Planificare de vacanta

Cand ai o lista parca ai mai mult spor si eficienta. Cel putin, asa se intampla in cazul meu.

De aceea, Baietelului de argint i-am facut o lista pentru vacanta. E drept ca vacanta este pentru relaxare, DAR…doua lucruri ma imping pe mine de la spate: faptul ca S. nu prinde aproape nimic din zbor si pentru orice lucru avem nevoie de exercitii, si faptul ca nivelul clasei in care este acum e ridicat si sunt cateva aspect unde trebuie sa traga mai tare ca sa tina pasul.

Asadar, mi-am facut o lista cu lucruri necesare, dar si distractive, care sa ne ajute sa incepem clasa intai cu bine. Este lista noastra personalizata pe nevoile lui S., dar poate va inspira. In general, m-am gandit ca fiecare activitate sa nu depaseasca 15 minute, si sa le rasfiram peste zi, sa nu il impovareze.

ENGLEZA- este un capitol unde lucrul constant se vede, iar pauzele se vad si ele. S. are o inteligenta spatiala de invidiat, o inteligenta matematica ridicata, dar la capitolul inteligenta lingvistica, well… aici trebuie sa munceasca, nu prinde din zbor. Ne intoarcem la lucrurile de baza, sa le consolidam, iar pentru asta ma voi folosi de urmatoarele materiale, pe care le vom taia de pe lista in momentul in care au fost parcurse integral sau insusite:

  • atlasul meu geografic pentru bebelusi, de unde putem invata culorile, o multime de animale si expresii simple de genul This is…It is… (si recapitulam vesnicele notiuni de geografie pe care, evident, le-a mai uitat).
  • Fat cat on a mat– cartea Usborne cu 12 povesti simple, cu cuvinte scurte.
  • Hooked on Phonics e o aplicatie care imi place foarte mult si pe care el o percepe ca pe un joc.
  • Vreau sa poata folosi in propozitii simple verbele : be, have, can, eat, drink, like

fatcat

SCRIERE – aici imi doresc doar sa scrie bine cifrele (pe 2 si pe 7 le facea de tipar), iar pentru aceasta vom lua la rand toate caietele de scoala si gradinita unde se regasesc cifre, apoi vom trece la operatii matematice in scris. Totodata, daca mai sunt pagini nelucrate in caietele lui de scoala, o sa le termine si are doua caiete intregi:

  • Caietul de evaluare
  • Caietul de vacanta

LOGOPEDIE- inca are probleme cu  sinetele J si Ş. Ma voi folosi de doua carti cu jocuri logopedice (multumim, Coca!), dar si exercitii de logopedie pe care le-am gasit deja pe diferite bloguri de specialitate. Daca nu rezolvam asa problemele de pronuntie pana la toamna, va merge iar la logoped.

DSC00204

CITIRE- deocamdata avem in plan doar sa citim cartile cu omida Hermie. Daca le terminam, cu siguranta voi gasi altceva pentru el.

premiu4

Hermie 1

Hermie 2

Hermie 3

LECTURI – prin acestea le inteleg pe cele pe care i le citesc eu lui. Vara aceasta o vom dedica Narniei:

  • Nepotul magicianului
  • Sifonierul, leul si vrajitoarea
  • Calul si baiatul
  • Printul Caspian
  • Calatorie pe mare cu Zori de zi
  • Jiltul de argint
  • Ultima batalie

 

MUZICA- in timp ce citim sau scrie el pe caiete, as vrea sa reasculte cd-urile spiridusilor din Padurea muzicala a Cristinei Andone, si eventual sa recitim cateva pagini din fiecare carte. Ulterior vom asculta si alte partituri ale acestor compozitori, fie pe masina, fie in vreme ce facem alte treburi.

Bach

Mozart

Ceaikovski

Beethoven

Vivaldi

Strauss

Chopin

Enescu

 

ISTORIE- aici intervine partea cea mai distractiva a verii noastre, pentru ca se lasa cu lecturi si excursii. Ne vom folosi de setul de la Gama cu Domnitori.

romani2

Stefan cel Mare– deja a avut excursia la Manastirea Neamtului si am citit cartea.

Mihai Viteazul

Mircea cel Batran

Al. I. Cuza- am fost la Iasi, a fost o zi superba si trebuie sa va povestesc despre ea. Am vizitat Muzeul Unirii din Iasi, si a fost o experienta deosebita sa vedem resedinta lui Cuza.

Carol I

CULTURA- vom studia tot chidati de Gama, cele cinci personalitati:

romani3

Creanga- de mare folos ne-a fost vizita la Humulesti, pentru ca atunci cand am citit cartea S. a putut vizualiza anumite detalii ce tin de port, locuinta, obiecte specific. Lui S. I-a placut foarte mult biografia lui Creanga si s-a intristat la sfarsit, auzind despre moartea autorului. La Iasi am vizitat Bojdeuca, loc tare special, unde am fost fermecati de ghidul foarte talentat.

Eminescu– la Iasi am vazut teiul lui Eminescu in Copou, la Muzeul Eminescu din parc am ajuns, din pacate, dupa ora inchiderii.

Enescu

Brancusi

Grigorescu

SPORT- speram sa poata continua cursurile de inot.

