O zi de scoala de acasa la 5 ani
Doar vara aceasta mai pot spune ca Baietelul de argint este scolit acasa. Din toamna intra la grupa mare la gradinita si atunci ce facem noi va fi un fel de after school.
In schimb azi am reusit sa lucrez cu el cate ceva, asa ca va povestesc si voua cum a decurs ziua noastra.
Când s-a trezit l-am fugarit in pat si am tras o portie de rasete si gadilaturi. Apoi i-am citit si ce ramasese necitit din Povestea spiridusului Strauss (biografia de pe ultima pagina) si i-am pus un filmulet cu un vals, sa vada si el ca topaiala noastra din bucatarie nu aduce nici pe departe a vals gratios (despre prietenia noastra cu Strauss intr-un articol viitor).
“Pot sa ies afara, mami?”, m-a intrebat el.
Afara erau nori negri si cel mult 15 grade Celsius.
“Doar dupa ce mananci si te imbraci bine”, i-am raspuns.
De pe geam l-am vazut ca a nesocotit ce i-am spus, nu a mai asteptat micul dejun si a iesit, cu picioarele goale in papuci de plastic. L-am strigat. Nici un raspuns. Am iesit in curte dupa el, si am strigat si mai tare. Cred ca de 5 ori. Abia atunci mi-a raspuns, desi era aproape si m-a auzit de prima data.
Ii tolerez neindemanarile, vaicarelile si toate chestiile copilaresti. Ma dau peste cap sa-i fac copilaria frumoasa si fericita. Mi-l doresc sanatos si in siguranta. Singurul lucru pe care il cer de la el este ascultarea. Vreau sa ma asculte. Sa faca ce i se spune, pentru ca atunci când se afla in pericol si eu il opresc, sa se opreasca. De data asta, si-a pus in pericol sanatatea iesind dezbracat afara. Desi avem lupte zilnice din acest punct de vedere, sunt hotarata sa nu cedez. In fiecare zi incepe sau sfarseste printr-o neascultare. In fiecare zi, daca trebuie, este pedepsit. Printre altele, pedeapsa de azi a fost sa stea o ora in camera lui (cu usa deschisa sa vad ce face si cu permisiunea pauzelor de toaleta). Stiindu-se cu musca pe caciula, a stat fara sa comenteze prea mult. Si-a gasit de colorat la casuta lui de carton pe care a primit-o de 1 Iunie.
Când i s-a ispravit ora de pedeapsa, am mers si eu la el si am colorat impreuna. Casuta aceasta va fi montata când va fi colorata in intregime, pentru ca S. nu e pasionat de colorat si rareori il prind sa coloreze in vreo carte. Nevoie de exercitiu pe motricitatea fina insa are, asa ca profitam de faptul ca e casuta si nu carte, ca o vrea montata cat mai repede, facem co-productii S.-mami sau S. si prietenii care vin in vizita pe la el, exersand si pentru scrierea din viitor.
Apoi am facut o activitate de citire pe care i-am pregatit-o de cu seara, bazata pe metoda Montessori de pe blogul Cameliei. Ca sa fie mai atractiva, i-am pus cartonasele cu cuvintele de citit si micile obiecte demonsrtative in remorca unei masinute. A plimbat masina si a citit cu mai mult spor asa, iar pe parcursul exercitiului am discutat despre scaderea de la 5 la 0.
Pentru exercitiile de citire mai folosim in ultima perioada o carte pe care am prins-o la o reducere mare pe Libris.ro- Primele cuvinte, aparuta la editura Litera Mica. Sunt jocuri simple cu cuvinte scurte sau onomatopee in casete, ce trebuie unite cu imagini. Mai are un carton dublu de decupat in mijloc, pentru un joc de potrivire imagine- cuvant si pe ultima pagina un mic exercitiu in care copilul trebuie sa completeze literele lipsa din caseta unui cuvant. S. se descurca relativ bine, uneori le mai si ghiceste.
Am trecut apoi la matematica, unde am parcurs cateva pagini din cartea Prima mea carte de matematica (ed. Litera) (tot adunari si scaderi simple), verificate cu ajutorul Numiconului.
Pe la 4 baietelului meu i-a venit chef sa picteze, asa ca l-am trimis cu culori si pensoane la masuta de apa si nisip, sa picteze pietre. Masuta aceasta (Chad Valley Multi Activity Table) a fost marea investitie a verii noastre, imi doream tare mult una inalta si ma bucura ca aceasta are doua compartimente (pentru apa si nisip) si unul plan. Are in plus o multime de accesorii, pe care le montam rand pe rand. Noi am gasit-o la un magazin din oras care aduce lucruri din Anglia, si a costat 190 de lei (redusa de la 210). Deja s-a dovedit utila, nu numai de când ne-am mutat la curte, ci si inainte, pentru Cati, care a folosit-o de nenumarate ori sa se ridice in picioare sprijinindu-se de ea.
Desi a curatat cat de cat masa sa inceapa activitatea de pictura, a lasat-o balta când tati s-a apucat sa toarne nisip intre pavele. I s-a parut mult mai interesant sa faca o treaba de adevarat muncitor, asa ca l-am aflat la aceasta indeletnicire (pe care a facut-o cu seriozitate si pricepere!).
L-am lasat pe afara sa il ajute/incurce pe tati, cata vreme eu am avut grija de Cati si am scris acest articol.
Spor si voua la joaca si la invatat!
Simt ca ai fi scris pentru mine. Multumesc
Da, Carmen, cu gândul la tine 🙂
zambesc non-stop cand iti citesc postarile pe blog; parca as fi acolo langa voi ❤
Connie, imi e asa de dor de tine, imi pare tare rau ca nu mai esti aproape sa ne vedem des!!
si mie Ralu mi-e tare dor de voi… insa ma bucur ca un copil de cate ori vad cate o postare de-a ta, de-abia astept sa o citesc! va iubim si va imbratisam cu drag ❤
Imbratisari calde si pupici si de la noi! Cum faci inimioara?
INTAI SELECTEZI “<" APOI "3" FARA SPATIU INTRE ELE 🙂 STIU ASTA DE PE FB INSA MERGE LA MAI MULTE PROGRAME
…ce zi ocupata si productiva ati avut Raluca…si noi ‘lucram’ la capitolul ascultare (din partea ei) si rabdarea (din partea noastra) de zor….si ambele parti mai au multe de invatat :)..
Same here. Dar cred ca a ta e mai ascultatoare un pic. S. nu era asa când era mai mic. Dar e din ce in ce ai bine daca sunt consecventa 🙂
Multumesc. Nu stiu cum reusesti sa faci toate lucrurile astea. Te admir. Si simt ca sunt mamici care empatizeaza cu mine. Nu am prietene dar am castigat niste sfaturi virtuale.
Multumesc Raluca.
Carmen, toatce activitatile adunate nu au durat mai mult de o ora. Fetita are programul ei care dureaza mai mult. E drept ca nu facem atatea in fiecare zi. Azi am facut doar un pic de engleza si S. a pictat in sfarsit pietrele, dar in casa, ca a plouat mult.