Understood Betsy

 

Iata o carte care nu se adreseaza in primul rand copiilor, desi sunt sigura ca s-ar bucura de ea si fetitele (sau baietii) de la noua ani in sus. Este mai degraba o carte destinata parintilor, pe care eu am citit-o pana acum de trei ori, si nu cred ca sunt la ultima ei lectura.

Prima oara am citit-o pe internet (aici o gasiti integral), când eram insarcinata cu Baietelul de argint, si cautam detalii despre educatia Montessori.

A doua oara am citit-o pentru ca am descoperit-o in  biblioteca minunata pe care am mostenit-o de la niste prieteni americani.

A treia oara am inceput-o si terminat-o acum, in perioada in care am publicat articolul atat de controversat (desi nu ma asteptam deloc sa fie asa)- Regrete dupa 6 ani de parinteala.

Ca sa va fac curiosi cu privire la ea, va voi da, mai intai, cateva detalii despre autoare.

Dorothy Canfield Fisher s-a nascut in Kansas in 1879. Mama ei fiind artista, iar tatal profesor universitar, a calatorit foarte mult in copilarie. Si-a luat doctoratul la Ohio State University, a studiat la Sorbona si a obtinut un doctorat in limbi romanice la Columbia University. In 1907 s-a casatorit cu John Redwood Fisher, iar ia acelasi an a mostenit vechea ferma a strabunicului sau in Vermont (ce a devenit cadrul in care se desfasoara actiunea multora dintre cartile sale, precum si cea de fata). Când sotul ei a plecat in Europa, in 1916, pentru a servi drept sofer de ambulanta, ea l-a urmat impreuna cu cei doi copii ai lor; au petrecut trei ani in Franta lucrând cu solati francezi orbi, punând bazele unei case de recuperare pentru copii si altele de felul acesta. Dupa reîntoarcerea in Vermont, Dorothy Fisher a lucrat pentru Societatea de ajutorare a copiilor din Vermont, fiind singura femeie acceptata in bordul de conducere a sistemului de educatie al statului respectiv. A servit ca membru al consiliului de conducere al Colegiului Bennington si a Universitatii Howard si a fost presedintele Asociatiei americane pentru educatia adultilor. A scris pana dupa 70 de ani, a sustinut numeroase conferinte, iar hobby-ul ei era invatarea limbilor straine. Eleanore Roosvelt a plasat-o in rândul celor zece doamne care au influentat cel mai mult istoria Statelor Unite. A murit in 1958, la 79 de ani, in Vermont.

Pentru cei pasionati de sistemul de  educatie Montessori, e bine sa stiti ca Dorothy Fisher a fost cea care a “importat” metoda in Statele Unite, traducând cartea Mariei Montessori in engleza si scriind ea insasi trei carti de non-fictiune si doua romane care explica acest sistem.

Understood Betsy este unul dintre cele doua romane amintite.

betsy

Pare a fi o simpla carte pentru copii, care relateaza povestea lui Elisabeth Ann, o fetita orfana de 8 ani, crescuta mai intai de matusile ei pretentioase si ultra sensibile, si trimisa ulterior sa locuiasca la ferma unor verisori din Vermont. In vreme ce matusile urbane o supraprotejasera pe fetita, nelasand-o sa faca nimic singura (nici macar sa gandeasca sau sa viseze), analizând fiecare cuvintel, hranindu-i toate temerile sau inducandu-i altele noi, viata la ferma o ia prin surprindere pe Betsy, pentru ca acolo lumea se asteapta ca ea sa fie autonoma, sa se implice in treburile zilnice, sa ia singura hotarari si sa se descurce. Rezultatul? Betsy sufera o adevarata transformare, incepe sa isi foloseasca mainile pentru a lucra, mintea pentru a gandi pentru sine si pentru a gasi solutii la tot felul de probleme neasteptate, incepe sa fie atenta la sentimentele celor din jurul ei, in loc de a fi exagerat de preocupata de sine, se implica in rezolvarea unor cazuri sociale, se descurca in situatii limita, încrederea ei in fortele proprii creste. Povestea se termina fericit, cu Betsy ramanand la ferma pentru totdeauna, alaturi de noua ei familie. In realitate, romanul acesta e un model de educatie, care mie imi place foarte mult.

Cartea ilustreaza foarte bine principiul montessorian “ajuta-ma sa pot singur”, sau “un copil trebuie lasat sa faca tot ceea ce poate face singur”, si realizeaza lucrul acesta prin nenumarate exemple practice, din viata zilnica a fetitei. Mai mult decat atat, scoala din Vermont unde incepe sa mearga fetita se ghideaza tot dupa principii montessoriene: Betsy se trezeste in clasa a 7-a la citit, a 2-a la matemtica si a 3-a la spelling. Sub influenta noii invatatoare si a rudelor de la ferma, istoria, geografia, matematica si mai cu seama literatura, incep sa prinda viata in inima fetitei, trecând de la subiecte sterile de studiat pe bancile scolii la realitati de recunoscut si folosit in viata de zi cu zi.

Sper ca v-am facut suficient de curiosi sa cititi cartea! Spor la lectura, mamici!

2 Comments

Trackbacks

  1. Cărți de dat în dar de Crăciun de la editura Predania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s