Despre daruri, in ajun de Ajun

Pentru mine si Baietelul de argint Decembrie este cea mai frumoasa luna din an: cea mai plina de suspans si anticipare, cea mai draga noua…Lui, pentru prima ninsoare, pentru saniuta si pentru darurile pe care le va primi. Mie, pentru decoratiunile din casa, traditii, si darurile ce le voi face.

Pe Decembrie il planuim cu grija, il curtam, ii numaram zilele pana soseste, si mai abitir dupa ce a inceput.

Cum se bucura Baietelul de argint, am tot incercat sa va povestesc pe parcursul lunii.

Eu incep sa ma bucur inca din octombrie, când iau hartie si creion si fac LISTA.

Anul acesta, hartia a fost larga si au incaput pe ea cam 90 de persoane.

Iata si o mica explicatie: eram prin facultate când am citit Cele cinci limbaje de iubire a lui Gary Chapman (despre Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor am povestit aici). Am inceput atunci sa ma inteleg mai bine. Chapman distinge cinci moduri principale prin care oamenii isi manifesta afectiunea: cuvinte de incurajare, atingeri pline de sens, servicii facute cu drag, timp petrecut impreuna, daruri. Poate cel mai de neinteles pentru cei care nu il impartasesc 100%, este limbajul cadourilor. Pentru cine se exprima printr-o vorba buna sau o incurajare, cui ii este de ajuns sa ii pui pe masa o cina calda si sa ii oferi o casa ordonata pentru a se simti iubit, limbajul acesta al cadourilor pare extravagant si materialist. In realitate, fiecare dar cat de mic, din partea celui care il ofera, se talmaceste prin Esti important pentru mine, Contezi, Mi-e dor de tine, Te iubesc.

De asta ador eu Craciunul: e sarbatoarea in care ma pot manisfesta dupa pofta inimii, fara sa ridice cineva din spranceana a suspiciune. Nu imi doresc nimic altceva decat sa ajung la inimile tintite cu acest mesaj: Imi esti drag si ma gândesc la tine. Fie ca valoarea darului meu e de 10 lei sau de 10 ori mai mult, mesajul din spatele lui e acelasi. Bucuria lor e bucuria mea cea mai mare. La sfarsitul lunii, sunt mai fericita decat in tot restul anului…mai ales daca lista mea de Craciun  e lunga si bine implinita.

Cele mai multe dintre darurile noastre au ajuns deja la destinatari, unele asteapta cuminti sub brad si foarte putine sunt inca pe drum.

brad

Cum planuiesti cadouri pentru 90 de persoane?

Cateva dintre trucurile mele sunt:

  • Dulapul– pe oriunde am locuit, am avut in dulap destinat cadourilor, si cata vreme el nu a fost gol, nu m-am simtit niciodata saraca. Asadar, aniversarile si ocaziile speciale nu m-au luat prin surprindere, iar daca in restul anului lucrez la umplerea lui, de Craciun il golim 🙂
  • Ofertele– eu sunt genul cumparatorului fidel, daca o firma ma multumeste nu o schimb usor, asa ca am invatat perioadele in care sunt ofertele cele mai bune pentru a cumpara dintr-un loc sau altul.
  • Ocazii deosebite, oameni deosebiti– uneori întâlnesc persoane din mainile carora ies lucruri de aur, si incerc sa pastrez cu ele legatura din timp pentru acele daruri de suflet, care nu pot fi inlocuite de nimic altceva.
  • Handmade– felicitarile si unele cadouri speciale, in deosebi pentru bunici, le facem acasa impreuna cu copiii.

Iata lista firmelor, magazinelor si a persoanelor la care am apelat anul acesta pentru cadouri:

Cosmetice:

  • Yves Rocher– inca are un farmec aparte YR in viata mea, primele parfumuri pe care le-am iubit sunt de la ei si am fost multumita de majoritatea produselor comandate. Cele mai bune oferte din partea lor sunt cele aniversare (personalizate, in functie de zilele de nastere ale membrilor familiei, daca sunt in lista lor de clienti) si cele de Craciun. Eu asa imi organizez comenzile, in functie de aceste date.
  • Organic Baby– este un magazin pe care l-am descoperit anul trecut si care m-a fidelizat. Am fost multumita de produsele cumparate si primite spre testare, si pentru ca am prieteni care incearca sa foloseasca doar cosmetice bio, pentru ei m-am orientat spre acest magazin. Cele mai bune oferte si reduceri le gasiti de Black Friday (doua vineri consecutive in noiembrie).

