si cristale. In camerele urmatoare sunt ordonate din punct de vedere cronologic roci din perioada preistorica si fosile, exista harti si machete, pentru un pasionat de geologie si istorie sunt foarte interesante de vazut. Desigur, S. e prea mic sa le guste acum. El m-a tras repede spre  diorame si spre exponatele impaiate, aranjate in spatele vitrinelor in asa fel incat sa alcatuiasca replici ale unor peisaje din padurile nemtene.

Colectiile sunt extraordinar de frumoase, unele dintre cele mai importante si valoroase din tara, cum ar fi colectia de pesti fosili oligoceni, ce poate sta alaturi de colectii ale muzeelor din Moscova, Viena sau Paris. Nu cred ca este aceasta din poza, noi in primele incaperi nu am facut fotografii.

DSC04120

Pentru S. cea mai spectaculoasa parte a muzeului a fost cea in care este prezentata, cu ajutorul dioramelor, biogrupelor si vitrinelor, flora si fauna judetului Neamt. Pe mine m-au interesat in mod deosebit insectele (insectarul e absolut superb!) si pasarile, pentru ca pe acestea vrem sa le studiem in amanunt vara asta. S. in schimb a fost fascinat de animale (lupi, ursi, veverite, capre negre, rasul, vulpea, zimbrul si elanul intr-o incapere speciala, lilieci in replica unei pesteri).

DSC04123

Domnul care ne-a intampinat ne-a dat permisiunea de a face cateva fotografii in salile cu animale, desi nu platisem taxa de fotografiere (initiativa a fost a lui, asa ca a venit ca o surpriza placuta).

In ultima sala am vazut animale rare (zimbrul si elanul), precum si trofee ale unor specii ocrotite de lege.

DSC04133

Noi am fost vara trecuta si la Antipa (povesteam aici despre asta), insa va asigur ca aceeasi placere si oportunitate de a invata ne-a oferit si Muzeul Iulian Antonescu. Daca treceti prin zona noastra, merita pus pe lista, alaturi de Casa Memoriala a lui Ion Creanga de la Humulesti si de Cetatea Neamtului (si multe alte obiective turistice- manastirile, bisericile vechi, Ceahlaul, Cheile Bicazului si Lacul Rosu, etc.)

 

 

 

Advertisements

2 Comments

 1. Corina

  Buna
  Este pentru prima data cind vad ca un parinte scrie despre un muzeu, si mai ales indeamna asa frumos cu metoda (se cunoaste profesia). Fetita mea a fost nu incintata, ci exatraordinar de fericita cind odata cu o expozitie de reptile ce a fost la muzeul de stiinte naturale, aici in Piatra, sa vada atitatea exponate si normal ca nu numai reptilele le-am admirat ci intreaga colectie de aminale, pasari etc si nu avea 4 ani, cind am fost.
  zi buna
  Corina

  • Asa e, Corina, noi planuim sa mergem si la cel de Istorie, doar ca trebuie sa ne sincronizam cumva, la noi e mai dificil cu transportul si cu cine are grija de Cati. Dar se merita sa mergi peste tot, stiu ca este si unul de arte si am fost si la Calistrat Hogas, si acela e superb, pentru când va fi S. capabil sa guste din operele sale. Nu ajungem des in alte parti, dar tin foarte mult sa imbogatesc educatia lui S. si cu astfel de experiente, mai ales ca el le adora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s