Jucaria de joi: doua jucarii care incurajeaza copilul sa puna si sa scoata din recipient

Cea mai mare rasplata pe care o jucarie i-o poate da Catiushei este un sunet, o luminita, iar in cel mai bun caz, ambele.

Acum, jucarii cu butoane care canta de la cele mai oribile cantecele pana la cele mai cristaline, avem de parca s-ar fi rasturnat camionul unui magazin de jucarii la noi acasa. Au fost extrem de folositoare pentru a o motiva sa se tarasca, sa mearga in 4 labe, sa se ridice. Dar cumva trebuie sa trecem la pasul urmator, sa invatam mai mult decat a apasa pe un buton.

Anul acesta lucram la ceva foarte normal pentru un copil de 12-18 luni, sa scoata si sa puna obiecte in recipiente. Idealul spre care tind este sa o vad concentrata cu o gramajoara de bilute sau pompoane, scotandu-le si punandu-le intr-o cutie, cu concetrarea cu care cei mici isi duc la capat activitatile de inspiratie Monessoriana, fara încurajarea sau indemnul meu. A…si folosind o buna prindere in pensa!

Pana atunci, mai avem de lucrat.

Cati scoate obiecte din cutii si le exploreaza. Cu pusul la loc e mai greu, si pentru ca nu i se pare la fel de interesant, si pentru ca ii lipseste coordonarea mainii.

De aceea, am cumparat doua jucarii, ambele Fisher Price, ambele second hand si pe undeva la 40 de lei fiecare. Ambele o rasplatesc cu sunete daca reuseste sa introduca obiectul corect.

Acvariul cu pestisori

DSC04000

Este foarte solid si foarte simpatic. Pestisorii sunt viu colorati (fiecare cu doua culori) si zornaie când ii scuturi. Când pui un peste in acvariu, canta si lumineaza. Are un buton pentru reglarea volumului (foarte util, jucariile care nu au asa ceva sunt fie folosibile doar pe timpul zilei, fie foarte enervante. Veti spune ca noaptea un copil trebuie sa doarma…ei bine, Cati a aflat asta abia de curand). Uneori reuseste sa introduca pestisorii, dar de cele mai multe ori trebuie sa pozitionez acvariul la nivelul mainii ei.

Un alt mod in care ne jucam cu acest acvariu este asa: o pun pe Cati pe mingea mare de fitness si pun acvariul in fata mingii, apoi ii dau in mana un pestisor cu comanda: “arunca pestisorul” si fac in asa fel incat sa nimereasca in acvariu. O motiveaza sa ridice capul si sa exerseze astfel muschii gatului, coordonarea ochi-mana, precizia.

Cu copii un pic mai mari puteti invata culorile si numaratul pana la 3.

Girafa cu cuburi senzoriale

DSC03999

Aici e nevoie de mult mai multa coordonare, pentru ca are gaura de introdus cuburile mai mica decat gura acvariului. De aceea,  exercitiul acesta il facem mana peste mana.

Mie imi plac foarte mult cuburile, au diferite functii senzoriale (tactile, unele butoane scot sunete daca sunt apasate, in altele anumalutul de plastic poate fi invartit). Cu aceste cuburi se poate lucra pe tactilitate dar si pe limbaj. Cati a invatat notiunea de “cub” cu ele si acum, daca ii cer sa ia un cub dintr-o gramada de alte obiecte, il  identifica. Copiii tipici ar putea avea mult mai multe posibilitati de a le explora, singuri sau alaturi de un adult.

Când introducem cubul se aude un scurt cantecel dragut, si la fel când tragem capacul de jos sa iasa cuburile din girafa.

Din nou, excelent pentru numaratul pana la 4-5. Cuburile pot fi si cladite, si sunt suficient de mici sa poata fi apucate de manuta copilului cu usurinta.

Pentru copii care au suficienta coordonare dar le lipseste motivatia sa execute acest exercitiu (da, pentru unii e o joaca, pentru altii o munca), se poate aplica o metoda pe care am invatat-o de la niste specialisti englezi anul trecut: Backward chaining. Adultul modeleaza comportamentul dorit (in cazul nostru introducerea cubului) si ii lasa copilul doar ultimul cub de pus. Când copilul reuseste sa puna ultimul cub, i se vor lasa doua, apoi trei, apoi le va pune singur pe toate. La fel se poate proceda cu un puzzle tip incastru, cercuri pe bat si orice alt joc care are mai multe etape.

Copiii tipici pot avea asa o jucarie doar de distractie (S. nu a avut 3 sferturi din jucariile folosite cu Cati), dar mie mi se pare ca una de felul asta nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul unui kinetoterapeut sau terapeut ocupational.

Spor la joaca!

 

 

4 Comments

 1. ana

  Ralu de unde ai luat girafa?

 2. girafa din asta a avut o prietena, o primise cadou de la una din firmele cu produse pt bb.

 3. Corina

  Puteti, va rog sa-mi spuneti de unde ati cumparat acvariul cu pestisori…m-am uitat pe net si nu dau de el nicicum.
  Multumesc! Numai bine!

  • Buna, Corina, nici eu nu l-am cumparat dintr-un magazin anume, il avea o mamica de vanzare intr-un album picasa. PE acesta nu l-am vazut decat acolo, deci nu as sti unde sa te indrum sa il cauti mai departe. Nu cred ca e una dintre jucariile Fisher Price de ultima generatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s