Arta scrisului de mana in stil Montessori

Azi Baietelul de argint a sarbatorit parcurgerea a 100 de zile de scoala. 100 de zile! Cand au trecut? Parca mai ieri il duceam de mana la deschidere!

La scoala studiaza anul acesta literele de tipar, insa de la anul vor incepe desigur, cu literele de mana.

Metoda Montessori sugereaza chiar inceperea studierii literelor cu cele de mana, pentru ca, in viziunea aceste filosofii educationale, scrisul precede cititul. Noi insa am inceput asa cum stiam, “traditional”, studiind mai intai literele de tipar. Acum, fiind in pragul scrisului, doresc sa le parcurgem in ordinea care ii va facilita cel mai mult insusirea unui scris frumos.

Editura Gama propune pasii si materialele necesare acestui proces, usurand munca oricarui educator si facand invatarea interesanta, placuta, lipsita de stres.

Unele dintre materiale pot fi folosite si simultan: de pilda, kitul Descopar literele Montessori si caietele Montessori Lucrul cu mainile  si Litere si sunete sunt destinate activitatilor premergatoare scrisului. Incepand cu trei ani, dupa ce ati lucrat la perfectarea pensei prin tot soiul de activitati de transfer, puteti familiariza copilul cu literele scrise, sunetele atribuite lor, exercitii de pre-scriere si de taiere.

Privind la cei doi baieti ai mei, imi dau seama ca fiecare copil exceleaza in anumite domenii de dezvoltare. Daca cel mic mi se pare fantastic pe motricitate grosiera (fara a fi genial), cel mare, prin comparatie, excela pe motricitate fina. Noi am si lucrat foarte mult exercitii de imbunataire a prinderii in pensa, dar la doi ani S. reusea sa foloseasca foarfeca foarte corect, iar de la 3 batea cuie cu precizia unui adult. Cand am putut vedea un decupaj de-al sau intre decupajele colegilor de aceeasi varsta, mi-am dat seama ca, intr-adevar, are o coordonare foarte buna a mainilor. La el este o chestiune atat nativa cat si cultivata. Dar, mai cu seama, partea de cultivare e bine sa existe acolo unde nu sunt avantaje innascute.

Kitul Descopar literele Montessori a fost recenzat de Camelia cum nu e poate mai bine.

Lucrul cu mainile contine exact astfel de  exercitii care cultiva muschii fini ai mainii:  de taiere, de prescriere si chiar de scriere a literelor de mana pornind dintr-un punct dat.

scris1

Litere si sunete se concentreaza atat pe trasarea literei, cat si pe asocierea ei cu sunetul in diferite cuvinte.

scris2

Caietele au dimensiunea unui caiet studentesc, coperti lucioase, pagini din carton subtire foarte calitativ si ilustratii nespus de dulci.

Cum spuneam, aceste caiete se pot folosi de la trei ani si pana la clasa intai (pentru ca la noi scrisul de mana nu se introduce la inceput, asa cum prevede, de fapt metoda Montessori). Pasul urmator, potrivit pentru grupa mare-clasa 0- clasa intai sunt caietele Activitati de scriere si Activitati de citire, luate in aceasta ordine.

scris4

Eu sunt foarte impresionata de setul acesta elegant si pastelat, cu coperti lucioase, abtibilduri si cartonase cu imagini interioare, ilustratii realist desenate, exercitii de scriere aerisite, ordonate. Ele au dimensiunea unui caiet obisnuit de scoala.

scris3

Activitati de scriere au ca teme In parc si La munte. Ele contin imagini de hasurat, scrierea literei peste un contur dat, exercitii de izolare a sunetului initial si scrierea literei corespunzatoare. Se trece prin tot alfabetul, dar nu in ordine alfabetica, ci potrivit cu forma literelor si gradul de dificultate a scrierii.

Activitati de citire au ca teme Fructe si legume si Mamifere. Ele promoveaza invatarea nomenclaturii folosind lectiile in trei timpi, explicate foarte bine in introducerea destinata parintilor:

 1. Numirea obiectului
 2. Recunoasterea obicetului
 3. Reamintirea cuvantului.

Cu setul de citire impuscati doi iepuri deodata, pentru ca si informatia enciclopedica este avansata si extreme de frumos prezentata, de aceea va recomand si volumele Insecte si pasari si Flori.

Abia astept sa ne apucam de ele, poate in vacanta de vara cand Baietelul de argint va fi mai odihnit. Cu siguranta, la scoala vor aborda scrisul de mana diferit, iar aceste exercitii nu pot decat sa il ajute in deprinderea mainii cu scrisul de mana.

Multumim inca o data, Gama pentru acest regal!

 

Advertisement

1 Comment

  Trackbacks

  1. 100 de activitati Montessori pentru invatarea scrierii si citirii | Caiet pentru şcoala de...acasă

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s