Silvia- Centru de zi pentru copiii cu dizabilitati din Piatra Neamt

Daca nu ar fi avut un cromozom in plus, acum am fi cautat pentru Cati Capsunica cea mai potrivita invatatoare.

Cati, in schimb, nu a fost niciodata la gradinita, iar de scoala nici nu se pune problema. Ea implineste 6 ani luna viitoare si, odata cu o noua rochita cu capsune, doresc sa ii ofer sansa de a merge in colectivitate. Vom face o proba pentru a vedea daca se adapteaza si, mai ales, daca nu se va imbolnavi prea usor.

Am ales pentru ea un centru pe care il cunosc destul de bine, in ai carui oameni am incredere si unde stiu ca se intampla lucruri frumoase.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati Silvia functioneaza  de  13 ani in Piatra Neamt: si-a inceput activitatea in 2004, iar licenta pentru furnizarea de servicii sociale o are din 2007. Pentru a preveni abandonul, institutionalizarea sau separarea copilului cu nevoi speciale de parintii sai, Centrul Silvia ofera servicii  care vin atat in sprijinul copilului, cat si al intregii familii.

Pe timpul programului de luni pana vineri, de la 8 la 16, copiii au parte de ingrijire adecvata, terapie, recuperare si educatie, activitati recreative si de socializare, dezvoltare a deprinderilor de viata independenta, consiliere si orientare scolara. Pe de alta parte Centrul ofera consiliere si educare pentru parinti sau pentru reprezentantii legali ai copiilor cu dizabilitati.

silvia5

Serviciile oferite de Centrul Silvia sunt:

 • De recuperare si reabilitare: terapie psiho-motrica si de abilitate manuala, terapie cognitiv- comportamentala, ludoterapie, activitati de socializare si relaxare, psihoterapie de relaxare . ( Aici vreau sa mentionez ca planul de interventie pentru fiecare copil este personalizat, alcatuit de catre o echipa de specialisti in educatia copiilor cu cerinte educationale speciale din Anglia. Ei evaluaeaza copiii bianual si intocmesc aceste planuri de interventie intr-o sedinta la care participa atat personalul cat si parintii. Competentele lor sunt excelente, printre ei numarandu-se experti care au doctoratul in Tulburari de spectru autist, psihopedagogi, profesori din invatamantul special. Deoarece fondatorii acestui Centru sunt specialisti englezi, metodologia aplicata in recuperarea si tratarea copiilor este una mai degraba asemanatoare sistemului englezesc. Pe acesti oameni eu ii cunosc personal, stiu cum lucreaza si cat de multa dragoste au pentru copii, asa ca nu pot fi decat linistita la gandul  ca Ecaterina ar putea merge intr-un centru in care programul terapeutic este coordonat de ei).
 • De ingrijire, suport si asistenta: igiena personala, masa (mic dejun, pranz si gustare), odihna si recreere.silvia4
 • Camera senzoriala- unica in orasul Piatra Neamt, camera senzoriala de tip Snoezelen.  Citez din descrierea ei, pe care o gasiti pe pagina de Facebook Caruselul Simturilor (https://www.facebook.com/CaruselulSimturilor/ ) , impreuna cu alte fotografii si video-uri: Scopul unui asemenea spatiu vizeaza dezvoltarea senzoriala a copiilor cu deficiente (autism, sindrom Down, retard psiho-motor), ca terapie complementara la terapiile comportamentale realizate deja in cadrul Centrului de zi. Mai multi stimuli permit structurarea unor obiective specifice indreptate asupra copilului, permit observarea evolutiei senzoriale a acestora, prin experimentarea emotiilor pozitive intr-un mediu de maxima siguranta, cum ar fi camera senzoriala Snoezelen. Reactiile pozitive inregistrate in aceasta camera ne determina, spre finalul proiectului, sa extindem numarul  copiilor care beneficiaza de aceasta experienta si terapie, la copiii din afara centrului de zi, prin folosirea punctuala a spatiului terapeutic. Ne dorim permanentizarea programului de fata prin valorizarea camerei multisenzoriale in comunitate. Pentru cei din Neamt, un asemenea spatiu este unic. Ne dorim sa le impartasim feed-back-urile noastre si sa incurajam si pe altii (terapeuti, parinti, specialisti etc.) in dezvoltarea unor astfel de medii senzoriale.

silvia3

Mai multe informatii despre Centrul de zi Silvia, conditii, planul de terapie, costuri si conditii puteti afla folosind  aceste date de contact: Fundaţia Haven – Speranţa Tuturor str. Muzeelor nr.11, cod 610190, Piatra Neamt Tel.: 0233225138.

 

 

 

 

Advertisement

6 Comments

 1. Fantastic. Merci pru acest articol. Satiul Snoezelen e deosebit atit pentru bebelusi, copii cit si pru adulti

 2. violeta.argatu

  Mult succes, Cati!
  Sa fie fara imbolnaviri si doar cu bucurii pentru voi, toti!

  • Amin, va imbratisam!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s