Controller-ul de oameni

Controller-ul de oameni este un nou roman pentru copii aparut la editura Gama.

gamaroman1

Este al doilea roman al scriitorului si umoristului britanic David Baddiel, consacrandu-l drept o noua voce originala in zona literaturii pentru copii.

Este un roman antrenant si usor de citit (eu, pentru a vi-l prezenta, l-am citit in doua ore), cu scris aerisit si ritm alert. Nu i l-am citit inca lui S. pentru ca il consider un roman numai bun de savurat de catre copiii care deja citesc pentru sine, de placere. Il gasesc potrivit de la 8-9 ani in sus.

Controller-ul de oameni este povestea a doi gemeni, Fred si Ellie, care primesc de la un personaj misterios din computerul scolii un controller pentru jocuri video, doar ca acest obiect aparent inofensiv poate transforma pe cineva, ca aspect sau abilitati, intr-un personaj de jocuri video. Practic Ellie, care este cea mai priceputa in a manui aceasta unealta, il transforma pe Fred in avatarul ei, metamorfozandu-l pe micul tocilar cu aparat dentar si ochelari intr-un veritabil Mario (sau alt personaj de jocuri pe computer).

Fred ajunge sa ii invinga pe bully-i scolii, sa intre in echipa de fotbal  si, in final, sa isi descopere un adevarat talent pentru acest sport, iar Ellie sa fie acceptata asa cum este (dupa ce a incercat o schimbare de look in genul personajelor Pixar) de catre cel mai dragut baiat din clasa. Finalul ii scoate pe copii (si pe parinti) la o bulgareala, ceva ce nu prea le statea in fire pana atunci.

gamaroman2

Cartea este, cred eu, gustata de copii zilelor noastre, pentru ca e amuzanta,  la fel de alerta ca un computer game  si face foarte multe referiri la acestea. Mie imi aduce a scenariul unui serial pentru copii/adolecenti de pe Disney, de pilda. Dialogul, umorul, si scenariul ma duc cu gandul la asa ceva. Sunt sigura ca ar prinde la micii gameri si i-ar tine departe de ecrane cateva ceasuri bune!

Eu tin sa adaug si o observatie personala, cartea are un aer modern din toate punctele de vedere, inclusiv in ceea ce priveste referintele la adresa lui Dumnezeu.

In seria David Baddiel de la editura Gama a mai aparut si primul roman al acestui scriitor, Agentia de parinti, roman ilustrat de talentatul Jim Field, laureat al “Roald Dahl Funny Prize”.

 

 

Advertisements

2 Comments

  1. toma andreea

    Multumim Raluca de recomandare. Pare f interesanta cartea:)

  2. suna interesant cartea desi mie mi e cam frica de ideile astea plantate in capul copiilor. desi, daca stam sa ne gandim, si noi poate visam sa avem inelul Arabelei care sa ne faca cum vrem noi si sa ne dea putere, doar ca acum sunt jocurile pe computer….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s