Cartofi cu chimen

In bucatarie nu sunt o specialista. Departe de mine…

Azi insa vreau sa va povestesc o mancare. Simpla de tot, nu e nevoie de multa pricepere.

Cartofii cu chimen au ajuns preferatii nostri in materie de cartofi gatiti. Ai nevoie doar de cartofi (cat mai multi si noi, daca se poate), seminte de chimen, vegeta naturala (noi avem ceva de la Fuchs, fara monoglutamat de sodiu) si apa. Eu folosesc tigaia Dry Cooker, pentru ca in ea se fac ceva mai repede si fara batai de cap. Ii pun pur si simplu la fiert cu putina apa.

Poze nu am, dar am o poveste.

Chimenul (Carum Carvi) e preferatul meu de când eram mica. Pe atunci, nu stiam ca i se spune chimen (nu chimion, acela e altceva), ci il cunosteam de “secarica”. Alaturi de fenicul si anason, chimenul stimuleaza lactatia, Ceaiul are proprietati coleretice si colagoge si se da si bebeusilor ca anticolic. Se foloseste si pentru stimularea contractiilor uterine. E bun si in raceli, datorita uleiurilor volatile concentrate. Ca si condiment, se foloseste in supe, mancaruri de orez, pentru a da aroma brânzeturilor si chiar in budinci sau prajituri. Eu nu ma laud cu retete complicate. Doar un gust pe care l-am invatat pe când aveam 5-6 ani, intr-o vara.

In ziua aceea ne-a sculat toti de dimineata si Mama de la Straja a pregatit masa mai din timp: cofa cu lapte acru, branza framantata si mamaliga fierbinte, taiata cu ata. Din branza si din mamaliga faceam un bulgare de al carui gust imi aduc si acum aminte.  Se numea “urs” bulgarele acela.

In ziua aceea Tata de la Straja si-a ascutit coasa. S-au adunat vecinii pe deal si a inceput cositul. Oamenii inca purtau camesi albe cusute cu pui. Inca purtau tulpane legate la spate, femeile, si palarii verzi barbatii, cum mai vezi doar la batrini acum in satele din Bucovina. Ei coseau brazde regulate si femeile veneau din spate cu greblele, sa imprastie otava. Eram si multi copii pe acolo. Noi mergeam printre rândurile de iarba cosita si alegeam secarica. Semintele acelea cu gust pregnant erau uscate si folosite apoi la ceaiuri si drept condiment.

Imi amintesc cum stralucea soarele peste deal si cum lucea de transpiratie fruntea bunicului meu. Imi amintesc cu cata voie buna lucrau oamenii impreuna si cum vedeam, in departare, pe alte dealuri, alti oameni la cosit. Apoi, in departare, padurea de brazi, inchisa si verde si racoroasa. Lumea facea treaba, dar aerul era de sarbatoare.

Cartofii cu chimen sunt felul de mancare mostenit de la tatal meu, care ii facea întotdeauna alaturi de rasolul de vita. Sotul meu ii adora, iar Baietelul de argint nu stramba atat de tare din nas când ii vede in farfurie.

Mie cel mai mult imi place ceaiul. Cum nu beau cafea sau sucuri, ceaiul e bautura mea preferata, iar in top, alaturi de roiboos si cel de fructe de padure, e ceaiul de secarica, cu miere si lamaie. Perfect.

V-am dat o idee pentru prânzul de azi?

 

14 Comments

  1. violeta.argatu

    da. dar nu mai am chimen :). si lui ioan ii plac f mult. dar stii cum ii mananca?? ii fac azi si-i mananca peste doua zile!!! serios vb.cica au alt gust :).dc-i fac azi si-i pun diseara la amsa nici nu se atinge de ei :). cartofi cu rozmarin n-ai? ca d-asta am in curte din belsug 🙂

    • Fa tu cu rozmarin si spune-ne cum e 🙂 La noi nu rezista mai mult de 20 de minute astia cu chimen, cum sa-i tin 2 zile??

  2. violeta.argatu

    :)). am pus acum la cuptor doar cu sare si ulei. dc n-am chimen sau alte condimente clasice (cimbru,etc) nu ma risc. tre sa fac separat cu rozmarin doar pt mine.cred c-o sa prepar un pic dupa ce se fac in farfuria mea. :).

    • Pana la urma cum au fost cu rozmarin?

      • violeta.argatu

        n-am apucats a mai pun.a fost ca la tine :). doar ce i-am pus in farfurie ca s-au si terminat (pusesem doar vreo 5 cartofi taiati felii in tava 🙂 ).azi cumpar chimen 🙂

      • Sa imi spui cum v-au placut, eu am mai facut azi o tura 🙂

  3. Prea mult nu ne lamureste nici articolul din linkul dat de tine : ))) Si ei incurca una cu alta. de exemplu:

    “Chimenul (Carum carvi) este o planta ierboasa, bienala. In primul an de la plantare, chimionul formeaza o radacina pivotanta, bine dezvoltata, si o rozeta bogata de frunze, iar in anul al doilea ramuri purtatoare de frunze, flori si fructe.”

    “Chimionul (Cuminium cyminum) este originar din Asia. El creste pe solurile argiloase, uscate. Are, ca si chimionul, nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta in conditii ideale si pentru a produce fructe aromate.”

    Imi place cum ai relatat amintirea din copilarie, ne-ai transpus acolo 🙂

    • Drept e Laura, ca sunt asemanatoare si ca nume si cred ca si ca aspect. Ideea e ca au arome un pic diferite din cate mi-am dat seama, si chimenul e preferata mea 🙂 Soarele ala de la Straja, era superb in ziua aia!!

  4. violeta.argatu

    yhai ca m-ati facut curioasa :)). am dat si eu o raita pe google.sunt cateva diferente :

    http://www.goodfood.ro/articol/chimen-vs-chimion.html

    • Multumim, Violeta, m-am lamurit si eu mai bine 🙂

  5. ..serios Straja?:)…cunosc satul…relativ aproape de zona unde locuim noi…am sa incerc si eu cartofii (sa speram ca vor iesi comestibili 🙂 – nici eu nu sunt o experta in bucatarie…

    • Oana, exact, stiu ca tu esti din Radauti 🙂 Straja e foarte aproape, iar tu iti poti imagina cel mai bine peisajul de basm de acolo.

  6. violeta.argatu

    Am facut cartofii cu chimen!!! sunt deliciosi. Stie S. ce stie :). Ioan a mancat cu mare ,mare placere. La sfarsit zice: mai sunt si pt maine? :)) Imi plac si mie mai mult decat cei pe care-i faceam cu cimbru si bucuios.sunt mai racoritori.mai nou,ieri am facut paine cu chimen :). e “periculos” chimenul asta :)) (dam faliment in ritmul in care consumam mancarea condimentata cu chimen :D)

    • MA bucur ca a prins si la la voi 🙂 Si stii ce a mai prins bine la noi? Mâncarea de dovlecei si rosii de pe blogul Iuliei. Noua ne place cu ceapa calita, dar vara e una dintre favorite. PE aceea o fac cu busuioc. Mie imi place f mult si busuiocul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s