O mica lectie de geografie: America de Sud

Dupa ce am terminat prima calatorie pe continentele lumii (S. avea pe atunci 4 ani si ne-am axat pe animalele specifice fiecarei zone), imi propusesem sa reiau lectiile de geografie, adaugand la aceste informatii altele despre relief, cultura, cladiri celebre, etc.

Am avut nevoie de mai mult de un an pentru asta, si inca nu am terminat. Dar puteti citi despre cum am invatat noi geografie pana acum, urmând link-urile de mai jos:

Continenteleintroducere

America de Nordanimalele si tarile

America de Sud- animalele

Europaanimalele. Asupra Europei ne-am aplecat mai mult, studiind mai multe tari, pe fiecare in parte.

Africaanimalele si povestea Beatrice’s Goat

Asiaanimalele

Australiaanimalele si un treasure hunt pe continent

Antarcticaanimalele polare

Saptamana trecuta am reusit sa adun suficiente materiale pentru o recapitulare despre America de Sud. Ne-am folosit de doua dintre atlase ca sa citim date si cifre. Imi plac foarte mult aceste atlase: cu ajutorul lor S. invata o multime de lucruri despre relief, industrie, populatie si limba…cam ce invatam noi la orele de geografie in scoala generala. Dar sunt atat de frumos prezentate, incat lectia devine usoara pentru ca el e foarte curios si interesat.

DSC07010

Cu ajutorul unei carti de la Antic Ex Libris, o carte cu abtibilduri tridimensionale, am recapitulat animalele din jungla amazoniana (despre care am invatat, la un moment dat, alaturi de prietena noastra Teo).

amdesud1

Cartea este foarte frumoasa, intens colorata, si pe paginile ei lucioase sunt desenate peisaje din padurea pluviala, unde S. putea lipi aceste abtibilduri iesite in relief. Pe coperta interioara aflam si denumirile pasarilor, insectelor, reptilelor si plantelor de pe stickere.

amdesud2

O alta dorinta de-a mea pentru lectiile de greografie a fost sa gasesc “povesti” frumoase care sa il ajute pe S. sa isi intiparesca informatiile fara mare efort, dupa principiul cartilor vii (living books) al Charlottei Mason.

M-am bucurat, asadar, foarte mult, când am descoperit la editura Casa Cartii aceasta colectie de istorioare ce se petrec pe diferite continente. Fiecare dintre ele cuprinde mai multe povesti scurte despre animale, obiceiuri ale bastinasilor sau intamplari ale misionarilor care au servit in locurile respective. Cartile sunt scrise din perspectiva crestina, iar cele enumerate mai sus devin parabole pentru prezentarea unor adevaruri biblice. Daca nu va intereseaza acest aspect nu stiu cat le veti gusta, dar pentru familia noastra este un plus semnificativ. Traducerea, totusi, simt ca ar putea fi imbunatatita.

DSC06992

Am inceput cu cartea Aventuri in Amazonia, care prezinta impresiile misionarului Horace Banner.

amdesud4

Asa arata cuprinsul, iar ilustratiile sunt alb-negru. De altfel, trebuie sa stiti ca aceste carti sunt de mici dimensiuni, cam cat o palma, si astea le face usor de pus in geanta si de  citit in parc, intr-o sala de asteptare, etc. Lui S. i-au placut primele povestioare si vreau sa o terminam saptamana asta.

amdesud3

Voi cum abordati lectiile de geografie cu cei mici?

4 Comments

  1. Proiectul Soricel va saluta! Am impresia ca avem multe puncte in comun! Mult succes!

  2. Da, am vazut ca sunteti si voi pasionati de educatia timpurie 🙂

Trackbacks

  1. Carti in vacanta | Caiet pentru şcoala de...acasă
  2. GENIUS: Plante uimitoare | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s