Cum ajutam un bebelus sa se tarasca?

In articolul trecut va povesteam despre importanta etapei de tarare in evolutia copilului. Veti spune, si pe buna dreptate, ca exista copii care sar aceasta etapa, se tarasc pe fund sau o iau direct in picioare. Am auzit pe unele mame spunand ca ele accepta evolutia copilului lor asa cum e ea, aceasta fiind o forma de respect fata de copil,

Pentru aceste mamici am urmatoarele argumente:

Oricat de mult va iubiti copilul, fiind dispuse sa il tineti in brate, ca sa citez titlul unei carti acum in voga, cat doreste si inca o secunda, si oricat de bune si de folos sunt sistemele ergonomice de purtare (al caror fan sunt si eu, de altfel), copilul nu isi va dezvolta musculatura spatelui, a trunchiului, a bratelor si a picioarelor, daca nu are libertate de miscare. Cu alte cuvinte, daca nu are unde sa isi foloseasca mainile si picioarele, daca este tot timpul in carut, centru de activitati, scaun, brate sau, mai rau decat atat, premergator, nu va avea cum sa treaca prin aceste etape normale de dezvoltare, pentru ca nu are ocazia.

Si daca nu trece prin toate etapele normale de dezvoltare, creierul lui va pierde din organizarea pe care miscarea in cross pattern o imprima. Aceasta va reverbera in viitor nu numai in dezvoltarea fizica, ci si in cadrul activitatilor academice, a orientarii in spatiu, a proprioceptiei.

Cel mai bun loc pentru un copil mic este podeaua, cea mai buna pozitie cat este treaz, e pe burtica.

Imi veti spune ca bebelusul dvs. nu sta pe burtica, plange de mama focului. Exista alternative pentru tummy time, pana se obisnuieste: pus pe mingea de fitness, pe burtica mamei sau a tatalui, pe genunchii lor.

Alte mame sunt romance pur sange. Eu sunt prima dintre ele.

Ca toate mamele romance, si mie mi-a fost groaza de microbii de pe podea, si de curentul care vajaie pe sub usi. Mituri, veti spune. Da. Dar mama trebuie sa-si depaseasca o anumita bariera psihologica, sa gaseasca un compromis al ei, care sa o ajute sa isi invinga temerile.

Pentru mine, compromisul fata de curent au fost pijamalele pufoase si calduroase de la Carter’s. Daca ma intreba cineva ce mi-as dori de pe continentul American, spuneam intotdeauna pijamale, asa ca acum am un stoc bun pana la 7 ani.

Pentru acoperirea microbilor de pe jos nu va recomand celebra patura, fiindca ea impiedica miscarile naturale ale copilului. Ideal ar fi sa fie destul de cald sa poata fi pus bebelusul pe parchetul curat (eu il curat cu Solutia organica superconcentrata  pentru podele, de care sunt extrem de multumita, o folosesc de mai bine de un an si jumatate si inca nu s-a terminat). Chiar,  mai bun decat parchetul este linoleumul, pe care noi l-am folosit in terapia Ecaterinei, fiindca el ofera atat aderenta necesara , cat si gradul perfect de alunecare. Pentru a atenua cazaturile, am pus sub linoleum o folie izolanta groasa,  pentru pereti, nu parchet (este foarte accesibila ca pret si se gaseste la mai toate magazinele cu materiale de constructii).Acum o punem pur si simplu pe parchet, daca ni se pare prea rece pe jos.

DSC08022

Pentru Cati exercitiile de tarare au durat ore, zilnic,  luni intregi. Cu ea am folosit un plan inclinat, dar si podeaua acoperita de linoleum.

Nu mi-am data atata silinta cu al treilea copil.

Am observat, totusi,  ca Bebelusul de bucurie prefera sa se rostogoleasca prin toata casa, chiar din camera in camera, si nu da semne ca ar vrea sa se tarasca. Asa cum am facut si pentru a-l ajuta sa prinda miscarea de rostogolire, in fiecare zi facem cateva minute, chiar si numai doua, de exercitii de tarare. Bine ar fi ca in contact cu podeaua sa fie o suprafata de piele cat mai mare, dar asta nu e ceva obligatoriu.

tarare1

Practic, il pun pe burtica cu o jucarie favorita in fata, la distanta mica, si il imping usor pe talpa, cand pe dreapta, cand pe stanga. El se propulseaza singur daca simte ca are sprijin in talpa. Uneori copii nu sunt stimulati de jucarii. Pe F. nimic nu il motiveaza mai tare decat un cablu, asa ca aduc cablul de la aspirator si il las sa se joace un pic cu el, sub stricta mea supraveghere, cand ajunge la el.

