Cu Cati la joaca: Forme si culori

Cu Cati la joaca este o serie scurta de articole, in care vreau sa va prezint cum ii organizez saptamana tematic, incorporand jucariile, cartile si programul de terapie NACD. Pana acum ne jucam cu toate acestea aproape aleatoriu, dar acum am observat o imbunatatire a functiilor cognitive la Catiusha, si vreau sa maximizez impactul activitatilor zilnice. Jucariile si cartile sunt sortate pe categorii in cutii, iar in fiecare saptamana alegem o alta cutie pentru a pune la treaba materialele din interior. Pe acestea le folosim in cadrul exercitiilor programului NACD, încercând sa alternam si celelalte unelte (cum ar fi, aplicatiile pe iPad). Sper sa va inspire activitatile noastre- ele sunt potrivite oricarui copil tipic de la 12 luni in sus.

Iata inca doua dintre cutiile noastre, pe care le folosim in saptamani separate.

Forme

Saptamana trecuta ne-am jucat cu fructe si legume (dar despre asta intr-o postare separata) si cu forme. Am ales doua teme pentru o saptamana, pentru a avea mai multa variatie.

formecatiCati s-a bucurat teribil sa regaseasca borcanul de biscuiti de la Fisher Price, pe care il adora, si care pana acum servea doar drept “producator de sunete”, dar in ultimul timp il folosim din plin pentru a scoate si pune formele in el. Multumim din suflet, Madalina, pentru aceasta jucarie- e foarte iubita la noi acasa!

In afara de acest sortator si unul cu piese de lemn (pe care nu prea l-a bagat in seama saptamana asta), forma preponderenta este CUBUL. Avem mai multe tipuri de cuburi, primite in dar sau cumparate second-hand, pe care le folosim  mereu. Despre cuburile Fisher Price si cum pot fi ele exploatate am scris aici, iar despre cele senzoriale de la Julia Toys, aici. Cati reuseste sa deschida cutia in care sunt puse, sa le scoata, sa le scuture, sa le puna inapoi in cutie daca are chef.

Intr-o seara am explorat si forme pe cutia luminoasa. Cati e cam reticenta, dar in timp planuim sa o folosim mai mult.

Despre carti si alfabet nu va voi povesti, dar nu pot sa nu mentionez o aplicatie foarte draguta pentru iPad, tot de la Fisher Price (ultima de pe pagina din link), pe care Cati o indrageste mult. (Ca bonus, o lista cu aplicatii pentru bebelusi, daca sunteti adeptii tehnologiei la varste mici. Cu S. nu as fi fost in veci de acord, chiar si acum accesul lui la iPad este extrem de limitat, dar pentru Cati e una dintre cele mai bune unelte de terapie pe care le avem la indemana).

Pentru motricitate fina folosim si puzzle-uri cu butoni mari, pe care ea ii prinde din ce in ce mai bine.

Culori

Daca  saptamana trecuta ne jucam cu cuburi, in aceasta ne jucam cu bile si cercuri.

 • bile de pus in cutie
 • bile de scos din tava de briose
 • magneti rotunzi
 • cercuri colorate de pus pe bat
 • bile de pus in trasee de bile sau de lovit cu ciocanelul
 • jucarii pop-up unde sa repetam culorile
 • pahare colorate de stivuit

DSC05985

De data aceasta colectia de carti e destul de consistenta, si le vom folosi din plin.

Pe post de flashcards avem niste foi de spuma intens colorate, pe care Cati le iubeste (ii place textura lor, spre deosebire de textura pompoanelor pufoase, pe care nu suporta sa le atinga).

DSC05986

Cu privire la alfabet, acolo unde se poate incerc sa inserez culoarea care incepe cu litera respectiva, de plilda G-galben.

O aplicatie foarte draguta pentru bebelusi este aceasta.

Activitatile si jucariile mentionate mai sus se preteaza tuturor copiilor intre 9-18 luni, asa ca…spor la joaca!

 

 

 

2 Comments

 1. Carmen

  Foarte frumoase jocurile si jucariile voastre. Copilasii tai nu rod cartile? Bebele meu de 9 luni le roade cu dintisorii si cu multa saliva pana le distruge. Nu putem sa ne jucam cu ele pentru ca vrea le prinda el cu manutele si sa le bage in gura.

 2. S. a distrus vreo doua carti rozandu-le colturile pe la 9 luni, dar de atunci nu i-am mai dat decat respectivele carti sa le manipuleze, iar pe celelalte le-am citit impreuna si le-am pus pe un raft mami sus pana i-a trecut faza cu rosul. CAti a stricat vreo doua carti sonore pentru ca le linge, si la fel procedam acum cu cartile ei, le folosim ca factor motivator pentru mers in patru labe, le citim si apoi le punem in cutiile respective. Tin foarte mult la carti, sunt scumpe si trebuie sa avem grija de ele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s