Excursiile noastre educative de vara aceasta

Va povesteam inainte de a incepe vacanta ca imi doream tare mult sa organizez cu toata familia excursii mici de o zi, in zona noastra, impulsionati de colectia de carti a editurii Gama, Romani celebri.

Ei bine, proiectul a fost o reusita!! Merita sa va povestesc despre aventurile noastre “culturale”, poate va inspira pentru restul vacantei sau pentru cele viitoare.

Neamt

S. a fost intr-o excursie cu clasa lui la Manastirea Neamtului, ctitorita de Stefan cel Mare, prilej cu care am parcurs cartea despre acest domnitor. Cu cativa ani inainte fusese si la Cetatatea Neamtului, iar lui ii plac astfel de iesiri si le tine bine minte, asa ca am putut face legatura si cu ceea ce am vazut acolo.

De altfel, tot in Neamt am vizitat si  Humulestiul intr- unul din anii precedenti, asa ca atunci cand am citit cartea despre Creanga am avut in minte mai multe imagini esentiale.

excursii1

Iasi

In primele zile de vacanta am luat copiii si o familie de prieteni dragi si ne-am dus pana la Iasi, unde am vizitat prima oara Bojdeuca lui Creanga (care efectiv a dat viata paginilor cartii. Au un ghid minunat, multumim din suflet pentru prezenarea de basm!).

excursii2

Apoi am vizitat Muzeul Unirii, care a fost resedinta lui Alexandru Ioan Cuza, nu inainte de a ne opri in curtea muzeului la umbra unor pomi si a citi despre Domnitor, Elena Doamna si celelalte personaje istorice ale vremii.

Ultima oprire a fost la teiul lui Eminescu, in parcul Copou (intentionasem sa ajungem si la Muzeul Eminescu, insa am nimerit dupa ora inchiderii, asa ca am facut doar poze pe afara).

Alba Iulia

Alba Iulia si lectia despre Mihai Viteazul au fost o iesire nesperata, dar am profitat de destinatia Timisoara si ne-am oprit pe drum. Daca nu ati fost pana acum in Alba Iulia va indemn din toata inima sa mergeti, a fost asa o surpriza asa placuta! E minunata partea aceea de oras (Cetatea), cu catedrale, muzee si statui stradale. Mi s-a parut la fel de frumoasa ca Bratislava.

In Catedrala Ortodoxa am vazut portretul lui Mihai Viteazul si al Doamnei sale, iar apoi am vizitat  Muzeul Unirii, unde figurile centrale sunt ale Regelui Ferdinand si ale Reginei Maria. Expozitia dedicata Unirii si expozitia etnografica ne-au placut foarte mult!

Tescani

Ultima pe lista noastra, strategic aleasa, a fost excursia la Tescani, unde se afla o filiala a Muzeului George Enescu, si anume conacul Rosetti-Tescanu, descris si in biografia compozitorului scoasa de Gama.

tescani2

Am avut alaturi de noi prieteni vechi si dragi, carora le multumim din inima pentru ospitalitate, ne-am simtit minunat cu voi! ❤

Spun ca am ales strategic aceasta data, pentru ca am vrut sa luam parte si la unul dintre concertele care au loc anual la Tescani in luna august. Intim si cald, concertul sustinut de Mihaela Anica la flaut si pianistul Horia Maxim a fost un regal pentru sufletul nostru, iar Baietelul de argint a ramas cat se poate de impresionat de primul sau concert de muzica clasica.

tescani1

Cand vom reusi sa ajungem in sudul tarii cu siguranta nu vom rata sa invatam cate ceva si despre celelalte personalitati istorice si culturale ale colectiei, si sper din tot sufletul ca editura nu se va opri aici, ci va adauga si alte personalitati romanesti. Noua ne-au placut mult, si mie si copiilor carora le-am citit cartile, si ne-au impactat pozitiv vara.

Bineinteles, nu am putut pleca de la muzee fara suveniruri, S. trece printr-o faza de colectionar (de fapt, cred ca s-a nascut asa), deci avem si “memorabilia” care sa ne aminteasca pe unde am fost.

DSC00386

Vara aceasta am iesit mai mult, am vazut mai multe si in general ne-am simtit foarte bine. Excursiile noastre nu au durat mai mult de o zi si le-am facut implingand doua carucioare iar, uneori, am fost nevoiti sa alergam dupa bebelus prin muzee, dar a meritat fiecare moment si sper ca S. isi va aminti cu drag de ele mai tarziu, iar informatiile istorice vor face mai mult sens pentru el.

 

5 Comments

  1. Draga Raluca si noi am fost anul acesta la Alba Iulia la cetate, am ramas uimita ce frumoasa e, noi eram in drum spre mare , merita alocat o jumatate de zi acolo, la 12 zilnic se schimba garda, nu am apucat sa vedem ca aveam si alte obiective de vizitat. Noi am fost la intoarcere la casa memoriala George Enescu din Sinaia, le-a placut copiilor foarte mult. Tot asa ca si o completare la ce ati vazut voi noi am fost si in Tg jiu si am vazut operele lui Brancusi si la Pelisor anul asta, anul trecut am fost la Peles. Cu cartile din acesta colectie dupa noi.

    • Sunt minunate cartile astea, mie asa de tare mi-a placut sa imi trasez vacanta dupa ele! Mereu suntem cu ochii in patru, pe unde mergem, daca nu putem cumva asocial vreo localitate cu vreuna dintre personalitati. Ne-ai dat niste idei tare bune cu Sinaia, Diana, iar Alba Iulia e intr-adevar, o bijuterie! ❤

  2. Noi doream sa mergem anul acesta in moldova dar gmaps ne arata ca o sa dureze prea mult calatoria. Am ales transilvania, o sa vizitam doar Alba Iulia din destinatiile voastre dar sper sa ne placa foarte mult si noua 🙂

    • Sigur Alba Iulia va va incanta, iar vara viitoare puteti allege si alta zona frumoasa!

Trackbacks

  1. Un martisor…de ascutit mintea! | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s