Ceea ce isi doreste el foarte mult sa faca sunt “arte vizuale”, adica tot ce tine de pictat, mesterit, asamblat. Pentru aceasta am ales sa facem o lectie despre avioane (unde poate asambla niste aeromodele), si mi-ar placea mult sa mearga la un curs de modelaj in lut sau ceva de genul asta…daca vom afla despre el la timp si e in orasul nostru.

DSC00206

Aceasta este lista noastra, pe care am scris-o in asa fel incat sa pot taia de pe ea lucrurile parcurse. Avand in vedere ca el va petrece destul de mult timp la bunici, sper sa reusim sa o ducem pana la capat vara aceasta.

Voi ce v-ati propus pentru vara asta?

 

 

 

 

 

 

17 Comments

  1. Aveti ceva activitate!

    • trebuie, ca altfel o lasam si eu mai moale…

  2. Violeta.argatu

    MULTUMESC pt mobilizare! Poate reusesc sa vin si eu cu o lista.

    • Abia astept sa vad si lista voastra!
      cred ca e mai lejera decat a noastra, dar Ioan prinde mai repede.

  3. Roxana

    La engleza si noi trebuie sa lucram, neapărat!!! La școală n-a făcut nimic :(( Prin august vom începe câteva ex.de scriere si vom continua cititul.

    • Noi nu stim cat lipsim de acasa, iar cand suntem plecati nu lucreaza. Doar in zilele cand sta acasa are program de lucru, dar termina intr-o ora, adunate toate.

  4. Ce planuri frumoase aveti! Sa aveti mult spor….noi inca nu avem nimic intocmit .

    • Multumim, Spor si voua! ❤

  5. carmen

    sunt interesante planurile voastre; intamplator am dat peste acest articol si m-am gandit la voi, daca are timp S sa se si plictiseasca 🙂
    http://blog.pentru-copii.net/2016/06/psihologii-recomanda-lasati-copiii-sa-se-plictiseasca-vara-asta/

    • Violeta.argatu

      Da, cum sa nu. 🙂
      Nu inteleg de ce sunt condamnati parintii care isi pun copiii sa lucreze 30min/zi, hai sa zicem o ora pe perioada vacantelor. Timpul trebuie utilizat cu folos. Vacanta, din punctul meu de vedere nu inseamna sa dam foc cartilor. Tre gasita calea de mijloc. Pentru noi vacanta inseamna ca se trezeste mai tarziu decat de obicei, ca nu mai merge la scoala, ca 13 ore face ce vrea el, iar o ora face ce vreau eu :)) .

      Noi am facut o sacosica mai demult,in care am pus biletele. Zilnic extrag amandoi cate 1 cel putin. Sunt biletele care ii “obliga” sa faca ceva.
      Fie ca deseneaza, picteaza, scrie un plan de vacanta, o poveste, mestereste o jucarie, face un experiment, alearga doua ture de stadion, joaca fotbal, invata sa bata mingea, coase, lipeste, spala o chiuveta, bate un cui, insira margele, face o bratara, sau mai stiu eu.

      Parerea mea e ca toate astea nu-l omoara, ci il fac viu pe copil. Iar vis-a-vis de lucrul pe perioada vacantei, eu sunt pro ora asta despre care scria f frumos Raluca. Sunt lucruri pe care le poti face din mers, in timp ce mergi in parc sau mai stiu eu unde, fara sa-l pui sa stea la birou (asa fac eu cu Ana si e super ok), sunt lucruri pe care le poate invata facand un experiment, citind o carte de perspicacitate, etc. Pt mine, astea nu-s teme si cred ca nici pt el. Nici macar caietul de vacanta din care lucreaza de luni :p. Doamna invatatoare s-a orientat fff bine (e vb despre caietele de la Sinapsis, Raluca. Imbina o gramada de cunostinte, e super lejer,nici nu simte ca face teme)

      • Perfect de accord Violeta! Ai tai sunt fericiti ca te au ca mamica ❤

    • Oooo…are timp sa se plictiseasca. Ce face el zilnic sunt reprise de 15 minute care nu depasesc o ora.

  6. Andreea

    E bine venit acest articol. De câteva zile mă tot uitam pe bloguri după un plan de vacanță dar nu găseam nimic. La mine au 6 ani jumate si aproape 5, deci vom face ceva mai lejer.

    • Spor, poate ne tii la current! ❤

  7. Liana Chis

    Raluca, ce carte / carti ai recomanda pentru a invata scrisul si cititul. Suntem la prima cumparare si nu prea stiu cu ce sa incep. Am vazut ceva la ‘Copilul destept”, ceva de la Editura Gama. As avea nevoie de un sfat. Multumesc.

    • Te referi la scrisul de mana? sau la cititul cu litere de tipar? Eu as recomanda pestru scrisul de mana materialele de la Gama. Pentru citit am folosit diverse, mi s-a parut ok prima carte Sa citim cu Luca si mi-ar fi placut sa fie publicata toata seria.

      • Liana Chis

        Multumesc. M-am hotarat sa iau kitul Montessori pentru invatarea rapida a scrisului si cititului. Totoadata, am luat si cateva carti de la copilul destept ca ii plac tare mult lui David. Sa aveti vacanta placuta 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s