Stimularea bebelusului- luna a doua

Trebuie sa recunosc ca luna aceasta nu am fost consecventa in a urma programul Doman ca la carte. A fost, pentru noi, o luna foarte solicitanta, cu doua viroze care au “atacat” atat parintii, cat si copiii, cu mers la spital, plecarea la Bucuresti pentru evaluarea NACD si multe altele. Poate reusesc totusi sa scriu un articol viitor cu programul Doman pentru luna a doua, asa cum ar fi trebuit el facut.

Asta nu inseamna, totusi,  ca bebelusul F. nu a avut parte de stimulare.

Foarte multa stimulare vestibulara, daca nu pe minge, totusi a fost “leganat” in fotoliul de invartit (asa adoarme uneori) si plimbat foarte mult (cred ca are crampe ce se linistesc daca este plimbat).

Pe partea de limbaj, acest al treilea copil al meu mi se pare  precoce. Nu numai ca gangureste si vocalizeaza foarte mult, dar scoate sunete pe care S. nu le putea “pronunta” decat mult dupa patru luni, cum ar fi de pilda “mama”, pe care l-am auzit din gura lui in repetate rânduri, începând de la doua luni. Sper ca macar in privinta lui sa nu avem intarzieri de limbaj :). De asemenea, am descoperit ca Glenn Doman avea dreptate ca bebelusii chiar “vorbesc”. Am experimentat asta in dialogurile cu bunicii: daca bunica materna turuie cat cuprinde, fara sa se opreasca, F. o urmareste curios dar el insusi nu scoate nici un sunet. Bunicul matern insa ii vorbeste, se opereste, si atunci bebe F. ii raspunde cu cele mai dulci gangureli, si cu sunete care, va spuneam, mi se par complexe pentru aproape trei luni (din experienta mea cu ceilalti copii). De aceea cred ca e important ca atunci când vorbiti cu bebelusul sa faceti pauze si sa asteptati cu interes sa vedeti ce are si el de “spus”. Este poate cel mai bun mod de a stimula limbajul la aceasta varsta.

Pe partea de stimulare tactila, folosim in continuare manusa de baie sau prosopul aspru. Este uimtor sa vezi ce rapida este reactia la un bebelus normal când i se face presiune profunda, si cat de delicata e suficient sa fie apasarea pentru ca cel mic sa reactioneze, fata de presiunea puternica de care e nevoie pentru ca un copil hipoton, cum era Cati, pentru ca ea sa primeasca semnalul la creier. Inca o data, exercitiile NACD ma conving de eficienta lor.

Luna aceasta am scos la bataie jucariile: sunatori, jucarii de cauciuc care ţiuie, baby gym-ul. Acestea in ajuta sa focalizele, sa urmareasca cu privirea, il stimuleaza sa intoarca capul si il tin ocupat 5-10 minute, daca este in toane bune, desigur.

DSC06931

Insa castigul cel mai mare pe partea de stimulare, luna aceasta, il reprezinta cele patru sedinte de terapie craniosacrala de care bebelusul F. a beneficiat la Bucuresti, si care l-au ajutat sa aiba un supt mult mai puternic. Ii multumim din inima doamnei Mihaela Gugu, care e, din punctul nostru de vedere, terapeutul terapeutilor pe partea de craniosacrala!

cranio2

Am citit recent un  articol scris de Ellen Doman (sora lui Bob Doman, si ea staff in NACD), care se numeste De ce sa fac program de stimulare cu copilul meu? Intreg articolul il puteti citi aici, dar vreau sa va las cu un citat care exprima perfect si motivatia mea pentru a face stimulare timpurie cu copiii:

 Nothing is more precious than your child or your grandchild. That’s why you are doing program. You are doing program so that your child can think more complex thought. You are doing program so that your child is more coordinated. You are doing program so that your child can take any coursework that he or she wants to take. You are doing program so that your child can communicate with others, move freely in the world, solve problems, help others, and lead a fulfilling life.

It would, for some people, be easy to just take little Corbin as he is and enjoy him. I do enjoy him tremendously. Of course, I am also doing deep pressure, arm brushing, pursuits, some leg unlocking, some sound CDs, some mouth stimulation, some trigeminal stimulation, some showing and naming, some face-to-face alphabet (which he adores), and a few other things.  He deserves the very best future that I can give him. Your child deserves the very best future that you can give him or her.

(Nimic nu e mai pretios decat copilul sau nepotul tau. De aceasta faci programul de stimulare. Faci programul pentru ca fiul  tau /fiica ta sa poata rationa in maniera mai complexa. Faci programul pentru ca el sa fie mai coordonat. Faci programul pentru ca el sa poata accede la orice cariera ar putea dori vreodata. Faci programul pentru ca fiul tau/ fiica ta sa poata comunica cu altii, sa se miste liber in lume, sa rezolve probleme, sa ii ajute pe cei din jur, sa duca o viata implinita.

Ar fi, pentru unii, usor sa-l ia pe Corbin- nepotul meu- asa cum este el si sa se bicire de el. Si eu ma bucur nespus de mult de el. Desigur, pe langa asta, mai fac si presiune profunda, stimulare tactila pe brate, exercitii de urmarire cu privirea, exercitii pentru picioare, punem muzica pe CD-uri, stimulare bucala si faciala, ii arat si numesc obiecte, ii spun alfabetul, chestie pe care el o adora, si cateva alte lucruri. El merita sa aiba cel mai bun viitor pe care noi i-l putem oferi. Copilul tau merita cel mai bun viitor pe care tu i-l poti oferi.)

O saptamana plina de spor sa aveti!

5 Comments

  1. monagym

    Te-am descoperit de curand si vreau sa iti spun ca te admir foarte mult. Eu de abia ma descurc cu un bebe sanatos, nu stiu cum reusesti sa faci ceea ce faci.
    Am citit la tine de met Doman si mi-am comandat si cartea pentru a incerca sa aplic cate ceva de acolo insa m-am cam pierdut pentru ca mi se pare ca trebuie sa incepi de la nastere si sa ai continuitate in ce faci si nu stiu cum ar trebui sa incep cu bebe de 6 luni jumate. Primele 2 evaluari mi se pare ca nu are sens sa le fac pt ca e clar ca am trecut de acele etape insa chiar daca bebe E. este considerat un copil precoce de cei din jur, imi dau seama ca am gresit la capitolul comunicare. Stiam de la inceput ce trebuie sa fac, ca trebuie sa ii las timp sa raspunda si el insa m-am pierdut undeva pe drum si conform cartii cred ca la acest cap suntem deficitari. El a inceput sa gangureasca asa mai mult si sa comunice clar cu noi pe la 6 sapt iar acum are perioade ziua cand ii place sa se auda vorbind. Insa mai mult povesteste singur. Cu bla bla, na na, da da, la la uneori deci poate pronunta consoane insa nu incearca sa raspunda cand il intreb ceva. Daca astept si ma uit la el incepe sa rada si sa se fastaceasca. Ma poti ajuta cu sfaturi cum as putea pune in practica metoda daca am inceput doar acum? Multumesc

    • Cred ca o sa scriu un mic articol despre asta, mi se pare interesant! Cat de curând si spor la joaca cu bebelusul! ❤

  2. monagym

    Abia astept! Multumesc

  3. Timea

    A aparut articolul ?

    • E in lucru 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s