Activitati la 5 ani si 7 luni
Daca sunteti in pana de idei acum, la inceput de toamna (desi nu ar trebui, toamna e cel mai bogat anotimp in surse de inspiratie pentru activitati educative), sau daca ploaia va tine in casa, va aratam cateva dintre activitatile de interior ale Baietelului de argint.
Ele nu au legatura cu vreo tema anume, ci doar le facem impreuna când avem 10-15 minute la dispozitie:
- de exersat scrierea numelui sau (pentru asta am folosit drept model puzzle-ul cu numele sau primit in dar de la One Creative Boutique)- i-am dat multe dintre desenele lui anterioare pe care sa le semneze. Toate cele scrise dupa model au iesit perfect, insa când a vrut sa incerce de unul singur, a scris tot cuvântul in oglinda, de la dreapta la stanga si cu literele intoarse.
- de ordonat de la cel mai inchis la cel mai deschis cartonase din mostrele de vopsea (am taiat cateva mostre si cu ocazia asta am recapitulat culorile si in romana, pentru ca erau unele, precum turcoaz sau kaki, pe care nu le cunostea).
- de citit cuvinte scurte, cate putine odata, sa nu speriem cititorul incepator 🙂
- de studiat carti despre anotimpuri.
- de construit cate ceva, tot din cartea 100 Science Experiments : aceasta chitara este facuta 100% de S., urmând instructiunile din carte. El a cautat meteriale si a improvizat unde nu avea, a desenat si a lipit singur tot. Eu doar i-am citit explicatiile despre vibratii.
Un alt privilegiu pe care l-am avut a fost sa lecturam cartea The Story of the Root Children, scrisa de Sibylle von Olfers, despre care Camelia a povestit atat de frumos aici, si care merita fiecare cuvant de lauda. Pe S. pur si simplu l-a vrajit!
Acestea sunt activtitatile facute printre picaturi, in afara de lectia principala a saptamanii, despre care va voi povesti in zilele urmatoare.
Spor si voua!
- Posted in: 5-6 ani ♦ Anotimpurile ♦ Citire ♦ Experimente ♦ La joaca ♦ Scoala de acasa
- Tagged: 100 Science Experiments, activitati pentru prescolari, Sibylle von Olfers, The Story of the Root Children
super!!! cartile cu anotimpuri de la ed.casa le avem si noi. dupa ce le-am primit, am crezut c-am dat banii pe ele degeaba :D. (asta a fost impresia mea, pe care Ioan a daramat-o total din prima :)- am stat 2 ore si ceva numa’ la “toamna”. am identificat fiecare personaj, am “citit”, am povestit si am pictat -a doua zi, pt ca se facuse 23 si ceva si sotu’ ne-a trimis la culcare :)). la sedinta de ieri, doamna invatatoare ne-a spus ca elevii au vocabular saracut, ca unii dintre ei nu reusesc sa faca o propozitie din doua trei cuvinte, ca nu fac diferenta dintre sunete si cuvinte,etc si ne-a sfatuit sa lucram un pic latura aceasta (a fost ceva de genul: “nu le dati liniute ca sa scapati de ei. cititi-le, incurajat-i sa povesteasca, intrebati-i ce cuvinte noi au folosit la scoala, intrebat-i daca stiu ce inseamna acel cuvant,etc. liniute fac si la scoala, e suficient cat fac, nu conteaza ca le tremura mana,etc” ) cand am ajuns acasa, l-am testat pe ioan- sub forma de joaca,asa cum facem in drum spre scoala si mi-am dat seama ca nu face parte din categoria celor care fac confuzii 😛 (fiecare cioara isi lauda puiul 🙂 ). Oricum, ideea e ca sunt ff fff utile aceste carti. cu multa rabdare din partea noastra, ii putem ajuta sa-si dezvolte vocabularul si nu numai :).
la engleza inca nu lucram suplimentar decat pe ici pe colo-am lipit pe usa de la baie-interior si exterior, numerele 0-100, abtibilduri cu diverse imagine-pe categorii-animale,masini,pasari,fructe,etc si am scris in dreptul lor cum se citeste cuvantul respectiv in engleza.surprinzator, in 2-3 zile Ioan a invatat sa numere pana la 30 singur si corect si alte cateva cuvinte (la gradinita nu a vrut sa frecventeze cursul de engleza,iar cand a inceput scoala si a auzit ca o sa faca engleza m-a intrebat dc e neaparat nev sa faca :).
la capitolul citire stam binisor spre f bine(citeste in fiecare seara cate o poezioara de 2-3 strofe-prima citire mai greuta, a doua fff frumoasa).
in rest…as vrea sa cumpar si eu cartea cu experimentele, am fost pe punctul de a o comanda cand ai scris data trecuta despre ea, dar am renunta…poate tura urmatoare reusesc sa o cumpar… au carti fff bune cei de la usborne 🙂
Oooo, si S. adora cartile cu anotimpurile de la Casa, si sunt foarte versatile, cu Izabela faceam compuneri pe marginea lor. Ioan se descurca minunat, din ce imi povestesti, astea sunt roadele muncii voastre de pana acum, si sa stii ca exemplul vostru ma incurajeaza sa continuam si noi! Pupici mari si mici si mult succes la scoala!
Cartile despre anotimpuri sunt grozave, http://wimmlingen.de/index.php?id=13, aici gasesti planse de colorat cu personajele, si alte cateva crafturi, noua ne-au placut!
Aiii, ce frumoase sunt, multumim de recomandare!