Montessori ca stil de viata: in colectivitate si acasa

Pe Maria Montessori am descoperit-o la 13 ani, iar de cand s-a nascut Baietelul de argint am aprofundat in fiecare an metoda aceasta de educatie. Odata cu nasterea bebelusului, m-a interest si mai mult sa aplic principiile Montessori acasa. Din fericire, Cati a ajuns la nivelul la care o putem implica si pe ea in activitatile de tip Montessori, alaturi de fratiorul cel mic, asa ca in viitor in casa noastra vor avea loc mici schimbari de abordare si mobilier.

Ceea ce ma incanta cel mai mult e ca vad cum “febra” Montessori prinde din ce in ce mai mult in Romania. Edituri, magazine de jucarii, crese si gradinite, parinti interesati…e un val nou si frumos in care ma bucur sa plonjez si eu!

Eu am vazut efectele ei asupra copilului cel mare si sunt atat de multumita de capacitatea lui de concentrare, de felul in care se descurca la scoala! Pe termen lung, eforturile mele din primii ani au dat roade. Nu pot decat sa ma bucur ca si alti copii vor avea parte de aceeasi abordare in stimularea timpurie, ba chiar mult mai bine si mai corect aplicata decat ce am reusit eu sa fac cu S.

In Piatra Neamt s-a inaugurat de curand o cresa cu specific Montessori, urmand a se deschide si partea de gradinita. Eu o cunosc personal pe Doamna din spatele visului de a face educatia Montessori accesibila copiilor pietreni.

smart

Pe Flori am cunoscut-o cu ocazia primului atelier la Smart Play, iar de atunci am auzit numai cuvinte de lauda despre modul in care lucreaza cu copiii (la care le adaug, desigur, pe ale mele!).

Smart Play s-a transformat in Smart Kids and Happy- Comunitatea zambetelor, cresa despre care va vorbeam, iar Flori este educator Montessori acreditat. Flori viseaza nu doar o educatie diferita pentru copii, dar si la o educare a parintilor. Locul creat de ea pentru copii va servi, in unele dupa amiezi, si pentru organizarea unor cursuri de parenting. O admir asa de mult pentru ca vrea sa schimbe ceva in modul de abordare a educatiei romanesti, care e de multe ori prea rigida si prea formala!

Pe 10 februarie Flori ne invita la discutii pe marginea educatiei Montessori (la Hotel Central Plaza). Iata cum este prezentat evenimentul, la care va invit si eu din tot sufletul  sa participati:

Educatia Montessori e un modus vivendi, cum imi place s-o numesc.
Dragi parinti, e accesibil pentru suflet, inima si minte!
Maria Montessori a avut o viata la dispozitie si ne-a facut mostenitorii unei arte, a unei creatii, ce reprezinta samanta unei dezvoltari aparte, un proces minunat al parcursului vietii copilului, de la nastere pana la tinerete si maturitate.
Dezvoltarea copilului, o entitate unica, individuala, spirit viu si liber, creativ, independent, o minte abosrbantă. Materialele Montessori, de la brut la conturat, sunt parte integranta din educatia montessoriană.
Metoda Montessori încurajează impulsul natural al copilului de a se lăsa absorbit şi de a învăţa din ceea ce îl înconjoară. Pornind de la observaţiile sale, Maria Montessori a elaborat materiale, tehnici şi arii curriculare specifice, care îl ajută pe fiecare copil să îşi atingă potenţialul. Daca vreți să faceti parte din comunitatea noastră montessoriană, să aplicăm împreună aceste principii în cotidianul dezvoltării în armonie a copilului dumneavoastră, vă așteptam la prezentarea noastră.
Pe data de 10.02.2016, ora 18.00, vă așteptăm la o prezentare, a principiilor montessoriene, atât pentru un mediu organizat pentru copii și părinți, creșă și grădiniță, cât și pentru acasă, la Hotel Central Plaza.
Un ambient adecvat, o cultură și-un stil de viață diferite, dar de bun augur, mobilier, materiale Montessori, hand made, producție proprie.

Turul spațiului nostru, cât și prezentarea materialelor noastre Montessori se vor face în incinta spațiului nostru, la creșa Smart Kids and Happy – Comunitatea zâmbetelor. Turul îl vom stabili de comun acord.

Mult succes in tot ceea ce iti propui si aripi viselor tale in continuare, draga mea Flori!

 

 

 

 

Advertisements

1 Comment

  1. Mami

    Foarte frumos! Si eu sunt interesata de stilul Montessori si ma informez cat pot de mult

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s