Sprijinul in talpa il puteti oferi cu o tava, un pachet de scutece, o cutie, orice chestie tare in care bebelusul se poate impinge.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mai multe idei si sfaturi puteti citi pe blogul tare drag mie, Mama OT, aici.

Spor si voie buna la joaca pe podea!

Advertisement

15 Comments

  1. violeta.argatu

    Oh, cablurile,da :)). Dc ii dai un cablu Mariei nu-i mai tre nici mancare :)).

    P.S: fff fain articolul, BRAVO! Pe intelesul tuturor 😉

    • Si ea tot cu cablurile :)))

  2. Nistor Gabriela

    Multumesc, Raluca!

    • Cu mult drag, sa va fie de folos! ❤

  3. Dragan Paula

    foarte interesant linkul de la final

    • Da, intru deseori si ma inspir pt copiii mei!

  4. Madalina

    Sa inteleg ca e mai ok sa pui bebele direct pe parchet laminat, nu pe covor? Nu aluneca prea usor, riscand accidentari?

    • Madalina, pentru tararea pe burta e mai bine pe parchet, e mai bine sa alunece, dar acum, toamna/iarna, si noi avem folie izolatoare pe jos. pentru mersul de-a busilea e mai ok pe covor.

  5. Dragan Paula

    in momentele mele de gandit mi–au venit 2 intrebari. putem aproxima un timp minim in care sa facem tarare asistata cu un bebe? si, l un moment dat presupun ca de la tarare asistata va incepe cel mic sa se tarasca singur – cand se intampla asta? ca al meu nu pare ca va face singur activitatea asta niciodata. il pun pe burtica, pun jucarii in fata, se bucura si incepe sa dea din picioruse, ii tin contra sa se impinga si o face. dar daca nu ii tin cu palmele talpile nu incepe sa se impinga si sa se tarasca singur spre jucarii (sau spre tati)

    • Sa stii ca si noi inca facem. Tocmai am urmarit nise video-uri care mi-au confirmat inca o data importanta tararii. Cu fetita am facut 7 luni tarare asistata pana a invatat, apoi s-a tarat un an pana a mers in 4. Daca ea a putut, iti dai seama ca un copil tipic poate muuuult mai repede.

  6. Ca sa inteleg mai bine: ptr timpul mai rece, punem copilul pe folia izolanta sa se tareasca? Aluneca usor? Cum fac sa nu alunece, sa se miste folia pe archet si sa ramana in pozitia in care am pus- o?

    • Eu asa fac, indifferent de anotimp, are mai multa aderenta decat parchetul, dar un copil care stie sa se tarasca nu va fi impiedicat de asta. In principiu e f groasa, nu ar trebui sa se miste sub el daca e sufficient de lunga, dar o poti fixa cu mobilele.

  7. Ioana

    Buna ziua.
    Multumesc ptr articol f util, am si pus in practica deja dar am o rugaminte la dvs. In art. ati scris ca ati folosit linoleum ptr exercitii, ma gandesc ca nu ati dat jos parchetul din casa sa puneti linoleu. Eu din pacate acasa doar gresie am pe jos, ca si aderenta e buna, cald e ca avem incalzire in pardoseala dar mi frica sa nu dea cu capul…ce ma sfatuiti sa folosesc?
    Multumesc frumos

    • Bună, am pus linoleum peste parchet. Sub linoleum am pus o folie de izopren, tocmai sa nu dea cu nasul de ceva tare. Noi nu aveam încălzire prin pardoseala. Dacă e copil tipic, nu e nevoie sa faci mari modificări în casă, se va tarai ok și pe parchet 🙂

Trackbacks

  1. 9 lucruri invatate in 9 ani de mamicie | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s