Romani celebri- cartile care ne traseaza vacanta
Voi ce faceti in vacanta?
Eu stiu exact ce vom face in zilele lungi in care vom ramane acasa: planuim cu detalii iesirea de la sfarsit de saptamana!
Programul special al Ecaterinei ne limiteaza cand e vorba de vacante, si la mai mult decat o scurta vizita la mare (poate) nu indraznim, de obicei, sa visam. Dar vara aceasta am deja planurile facute si intentionez sa iesim din rutina ori de cate ori se poate.
Inspiratia pentru planurile de vacanta a sosit pe neasteptate, tocmai la momentul potrivit! Chiar la cateva zile dupa ce sotul meu lansase intrebarea “Ce planuri avem pentru vara asta?” a sosit coletul cu raspunsul 🙂 . Eu aveam in minte sa facem in vacanta de vara un light homeschooling, iar acum stiu si ce forma va avea- ne vom ghida dupa colectia Romani celebri, proaspat aparuta la editura Gama.
Colectia cuprinde doua seturi, a cate cinci carti fiecare, prima centrata pe figuri istorice ( Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Carol I al Romaniei) si personalitati din lumea artelor romanesti (Ion Creanga, Nicolae Grigorescu, Mihai Eminescu, Constantin Brancusi, George Enescu). De indata ce le-am vazut, mi-a venit in minte “case memoriale”, “excursii de o zi”, “perfect homeschooling“!
Din inima Moldovei de unde suntem ne este usor sa ajungem la Tescani, sa vedem casa memoriala a lui George Enescu (mai cu seama ca si eu am fost cand eram mica si amintirile de acolo sunt surprinzator de vii); la Humulesti, unde am mai fost si v-am povestit despre excursia noastra aici; la Iasi, unde am putea vizita Muzeul Mihai Eminescu, Bojdeuca lui Creanga, sau Muzeul Unirii pentru a ne apropia de Cuza; la Cetatea Neamtului pentru lectia despre Stefan cel Mare. Cu putina straduinta, am reusi sa ajungem si in locuri mai indepartate, in urmarirea romanilor faimosi ce ne-au scris istoria.
Imi place nespus ca aceste biografii sunt accesibile copiilor de la 7 la 12 ani. Eu am citit mai multe dintre biografiile celor amintiti dupa 10 ani, insa acelea l-ar depasi pe Baietelul de argint acum. Cele de la Gama sunt pe puterea lui de intelegere, iar acolo unde termenii il depasesc, are la subsol explicatia cuvintelor complicate.
Din colectia domnitorilor, ne vom opri intai data asupra lui Stefan cel Mare, de numele caruia ne leaga amintiri dragi pentru ca Baietelul de argint a ajuns pana acum si la Putna, prima biserica din cele 44 construite, si la Cetatea Neamtului, iar in orasul nostru exista o veche clopotnita, Turnul lui Stefan. Lectura este captivanta si ilustratiile (tip acuarela) expresive.
Din colectia artistilor chiar nu stiu cu ce sa incep, pentru ca toate sunt tentante.
Enescu imi este foarte drag, pentru copilaria lui de homeschooler genial, si pentru modestia cu care si-a purtat talentul. Cred ca Bebelusul de bucurie il va indragi foarte mult in viitor pentru ca, spre deosebire de S., el da dovada inca de pe acum de talent muzical.
Cred ca voi reveni asupra fiecarei carti si va voi povesti despre ea in momentul in care o parcurgem, alaturi de aventurile excursiilor noastre. In orice caz, seturile de fata sunt fantastice pentru scolari si ar insufleti nu numai micile noastre iesiri, dar orice lectie de istorie, literatura, arte sau muzica.
Eu o recomand din inima,atat parintilor cat si cadrelor didactice. Multumim, Gama, pentru acest regal, si sper sa adaugati cat mai multe titluri acestei colectii!
- Posted in: Carti favorite pentru ochi micuti ♦ Istorie ♦ Scoala de acasa ♦ Uncategorized
- Tagged: Editura Gama, Romani celebri
Recent Comments