Lectia despre ambarcatiuni

La începutul lui februarie S. a plecat in vacanta la bunici, dar numai si numai dupa ce i-am promis ca acasa il va astepta o surpriza colosala.

Cum activitati structurate nu mai facusem de multa vreme, m-am gandit sa ii pun laolalta lectia despre vapoare, pe care o aveam deja in planul de studiu al acestui an. Ne-am folosit de lucruri achizitionate de mult in acest scop, dar si de cele primite de S. de ziua lui.

ships1

Când am vazut lectia Ursuletilor Nazdravani pe aceasta tema, cu foarte multa vreme in urma, mi-a ramas inima la ea, asa ca am luat si eu pentru S. tubul Safari cu ambarcatiuni, care se potriveste de minune cu cartea Usborne See inside Ships. Pe amandoua le-am cumparat in primavara anului trecut,  cu gândul de a le încorpora in tema zilei lui de nastere de 6 ani. Eram foarte entuziasmata de subiectul acesta, mai cu seama ca vara trecuta am vizitat Muzeul Marinei din Constanta, care ne-a lasat tuturor o impresie fantastica…  Doar ca micul navigator a preferat sa fie pompier, asa ca materialele stranse pentru acea ocazie ne-au servit mai mult in scop didactic, nu decorativ.

Lectia noastra s-a intins, totusi, de-a lungul unei luni intregi, pentru ca l-am convins pe S sa pastreze o parte din materiale pentru perioada in care am stat la bunici.

Nu a rezistat, totusi, si a atacat tubul Safari, unde a descoperit o sumedenie de modele de nave, pe care a cautat sa le potriveasca cu imaginile din carte. Apoi, impreuna, am inceput sa rasfoim cartea, cate o pagina in zile  separate, pentru ca asa a vrut el, si i-am urmat ritmul.

ships2

See inside Ships a fost cumparata de la Micul Cititor si mie mi-a placut din prima clipa- e cartonata, cu peste 90 de ferestre care se deschid, stranind curiozitatea copilului. Tocmai datorita acestor ferestre, dar si a fonturilor de marimi diferite,  poate fi adaptata pentru mai multe varste- puteti omite anumite informatii daca e baietelul prea mic, si e puteti relua când mai creste (asa cum cred ca voi face eu cu S., pentru ca unele date depasesc varsta si interesul lui). Scrisa de Conrad Mason si ilustrata de Colin King, contine o istorie a ambarcatiunilor, de la triremele cu vasle, la vapoarele cu aburi, la hotelurile plutitoare sau statiile maritime de lupta.

ships4

Cred ca un copil mai mare ar intelege mai bine romanele lui Jules Verne, ale lui R.L Stevenson sau ale lui Hector Malot, daca ar cunoaste cate ceva despre ambarcatiuni, despre structura lor si la ce servesc lucrurile de pe o corabie.

S. si-a facut o flota de hartie cu care s-a jucat la chiuveta, a colorat imagini cu pirati, iar la bunici (si nu numai, va povesteam aici) ne-am jucat impreuna pe cartea de activitati cu pirati si am montat puzzle-ul de lemn superb, primit in dar de la prieteni dragi (multumim din suflet, a fost un hit!).

DSC06161

Spor si voua la joaca!

2 Comments

  1. off topic: nu stiu cum faci, dar felicitari ca le impaci pe toate!

  2. Cristina, sunt activitati planuite o data, dar realizate pe parcursul unei luni intregi, inainte de a se naste bebe F.

Leave a comment