100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare

Pedagogia Montessori pune accent pe disciplinele care il conecteaza pe copil la lumea in care traieste si care ii satisfac curiozitatea innascuta- astfel incepe prezentarea cartii 100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare, scrisa de Eve Herrmann si aparuta la editura Gama.

naturamontessori2

http://www.edituragama.ro/montessori/ghiduri-montessori-pentru-parinti/100-de-activitati-montesori-pentru-descoperirea-lumii-inconjuratoare.html

Intr-adevar, de cand am inceput sa cern informatiile despre diferitele stiluri de predare si educare a copiilor, mi-am dat seama ca o structura este cat se poate de necesara, ca am nevoie de un ghid ca sa nu merg haotic dintr-o parte in alta, si ca trebuie sa urmaresc finalitatea celor predate.

Asadar, toate activitatile Montessori de exersare a tactilitatii si a muschilor fini nu au nici o finalitate daca la 7 ani tot eu ii inchei nasturii fiului meu (e doar un exemplu, nu spun ca si asa stau lucrurile 🙂 ), si degeaba i-am cumparat matura si faras pe masura lui cand avea doi ani, daca acum nu am incredere in el sa faca curat si sa isi pastreze ordinea in camera.

Degeaba, de pilda, i-am explicat cum stau lucrurile cu punctele cardinale, cu continentele si tarile, daca nu poate cobori informatia in lumea reala si citi o harta simpla, sau nu se poate orienta in oras.

Toate activitatile Montessori, bine structurate si prezentate in cartea de fata au ca scop functionarea mai buna a copilului in lumea din care face parte, si chiar daca “functionare” pare un cuvant rece, doar cine are un copil cu dificultati  poate intelege pe deplin importanta lui.

Rasfoind ghidul Montessori dedicate ariilor de studiu din sfera stiintelor naturale (Geografie, Natura si botanica, Lumea animala, Lumea fizica si Timpul), mi-am amintit de toate activitatile pe care le-am facut de-a lungul timpului alaturi de Baietelul de argint. Pentru multe dintre ele a trebuit sa ma documentez rascolind internetul, printand, improvizand cu materiale rudimentare.

Astazi arsenalul meu de materiale ajutatoare este cu mult, mult mai bogat, insa mi se pare nespus de pretios acest ghid care imi explica pas cu pas cum trebuiesc prezentate lectiile in trei timp si materialele, cum se folosesc cardurile de nomenclatura si care este ordinea in care se preda informatia. Abia astept sa reiau aceste lectii atat cu Baietelul de argint (care are nevoie de o recapitulare periodica a notiunilor), cat si cu Baietelul de bucurie, cand va veni momentul potrivit.

Daca aveti acasa cardurile de nomenclatura in trei parti (eu sunt absolut indragostita de ele!), va sfatuiesc din inima sa luati si acest ghid. Sunt explicate pas cu pas lectiile de geografie, cum anume sa folositi cardurile alaturi de globuri, puzzle-ul planisferei, cadruri rugoase ale formatiunilor geografice si tot soiul de activitati, crafts si experimente menite sa il faca pe copil sa priceapa notiunile predate.

naturamontessori3

Lectiile de botanica cu ajutorul cardurilor de nomenclatura si a puzzle-urilor sunt foarte explicite. Oferta mediului inconjurator e, de asemenea, de nerefuzat. Chiar momentul in care am facut fotografiile  pentru aceasta prezentare s-a lasat cu o escapada de adunat frunze si o scurta lectie de botanica.

naturamontessori1

Cardurile de nomenclatura, cat si cartonasele cu familii de animale, alaturi de puzzle si, de ce nu, excursii la ferma sau la zoo, pot fi folosite pentru a ilustra lectiile despre Lumea animala.

Capitolul dedicat Fizicii este doldora de experimente usor de facut acasa, iar cel despre Timp contine activitati prin care copilul sa inteleaga notiunile despre anotipuri, saptamani, zile , citirea ceasului si starea vremii.

Practic, ghidul e o adevarata programa de aplicat acasa cu copiii prescolari si scolari mici, si face organizarea lectiilor mult mai usoara pentru parinti. Eu sunt extrem de incantata de el si il recomand din inima, mai cu seama ca organizarea nu e punctul meu forte, iar timpul pentru a pregati lectiile (desi materilele le detin in foarte mare parte) este extrem de limitat. Bebelusul de bucurie va fi homeschooled cel putin pana la 4-5 ani, asa ca tare bine ne va prinde cartea in viitor! Multumim mult pentru ideea tiparirii ei, Gama!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s