Seturi de flashcards educative

Articolul de fata este mai mult decat o simpla recomandare, este o poveste frumoasa care imbina multe intamplari din trecut, cu consecinte pozitive in prezent.

Au fost odata ca niciodata doua fetite, una cu trisomie 13 (Cati), si una cu  cromozom 13 in inel  (Necti- a carei poveste o puteti citi si pe blogul Fara sa stie, ingerihttps://farasastieingeri.wordpress.com/2013/09/29/nectaria/ ).  Ambele fetite isi sfideaza diagnosticele cu eleganta de ladies si aduc bucurie in jurul lor.

Am cunoscut-o virtual pe Ramona, mama Nectariei pe cand Cati avea vreo doi ani. Amandoua cautam terapia cea mai potrivita pentru fetitele noastre: eu am ales NACD, care se bazeaza in mare pe metoda Doman, iar metoda Doman este cea care a introdus invatarea cu flashcards in educatia timpurie. Ea a mers pe Feldenkrais, o terapie blanda si profunda, pe care eu inca trebuie sa o aprofundez ca sa va pot explica cum stau lucrurile cu ea.

Ei bine, pentru a sustine terapia Nectariei, Ramona si sotul ei au creat niste seturi de flashcards foarte frumoase pe care le pun la dispozitia parintilor pasionati de early learning. Preturile mie mi se par accesibile (oricum ai lua-o), si cred ca la fel vi se vor parea si voua, in momentul in care constientizati ca nu cumparati doar un produs de calitate, ci si sustineti terapia unui copil cu nevoi speciale. Daca sunteti interesati de ele, o puteti contacta pe Ramona pe Facebook ( https://www.facebook.com/ramona.sandoi ), iar acolo se pot vedea toate seturile disponibile.

ramona2

Eu am observat foarte bine puterea flashcard-urilor in ultimii patru ani.

Cati este un copil cu un diagnostic foarte grav. Ca sa va faceti o idee, un copil cu T13 este, in cel mai bun caz, la stadiul unul bebelus de 9-12 luni. Cati, cu sistemul de flashcards a invatat  partile corpului, animale domestic si salbatice, mijloace de transport, culori, haine, obiecte din casa, fructe si legume, instrumente muzicale si altele. Nu gresesc afirmand ca ea poate identifica sute de imagini, iar in ultima vreme reuseste sa imi arate chiar  imaginea dorita din mai multe pe o pagina de carte. A depasit, astfel, din punct de vedere cognitiv, stadiul de 20 de luni. Pentru un copil cu retard profund si multe probleme de vedere, mi se pare fantastic!

Am vazut copii cu Sindrom Down citind inainte de trei ani, am vazut copii tipici citind inainte de 2 ani, prin acest sistem al cartonaselor .

Asadar, m-au atras foarte tare cardurile facute de Ramona, desi am si eu laminator acasa si un teanc mare “productie proprie”, pentru ca munca de cautare, de punere in pagina, de taiere la o dimensiune ideala, de laminare si de rotunjire a colturilor era deja facuta.

Pentru S. am ales setul cu emotiile (49 de carduri care descriu 49 de emotii). Simt eu ca e un subiect unde i-ar fi de folos un bagaj mai bogat de cuvinte.

ramona4

Tot pentru el mi-ar placea setul de flashcards cu planete (mai ales ca e inca interesat de subiect, si tocmai a facut o vizita la Observatorul Astronomic din Bacau).

ramona1

De asemenea, simt nevoia sa fiu on top of things cand va incepe scrisul de mana, si am niste materiale absolut grozave de la editura Gama, pe care le-am completat cu mini-cardurile tactile cu alfabetul mic de mana. Noi am folosit alfabetul tactil de tipar imprumutat de la draga noastra Camelia cand am invatat literele de tipar, si tare bine ne-a prins. Am simtit nevoia unui alfabet tactil si in cazul literelor de mana.

ramona5

Pentru F. am primit un set de carduri cu legume, in limba engleza, absolut delicious. Nu numai mie imi plac foarte mult, dar si Bebelusului de bucurie, care le-a rasfoit cu placere cand i-au cazut in mana. Cu F. urmez un program de citire in engleza (nu cu consecventa de care as vrea sa dau dovada, dar il urmam), asadar cardurile completeaza experienta asta.

ramona3

Noi alternam flashcard-urile cu carti pentru copii.

Cardurile au o marime perfecta, imaginea este intens colorata, pe fond alb, iar scrisul fara imagine se regaseste pe verso. Puteti opta pentru litere mari sau mici, engleza sau romana.

Ca sa inchei povestea de la inceputul articolului…ei bine, cand am comandat cardurile cu pricina, am aflat de sesiunea de Feldenkrais ce urma sa aiba loc la Timisoara, de faptul ca mai era un singur loc disponibil si uite asa, Cati a avut parte de o experienta minunata pe care ne dorim sa o repetam.

In felul acesta, prietenia dintre mine si Ramona a coborat din on line in off line! Daca pana acum nu exista nici o legatura intre Doman si Feldenkrais, Cati si Nectaria, flashcard-urile si excelenta terapeuta Adrienne Bardos au creat una 🙂

 

2 Comments

    Trackbacks

    1. 10 idei pentru un toddler de 18 luni | Caiet pentru şcoala de...acasă
    2. Darul din Calendarul de Advent – ziua 14 | ursuleți năzdrăvani

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s