Povesti despre virtuti

Bunatatea. Prietenia. Sinceritatea. Solidaritatea. Modestia. Optimismul. Cinstea. Perseverenta. Politetea. Mila. Generozitatea. Onoarea. Harnicia.

virtuti1

Iata o parte dintre virtutile abordate de volumul aparut la editura Gama, Povesti despre virtuti. In total, este vorba de 25 de povesti, adaptari dupa povesti clasice,  cele mai multe din folclorul international, dar si din scrierile unor autori celebri (precum fratii Grimm, Petre Ispirescu sau Oscar Wilde), ce sunt pilde pentru 25 de trasaturi de caracter pe care eu le-as dori din toata inima oglindite in copiii mei.

virtuti2

Volumul este o bijuterie, cu o grafica de exceptie, coperta cartonata si hartie lucioasa, de foarte buna calitate. Ilustratiile  de Nicolae Toniţa  sunt povesti in sine: atat de intense si de expresive! De asemenea, nu pot sa nu remarc grija pentru detalii, decoratiunile pe marginea fiecarei file, deosebite de la poveste la poveste.

virtuti3

Ceea ce ma  incanta insa cel mai tare sunt cele doua CD-uri, care dramatizeaza prin vocile actorilor Liviu Smîntînică, Doina Maria Iarcuczewicz, Liliana Vârlan, Iulia Deloiu, Gabriela Andrei, Radu Ştefan, George Cocoş.

Povestile sunt efectiv citite pe voci diferite, exact asa cum sunt scrise in carte, iar asta da sansa copilului sa isi exerseze abilitatile de citire, urmarind randurile in vreme ce asculta. Iarasi sunt impresionata de grija pentru detalii, fiindca fundalul povestilor chinezesti este o melodie a acestei tari, fundalul celor arabe te duce cu gandul la O mie si una de nopti, iar in spatele povestilor romanesti am recunoscut muzica noastra. De asemenea, mi-a placut cuprinsul separat pentru povesti si discuri, fiindca mi se pare important sa stii cat dureaza fiecare poveste dramatizata.

virtuti4

Baietelul de argint, care este un copil auditiv secvential (cu tente kinestezice), adora povestile audio. Le prefera desenelor animate, pentru ca poate sta linistit sa asculte povestea, in vreme ce isi cladeste constructiile din Lego. De altfel, de ziua lui si-a dorit un CD player, pentru ca cel pe care il avusese cedase din pricina indelungii folosiri :).

El trece si printr-o perioada senzitiva, in care isi construieste sistemul de valori, si am observant predilectia lui pentru proverbe, scrieri spirituale, pilde moralizatoare. Din cate am inteles din prelegerile profesorului Florian Colceag, copiii kinestezici au mare nevoie sa isi puna de mici bazele acestui sistem de valori spirituale, pentru ca altfel ar fi usor de corupt de mediul care ii va accepta cu tot surplusul lor de energie.

Asadar, Povesti despre virtuti va fi cadoul ideal pentru baietelul meu drag, de 1 Iunie. Nici nu as fi gasit unul mai potrivit cu el si nevoile lui, chiar daca as fi avut timp sa cutreier librariile.

Multumim din inima, Gama, ati facut din nou o treaba minunata!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s