6 exercitii scurte de citire

Acum ca ne-am apucat serios sa exersam citirea, pana voi ajunge la o imprimanta pentru a lista si lamina si nivelul de citire albastru deschis de pe blogul Mic atelier de creatie, am decis sa folosesc tot ce am prin casa. Si nu sunt putine materialele noastre…adunate in timp, cumparate sau primite de la alti copii mai mari. Sper sa va dea si voua cateva idei, daca sunteti in aceasta etapa de invatare.

Din momentul in care am cumparat primul set de carti de joc de la Gama (Primele Cuvinte), le-am inteles utilitatea si mi-am dorit toata colectia. Le-am achizitionat urmarind reducerile, cu mult timp inainte ca S. sa fie pregatit pentru ele, iar pe unele le-am primit cadou (multumim tare mult!). Saptamana trecuta am scos la iveala jocul Invat sa citesc. Nu l-am jucat conform instructiunilor, ci am ales cuvintele mai scurte (3-4-5 litere), pe care S., daca le citea, primea si cartea cu imaginea, sa isi faca perechea.

gama1

Un al doilea joc de la Gama pregatit pentru saptamana aceasta este din seria Scrie si Sterge- Citirea. Eu am selectat doar cartonasele pentru incepatori, sunt acolo jocuri si exercitii care deocamdata il depasesc pe S. Cum insa noi suntem adeptii exercitiilor scurte si frecvente (asa cum povesteam aici), cred ca 4-5 cartonase din acest set sunt suficiente pentru o sesiune de invatare. In felul acesta, copilul nu se plictiseste, iar când revii cu inca 5 cartonase, la nivelul urmator de dificultate, va fi bucuros sa le lucreze.

gama2

Incercam sa nu depasim 5-10 minute cu aceste exercitii, dar daca facem macar unul pe zi, o consider o mare realizare in ziua respectiva, avand in vedere nivelul meu de energie din prezent.

gama3

Un alt joc pe care l-am cumparat (nu mai tin exact minte de unde) cu mai multi inainte de a fi S. pregatit pentru el, si care ii pune cateva probleme si acum, pentru ca el inca nu reuseste sa izoleze toate vocalele dintr-un cuvant, este de genul urmator: trebuie sa aseze literele care formeaza un cuvant. Setul a venit cu niste litere dragute de spuma care, din pacate, au fost puse aleatoriu acolo, nu aveam suficiente pentru toate cuvintele, asa ca am apelat si la cele magnetice:

DSC06116

Un joc simpatic si simplu pe cartonase mici, pe care l-am rezolvat in 10 minute intr-o seara, este acesta (nu ma intrebati de unde se poate cumpara, noi l-am primit de la un baietel impreuna cu alte materiale prezentate in acest articol). Pe o parte este scris cuvântul, pe alta este imaginea; S. trebuia sa citeasca cuvântul si sa se verifice întorcând cartonasul pentru a vedea imaginea. Mi-am dat seama ca pe unele cuvinte mai lungi, cum ar fi “elefant”, le citeste deja fotografic:

DSC06130

Cartonasele cu silabe albastre din urmatoarea poza mie mi se par fantastice! In primul rand, pentru ca silabele pot si asezate si la începutul, si in interiorul cuvintelor. Putem forma din ele multe combinatii, dar mai ales, putem vizualiza cum este impartit cuvântul in silabe. De când am citit articolul Adrianei, despre testarea micutei L. pentru intrarea in clasa pregatitoare, aflând ca a fost si un exercitiu de despartire in silabe, am inceput sa ma gândesc serios la asta. Nu stiu daca S. a facut la gradinita asa ceva, dar eu cu siguranta nu am facut pana acum, iar jocul acesta sper sa ma ajute.

DSC06131

Pe celelalte cartonase laminate le-am folosit in mod creativ:  le-am trecut printr-o nisa a unui plic, mai intai S. vazand doar scrisul, iar dupa ce a citit cuvantul, a tras cartonasul sa vada si imaginea.

joccuv

 

Spor si voua la joaca si la invatat!

Advertisement

2 Comments

  1. Nistor Gabriela

    Si noi am inceput sa exersam zilnic. A. merge la scoala in toamna. Lucreaza foarte mult la gradinita. Acasa folosim carticele cu text scurt si scris mare. Am si un Abecedar, pe care ii face placere sa citeasca. Oricum, perseverenta si repetitia sunt ,, sfinte”.

  2. S. nu prea e entuziasmat, dar trebuie, vreau si eu sa il trimit la scoala stiind sa citeasca, ca va avea multe lucruri noi la care sa se adapteze atunci, sa nu aiba si stresul asta in plus….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s