Cartile Ecaterinei: colectia Bebe istet de la Gama

 

Nu cred sa fie cineva mai entuziasmat decat mine când e vorba sa alcatuiasca o biblioteca destinata special bebelusilor.

Sa va explic si de ce: primului meu copil, Baietelul de argint, i-am citit inca din primele zile. Insa erau cartile pe care le aveam la indemana, nu era ceva special pentru bebelusi, ci pentru copii peste 3 ani, cu siguranta! Când am inceput sa folosim cartile in terapia Ecaterinei (avem de parcurs cel putin 4 pe zi), mi-am dat seama cat de importante sunt cartile destinate in mod special celor mici-mici. Cat e de important sa aiba o singura imagine pe pagina, sa fie in culori tari si contrastante, sa aiba, eventual, o eticheta scrisa cu litere clare dedesubt, pentru a putea copilul sa asocieze imaginea cu cuvântul rostit, dar si cu cel scris totodata. Am cumparat astfel de carti din Anglia sau din magazinasele second hand pe care le mai viztam, dar tare mi-as fi dorit ceva asemanator in limba romana, pentru copiii din Romania.

Cine cauta gaseste, si am aflat si eu pe piata romaneasca carti extraordinare pentru bebelusi. Pe cele mai dragi noua vi le-am prezentat in articolele grupate sub numele Cartile Ecaterinei– la care adaug acum o descoperire fantastica- colectia Bebe Istet de la editura Gama.

Primele trei carti din colectie se adreseaza copiilor foarte mici, 0-18 luni as spune eu, si sunt excelente pentru ei din urmatoarele motive: au formatul suficient de mic pentru a fi tinut in manute grasute, sunt cartonate, usor de manipulat, au ilustratii foarte simple in culori contrastante. Se pot folosi din prima zi: va povesteam aici ca vederea bebelusilor nu e deplin formata in primele luni de viata si trebuie stimulat ochiul pentru a se adapta mediului extrauterin. Ei bine, puteti ajuta copilul sa foloseasca ochisorii, pur si simplu plasând in fata lui, când e in patut sau pe burtica, cartea inchisa sau deschisa. Imaginile sunt gandite pe acest principiu al contrastului, asa ca le puteti folosi in locul cartonaselor propuse de Glenn Doman. Dupa trei luni puteti incepe sa cititi cartea, urmarind, in timp ce vorbiti, textul cu degetul. Puteti incepe sa denumiti imaginea cu un singur cuvant, iar la lecturile ulterioare sa adaugati descrieri- de pilda “Uite banana!” “Banana galbena si delicioasa” “Bebe manaca banane galbene si delicioase”, etc. Sunt ideale atat pentru copii mici, cat si pentru copiii mai mari cu nevoi speciale, cum e Cati, care au o procesare mai mica decat cea normala pentru  varsta cronologica.

gama1

Primele trei carti sunt: Primele mele cuvinte (e superba, pe aceasta o recomand sa fie cumparata prima, dar din pacate am folosit-o la bunici si se pare ca am uitat-o acolo, asa ca nu va pot arata poze); Descopar Animalele; Descopar cifrele (si aceasta este superba si a fost foarte indragita de Cati.

gama3

Urmatoarele trei carti se adreseaza copiilor intre 12-36 de luni. Au textul foarte scurt si aceleasi ilustratii contrastante, acelasi format mic, cartonat.

gama2

Noi avem Cei trei purcelusi, o poveste care i-a fost foarte draga lui S. când era mic, mai ales ca se pot exersa multe onomatopee cu ajutorul ei (lupul sufla- pfuuuu, la sfarsit face  auuuu). Pe langa aceasta poveste, mai sunt si Scufita Rosie si Ursul pacalit de vulpe.

gama4

Multumim editurii Gama ca ne-a imbogatit biblioteca pentru bebelusi!

 

 

6 Comments

 1. Fetitei mele (aproape 6.5 acum) inca ii mai plac. Ii plac in mod deosebit cele senzoriale si de sezon (cu diferite texturi), din seria That’s no my … (de ex., polar bear, duck, truck etc.) de la Usborne. Terapia continua si le varstele mai mari cu seriile touch-and-feel.

  http://www.usborne.com/catalogue/book/1~TNM~TFB~3836/thats-not-my-polar-bear.aspx

  Mai tarziu, fetita mea a invatat sa citeasca cu Maisy (litere ingrosate si font marit). Se vand si in pachete cu sacosa de bumbac.

  http://www.maisyfunclub.com/

 2. Sunt foarte, foarte frumoase si acestea, ca toate cartile Usborne, de fapt, noi suntem mari fani 🙂

 3. Chiar eram in cautare de carticele pentru Bogdan, multumesc! Exact ceva de genul asta ii cautam.

 4. Super, ma bucur ca ti-am dat o idee buna!

 5. Este cel mai documentat articol despre Cartile Ecaterinei: colectia Bebe istet de la Gama .
  Mult success!

Trackbacks

 1. 6 idei pentru stimularea limbajului la bebelusi | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s