Despre luna, stele si viata printre ele

Pentru a sarbatori cum se cuvine noul decor din camera lui S.- peretele cu planete de la Baby Graphics– am pus laolalta o lectie pe care o planuiam demult: Viata pe o statie spatiala.

Aveam cateva materiale inca neexploatate: tubul Safari cu elemente de pe o statie spatiala, cartea in 3 dimensiuni  Spatiul, de la editura Rao, primita de S. de ziua lui (multumim inca o data, Miha si Teo!!) si o carte foarte faina din seria Discovery, care poarta chiar numele temei noastre.

materialespatiu

Ceea ce a facut lectia si mai interesanta, a fost prezenta vecinului nostru V., care are 11 ani. V. este un baiat foarte simpatic si extrem de empatic, care din când in când stie sa se coboare la nivelul lui S., iar eu il apreciez enorm pentru asta. Si el a gustat periplul nostru printre planete, deci tema si materialele se potrivesc atat copiilor prescolari, cat si celor mai mari, pana la scoala generala. De altfel, ziua a fost instructiva chiar si pentru mine.

Cartea Viata pe o statie spatiala din seria Discovery este foarte interesanta, si se potriveste de minune cu figurinele din tubul Safari. Daca achizitionati acest tub, ar fi pacat sa nu luati si cartea, eu am gasit-o redusa la ~4 lei la un moment dat, pe site-ul editurii Litera. Tubul a fost cadoul meu pentru aniversarea de 5 ani a lui S., si l-am folosit si la un sensory bin ce a condimentat petrecerea noastra spatiala.

viatapeostatiespatiala

Am inceput cu o istorie a statiilor spatiale, cu competitia intre SUA si URSS si cum a culminat totul cu o colaborare intre mai multe tari, care a dat nastere Statiei Spatiale Internationale. Am continuat citind detalii despre viata cosmonautilor, despre costumul lor, rachete, samd. Iata aici cuprinsul cartii, sa va faceti o idee.

cuprins

Apoi am rasfoit doar marea carte Spatiul, aparuta la editura Rao, comparand imaginile cu cele de pe perete. Fara sa exagerez, pot spune ca este una dintre cele mai frumoase carti din biblioteca noastra. Coperta cu insertii aurii, realizata de Steve Kingston, este spectaculoasa, dar si mai si cartea in sine, care surprinde prin imagini pop-up si elemente care se desfac, gliseaza, se rotesc. La fiecare pagina spui “WOW!” si esti surprins. Ilustratiile lui Kim Thompson si designul lui Andy Mansfield sunt ireprosabile! Textul celor 7 pagini, conceput de Peter Bond, este impartit in “capsule” de informatii astezate pe langa ilustratii. Nu este nici foarte bogat, dar nici prea simplut. De altfel, cartea cu siguranta nu se adreseaza prescolarilor, textul este prea greu pentru varsta lui S.

spatiulrao

Dupa o saptamana, intr-o alta zi de sarbatoare si de relaxare, sotul meu a scos telescopul care a fost cadou de ziua lui cu multi, multi ani in urma (cumparat la o reducere mare pe eMag), si pe care nu am apucat sa il folosim pana acum. Ne-am uitat la luna. A fost o experienta extraordinara! Luna se vedea exact ca in fotografiile din cartile de stiinte, cu crevasele si vulcanii si canioanele ei. Atat de perfect si delicat era modelul reliefat al suprafetei ei! Am fost asa de entuziasmata incat am chemat si vecinii sa participe la bucuria noastra :).

telescop

Am incheiat seara respectiva citind informatiile despre luna din cartea tridimensionala descrisa mai sus. Cu siguranta asupra acestui subiect ne vom mai apleca.

Iata cum, de pe lista noastra de vara, împlinim, una cate una, dorintele. Noi si inedite sunt aceste experiente si pentru noi, cei adulti, nu doar pentru copii.

O vara instelata sa aveti!

12 Comments

  1. frumoasa lectie 🙂
    imi place mult cartea 3D.cred ca o comand si eu
    o vara instelata si voua 🙂

    • Antoaneta, sa stii ca se merita! Noi tot ne mai minunam de ea de cate ori o deschidem!

  2. violeta.argatu

    aici sunteti la casuta voastra? :). Felicitari!!!!!!!!

    • Multumim, Violeta, pupici!

  3. Tare frumoasa lectia! 🙂

    • Multumim mult, Raluca!

  4. Minunată! Un telescop îmi doresc și eu! Cât mărește al tău?

    • Nico, nici Dani nu a stiut sa raspunda, are diverse obiective. Poti sa cauti pe net “sfaturi pentru telescop”. Nici al nostru nu e super performant.

  5. ce frumoasa lectie,. e adevarat ce spui, chiar si noi adultii participam cu toata inima la aceste lectii pentru ca noi nu am avut parte de o educatie in acest fel.
    cine nu si.-ar dori oare un telescop?
    eu tin minte ca aveam cand era copilul foarte mic un program pe calculator care imi arata planetele in timp real, dar numai stiu deloc cum se chema. tare mult mi-ar placea sa mai am unul asemanator.

    • Vavaly, asa e, si mie mi-a prins bine lectia asta. Daca gasesti prigramul sa ne dai si noua linkul, te rog.

  6. ..ce frumoasa lectie…si eu sper (la un moment dat) sa prind unul la reducere..sa ne bucuram de el poate cand sunt fetele mai mari..

  7. Oana, sa stii ca nu a fost exagerat de scump. Pana in 2-300 de lei, dar cred ca daca il urmaresti de black friday poate il iei si mai ieftin.

Leave a comment