Cu Cati la joaca: Vehicule

Cu Cati la joaca este o serie scurta de articole, in care vreau sa va prezint cum ii organizez saptamana tematic, incorporand jucariile, cartile si programul de terapie NACD. Pana acum ne jucam cu toate acestea aproape aleatoriu, dar acum am observat o imbunatatire a functiilor cognitive la Catiusha, si vreau sa maximizez impactul activitatilor zilnice. Jucariile si cartile sunt sortate pe categorii in cutii, iar in fiecare saptamana alegem o alta cutie pentru a pune la treaba materialele din interior. Pe acestea le folosim in cadrul exercitiilor programului NACD, încercând sa alternam si celelalte unelte (cum ar fi, aplicatiile pe iPad). Sper sa va inspire activitatile noastre- ele sunt potrivite oricarui copil tipic de la 12 luni in sus.

Saptamana trecuta am avut ca tema pentru joaca noastra…vehiculele.

E o tema foarte potrivita pentru Cati, care adora sunetele de orice fel, iar aici avem de unde alege. Ea are o preferinta deosebita pentru masina de pompieri, am descoperit asta recent.

Carti

De departe, preferata ei este cea cu sunete, despre care am povestit mai multe aici. Când este in forma si se concentreaza, imi arata si micul tren albastru, si masina de pompieri (aceasta fiind prima spre care se indreapta, evident). Cartea cu excavatoare are diverse insertii tactile.

DSC05767

Alfabetul

A-avion, B-barca, C-camion, D-dubita, E-elicopter, F-fatza, G- gunoi, H- hol , I- iarba, J-jucarie, K- kilometru, L- limuzina, M-masina, N-noapte, O- om, P- pompier, Q- quilt, R- racheta, S- statie de pompieri, Ş- sosea, T- tren, Ţ-tarc, U-umbrela, V-vapor, W- X-xilofon, Y-yala, Z- zar.

Flashcards

Folosim atat setul de cartonase din mapa educativa de la editura Gama (cel cu mijloace de transport), fie aplicatii pe iPad cu flashcards care au incorporate si sunetele facute de diverse vehicule, si atunci sunt foarte distractive pentru Cati:

DSC06073

Jucarii pentru motricitate fina

Suntem bine aprovizionati, dupa parerea mea, avem un sortator excelent pentru exersarea prinderii in pensa, iar puzzle-ul tip incastru are butoni mari, usor de folosit. Celalalt puzzle are sunete si il folosim si ca un exercitiu de recunoastere a imaginilor, potrivire cu sunetul respectiv, imbunatatire a limbajului receptiv. Ulterior poate fi folosit pentru jocurile pentru imbunatatirea procesarii secventiale.

DSC05766

Alte jocuri si jucarii

Avem sansa sa fi adunat mai multe masinute si jucarii muzicale si luminoase, care ne servesc fie la exercitiile de genul “arata si numeste obiectul”, fie ca motivatori pentru tarare, fie vibreaza.

DSC05768

Sper ca v-am inspirat pentru o noua sesiune de joaca!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s