Cu Cati la joaca- Animale domestice

 

 

Cu Cati la joaca este o serie scurta de articole, in care vreau sa va prezint cum ii organizez saptamana tematic, incorporand jucariile, cartile si programul de terapie NACD. Pana acum ne jucam cu toate acestea aproape aleatoriu, dar acum am observat o imbunatatire a functiilor cognitive la Catiusha, si vreau sa maximizez impactul activitatilor zilnice. Jucariile si cartile sunt sortate pe categorii in cutii, iar in fiecare saptamana alegem o alta cutie pentru a pune la treaba materialele din interior. Pe acestea le folosim in cadrul exercitiilor programului NACD, încercând sa alternam si celelalte unelte (cum ar fi, aplicatiile pe iPad). Sper sa va inspire activitatile noastre- ele sunt potrivite oricarui copil tipic de la 12 luni in sus.

Animale domestice

De departe, e tema cea mai bine reprezentata la noi acasa, si poate cea mai indragita de Cati. Va amintiti ca are o pasiune pentru cocosi, nu? 🙂

Carti– Cati are in program cel putin 4 carti pe zi, si ne folosim de acestea, care sunt fie cu sunete, fie cu jetoane de tras sau cu texuri, fie textile. In ultima vreme am observat ca fetita mea incepe sa imi arate imaginea la cerere, ceea ce pentru noi e un mare pas inainte.

DSC05775

Alfabetul, pe care i-l spunem dupa exercitiile de stimulare faciala si bucala, va incerca sa incorporeze cat mai multe animale domestice (sau nu), de genul A- arici, B- berbec, C-cal, D-  , E-,  F – ferma, G- gaina, H- I-Iepure, J- K- L- M- N- O-oaie, P- porc, Q- quetzal, R- rata, S- Sh- soarece, T-taur , Tz- tap,  U- V-vaca, X, Y ,Z. Eu completez celelalte litere cu ce imi vine la indemana, dar daca aveti idei de animale domestice pentru literele descoperite, va rog sa imi lasati un comentariu.

Aplicatiile pe iPad- mentionez cateva dintre preferatele Catiushei (noi folosim doar variantele gratuite, care sunt limitate):

Tot pe iPad avem si o serie de aplicatii cu flashcards, pe care Cati le indrageste nespus- va mentionez cateva cuvinte cheie dupa care sa le cautati in App store- Sound 123 (Giggle Up), Fun for Kids, Kizzu- 100 words, Brill Kids- Little Reader. Pe acestea (si altele asemanatoare) le folosim in deosebi in saptamana dedicata animalelor domestice.

Daca sunteti adeptii flashcards-urilor pe hartie, si vreti sa faceti o investitie majora pentru domeniul animalelor domestice si salbatice, plante, fructe si legume- va recomand mapa educativa Lumea Vie, de la Gama, pe care Camelia a descris-o in detaliu aici. Noi mai avem si un puzzle texturat pe care il folosim pe post de flashcards.

Dupa ce facem exercitiile de Deep pressure si tactile stimulation pe maini , avem de facut exercitii de prindere in pensa, pe care le facem de obicei mana peste mana, si atunci folosim jucarii care exerseaza muschii fini, cum ar fi puzzle-urile tip incastru si cele de bagat cerculete intr-o nisa:

DSC05772 DSC05774

Pentru exercitiile de procesare secventiala, pentru diverse jocuri de tip cucu-bau, folosim figurine si plusuri:

DSC05771

 

Pentru a o motiva sa se tarasca sau pur si simplu pentru a se distra când e lasata singurica, folosim tot jucarii cu animalele de la ferma (muzicale si luminoase):

DSC05777

Multe dintre jucariile noastre sunt primite sau cumparate second hand. Obisnuim, pentru variatie, sa imprumutam si de la alti copii jucarii, fiind generosi in aceeasi masura cu ale noastre.

Spor la joaca!

Advertisements

19 Comments

 1. artizanca

  Buna ziua si La multi ani! Multe bucurii in fiecare zi va doresc!
  D – delfin, E – elefant, F – fluture/foca, H – hipopotam J – jder, K – koala, L – leu/leopard/lup, M – maimuta/melc, N – nutrie, U – urs, V – vaca/vevetita/vulpe, Z – zebra

 2. violeta.argatu

  Domestice: H-hutzulul-este o specie de cai

 3. violeta.argatu

  M-magar 🙂

 4. violeta.argatu

  H-hamster, S-strutz .

 5. violeta.argatu

  L-labrador

 6. violeta.argatu

  Noroc cu postul tau…nu ma mai plictisesc si aflu si lucruri noi: d-dihor,n-nevastuica.ambele pot fi folosite ca animale de companie.cine se baga?:). S-sinsila(e o specie de iepuri parca)

  • violeta.argatu

   N-nimfa (papagal)

 7. violeta.argatu

  F-fluture :p-este o specie de pesti de acvariu.

  • violeta.argatu

   Z-zebra (tot un peste :p)

   • violeta.argatu

    Z-zebra australiana (pasare de companie)

  • violeta.argatu

   F-fazan 🙂

 8. violeta.argatu

  Y- yak :); X- x ray fish:)

 9. violeta.argatu

  E-elefantul asiatic-folosit in agricultura.

 10. violeta.argatu

  AdaJ-jerboa-un fel de cangur mai mic, folosit si ca animal de companie (pt cecu insomnii 🙂 ) traieste in desert cica,dar se adapteaza usor cond de apartament de la noi:)

  • violeta.argatu

   K-kea,kaka,kakapo-papagali (pasari de companie)

   • violeta.argatu

    Uguisu-este o specie de privighetoare care traieste si in captivitate…

    Cam gata,cred c-am astupat toate “gaurile”:) . Pentru poze,google image,pt detalii wikipedia.

    Scuze pt nr de comentarii,am scris printre picaturi.nu cred ca e tocmai ceea ce cautai tu, dar e ceva in plus :). Multumesc pt post,astazi m-am desteptat inca nitel :). Mult succes!

 11. Violeta si Aritzanca, multumesc mult de sugestii! La magar nu ma dusese mintea 🙂 Pentru Cati unele chestii sunt prea complicate, iar majoritatea celor sugerate lu voi implementa in lista de animale salbatice. Violeta, m-ai dat pe spate! Sunt cateva de care nici nu stiam!

 12. artizanca

  M-am trezit si m-am distrat datorita comentariilor. Initial nu intelegeam de ce toate sunt de companie :)))))))))
  Scuze, imi scapase “domestice” 🙂

  • Nici o problema, le tinem minte pentru saptamana animalelor salbatice 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s