Handmade:

  • Coca– mai multe despre ea si minunatiile ce-i ies din maini, am povestit aici.
  • Ada’s Little Shop– Ada este o noua prietena a familiei noastre: azera, dar venind din Rusia, aduce cu sine obiceiuri si o cultura  exotice pentru Romania. De indata ce am cunoscut-o, am aflat de latura crafty a personalitatii ei. Ea ne-a ajutat sa facem felicitari deosebite anul acesta, reciclând hartii de la bomboane. Ea a fost furnizorul meu principal de bijuterii handmade . (Iar acum, trebuie sa fac paranteza unei mici povesti- o alta prietena de-a mea, de data aceasta din Finlanda, ma rasfata in fiecare an cu un pachetel de Craciun: in pachetel, muuuulte pachetele diferite, frumos ambalate, care te bucura doar când le privesti! Iar in pachetele, bijuterii! Nu sunt eu foarte priceputa la bijuterii, dar in momentul acela, când desfac hartia, cutia, punguta, când scot bratara sau brosa sau clama, in acel moment ma simt femeie. E Craciunul pentru femeia din mine, si doar cine simte la fel intelege ce spun) . Iata de ce majoritatea prietenelor mele anul acesta au primit cercei, facuti cu mult drag de Ada. Blogul ei este la inceput, dar cu siguranta va adauga si alte articole, asa ca va invit sa-l vizitati din când in când. Nu face doar felicitari si bijuterii, ci si alte chestii inedite pe care abia astept sa le impartaseasca cu voi.

DSC05741

Jucarii:

  • Famous Kids
  • Bebelogic
  • Toyscom
  • pentru Cati cadourile sunt jucarii pe care le cumpar second-hand din doua motive: are nevoie de multe si variate si are nevoie de jucarii trainice. Cele de firma sunt foarte scumpe noi, dar cum ea strica jucariile destul de repede, ele trebuie sa fie cat de cat rezistente. Eu urmaresc pe Facebook doua grupuri- Jucarii second si Cufarul cu jucarii, si de acolo aleg, uneori, ce mi se pare interesant si potrivit pentru ea. Optez pentru jucarii cu sunete si lumini (asta ii atrage interesul), dar am trecut si la etapa urmatoare, când jucariile trebuie sa aiba si alte functii (de scos, de pus, de explorat, de prins in pensa, functii tactile, etc).

Carti:

  • Anul acesta m-am intreptat îndeosebi spre cartile Usborne, carora le apreciez calitatea impecabila si frumusetea textului, dar si valentele educative. Colaborez local cu Smart Play si cu doua doamne dragi din tara- Adina de la Micul Cititor si Anca de la In minunata lume a cartilor.
  • Book City si alte librarii on line din Romania.

Cadouri practice si decoratiuni

Eu ajung rar in magazinele off-line (viata noastra e de o natura mai izolata), dar de fiecare data profit de doua magazine:

  • Ikea– cam de doua ori pe an ajungem la Ikea, magazinul meu preferat din intreaga lume, si atunci profit sa cumpar chestii care, puse laolalta, alcatuiesc un cadou frumos sau practic pentru cineva. De pilda, vecina mea e pasionata de flori, placandu-i sa taie trandafiri cu codite mici. Un ghiveci dantelat, o vaza mica (pentru flori cu cozi scurte) si sper ca ii voi face o bucurie 🙂
  • Lidl– uneori la Lidl gasesc ceva ce i se potriveste unei anumite persoane (cum ar fi, cutiile de prajituri pentru cumnata mea care face cele mai bune cookies din lume) sau haine rezonabile ca raport calitate-pret, sau chestii de bricolaj.

In afara de asta, pentru noi Craciunul urmator incepe când se termina acesta: folosim ambalajele de la cadourile primite pentru a impacheta cartile cu tematica Sarbatorii Nasterii Domnului, pe care le citim de obicei in decembrie, si pentru a face stocuri pentru craft-urile de anul viitor. De asemenea, se intampla ca peste an S. sa primeasca un cadou deosebit, ceva ce noi i-am darui doar de ziua lui sau de Sarbatori, asa ca ascundem cadoul (cu acceptul expeditorului) pana la momentul potrivit (Mos Nicolae, Craciun, ziua lui). La fel, nu toate cate ii sunt daruite de Craciun de la rude si prieteni ajung la el in aceasta perioada. Prefer sa le punem deoparte si sa le scoatem in momente speciale, când are nevoie de un premiu sau de o incurajare (la o lectie, dupa un hop de sanatate trecut cu bine, cum a fost operatia de apendicita, când duce la bun sfarsit o sarcina mai dificila, cum ar fi sa terminam My First Reading Library, sau intr-un moment sensibil, cum e nasterea fratiorului sau).

Voi ce trucuri aveti pentru o lista de cadouri reusita?

 

 

4 Comments

  1. Adina S

    Ma regasesc in ce ai scris tu Raluca, cam asa fac si eu 🙂

    • 🙂 Nici nu se poate altfel, daca e lista lunga…asa bine ma simt acum, dupa Craciun…

  2. martin iulia crina

    da asa este asa faceau si parinti mei si asa fac si eu….nu degeaba se spune din mosi stramosi

    • asa e! Spor in toate, Iulia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s