Jocuri de inspiratie Montessori pentru stimularea limbajului (1+)

Bebelusul de bucurie a implinit ieri un an si o luna, si m-am gandit sa va povestesc despre doua  dintre jocurile noastre din ultima vreme, pe care le-am tot repetat cu el si cu Cati, in vederea stimularii limbajului.

Primul se bazeaza pe activitatea Montessori de asociere a cardurilor cu imagini realiste cu obiectele in sine. A fost o activitate foarte usor de pus in practica si potrivita pentru un exercitiu al programului NACD  (show and name objects).

monte1an

Eu am folosit doua seturi de carduri de la Editura Gama (Fructe si legume– face parte din colectia Carti de joc si are imaginea fructului intreg si pe cea sectionata pe o singura carte; Montessori-asocieri Legume si fructe este un joc in care copilul trebuie sa asocieze fructul intreg cu sectiunea sa, iar pe spatele cardurilor se afla denumirea in engleza si cateva informatii interesante despre el). Ma bucur ca le-am avut pe amandoua pentru ca se completeaza unul pe celalalt.

Am folosit cartonasele ca pe flashcards, apoi le-am aratat fructele, pe care ulterior le-am desfacut, lasandu-i pe cei mici sa le miroasa si sa le guste. Inainte de asta, totusi, am folosit fructele si pentru un mic joc de procesare secventiala.

monte1anfructe

Ce-l de-al doilea joc este de fapt o lectura, in care am combinat trei activitati: cartea propriuzisa lecturata (Fermoarul, editura RAO), o activitate de opozitie corticala (in care copiii isi exerseaza prinderea in pensa tragand fermoare) si aratarea/numirea obiectelor uzuale, care apar de fapt si in carte. Mi-am inchis fermoarul de la pajama, mi-am luat ursuletul si m-as cam culca…dupa cum vedeti, obiectele sunt exemplificate si cartea capata alta dimensiune in ochii copiiilor mici, atat de ancorati in concret.

monte1anfermoar

Cu siguranta si Cati si F. stiu acum ce este un fermoar, iar bebe a stapanit deja tehnica desfacerii lui.

Spor si voua la joaca!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s