Concluzii la sfarsit de clasa intai si planuri de vacanta
Ce bine ca e vara! Ce bine ca e vacanta!!
O iubesc de dragul copilului meu si, cu toate acestea, sunt inarmata pana in dinti cu caiete de vacanta, planuri de lucru, liste de lectura, etc. Da, vom lucra in vacanta, poate mai mult decat alti copii, dar o vom face fara presiunea notelor si a timpului.
Pentru mine clasa intai a fost o clasa grea. Mi-am dat seama ca baietelul meu, pe care il socoteam doar ceva mai lent, care are nevoie de mai mult timp sa se acomodeze, are intr-adevar nevoie de mult ajutor sa se mentina pe linia mediana a clasei (o clasa buna, unde stacheta e destul de sus) . A terminat anul doar cu medii de FB, si a muncit enorm pentru asta.
Asadar, experienta mea imi confirma faptul ca, daca ai un copil care asimileaza mai greu, e bine sa incepi lucrul cu el din timp: o poti face relaxat, in joaca, cu activitati foarte diversificate si distractive. Dar nu e ok sa lasi totul pe seama scolii, in ideea ca daca il inveti dinainte se va plictisi la scoala. Eu am inceput exercitiile de citire cu S. la 5 ani, la sase ani cand a intrat in clasa pregatitoare citea pe litere carti intregi, am citit constant cu el in timpul clasei 0, iar la inceputul clasei intai era atat de fluent pe cat poate el sa fie. La S. fluenta a venit dupa zeci, poate chiar o suta de carti citite.
La matematica, asisderea. L-am trimis la pregatitoare numarand pana la 1000, facand calcule pana la 10, chiar 20. Daca la calcule singurele greseli sunt cele din neatentie (pe care orice copil le mai face), in ceea ce priveste problemele a intampinat dificultati pe care eu nu le anticipasem.
Daca ar fi sa dau timpul inapoi, cred ca as fi exersat mai mult cu el la matematica in vacanta trecuta. Anul acesta imi propun sa dedicam doua ore pe zi studiului, fara exceptie.
Matematica
Pentru vara aceasta, am pregatit cateva caiete de evaluare a materiei de clasa intai (unul este obligatoriu, tema de vacanta de la scoala, iar din celelalte va lucra cat poate).
Noi le-am primit pe majoritatea de la o prietena draga (multumim din suflet, Laura!!), asa ca am ales sa vi le prezint pe toate, pentru ca am si alte prietene care ma mai intreaba despre caiete de lucru si astfel isi pot face o minima idee.
Nu cred ca noi vom apuca sa le parcurgem pe toate, insa ce nu va reusi sa faca S., ii ramane lui F.
Caietele sunt interdisciplinare, testele fiind atat de matematica, cat si de CLR.
Un test la romana si unul la matematica pe zi sunt suficiente, cred. In deplasari vom lua reviste mai distractive, pe care si le-a cumparat (cu multe insistente) de la scoala, dar nu a reusit sa le parcurga.
Tabla inmultirii – vreau sa mearga la scoala cu table inmultirii invatata, dar o sa o facem prin joc, cu multe materiale distractive (sper eu)- si va voi povesti despre ele intr-o postare separate.
Comunicare in limba romana
Sunt foarte mandra de progresele pe care le-a facut baiatul meu la aceasta materie. Nu doar ca citeste cursiv (si de la inceputul anului acesta a citit ~50 de carti in romana si in engleza), dar si aspectul scrisului s-a imbunatatit simtitor. Pentru el asta a fost o mare provocare.
In afara de testele mai sus pomenite, S. are de parcurs un caiet de lectura, iar acolo unde textul este abreviat (cum ar fi Black Beauty), as vrea sa citim variant integrala. El are si alte caiete de lectura pe care le-au parcurs la scoala, fie in clasa pregatitoare, fie in clasa intai, insa la unele nu a facut fisele de lectura, asa ca as vrea sa le completam in felul acesta.
Anul trecut S. a insistat sa participle la un club de lectura, unde a primit ca o prima sarcina Un urs pe nume Paddington, de Michael Bond, ed. Arthur. El a terminat de citit, insa nu a completat si caietul cu fise de lectura, asa ca il adaug pe lista, pentru a-l bifa cand e gata.
O alta chestiune pe care vreau sa o atac in avans este ortografia. Cu cateva caiete speciale de la editura Gama sper sa il familiarizez cu aceste aspecte. S. este genul de copil care are nevoie de multa repetitie, de mult exercitiu si insistenta pentru a consolida un subiect, asa ca sunt sigura ca nu ii va strica sa stie cu ce se mananca ortografia inainte de a invata despre asta la clasa.
Prioritare pentru mine in vacanta aceasta sunt caietele Scriere si Scriere corecta.
Gratie Laurei, avem insa caiete care sa acopere materia pana la clasa a treia, tot in variata de la editura Gama:
Engleza
S. a ajuns sa citeasca destul de frumos carti de nivelul 1-2-3 de citire, si sa le traduca fara probleme. In afara de lectura, conversatie si uneori jocuri de vocabular, nu am facut cu el gramatica sau scriere. De vara aceasta vreau sa incepem pregatirea pentru testul Cambridge si sa inceapa sa scrie. Am pregatit cateva caiete usoare de spelling, pe care le aveam de mult in biblioteca:
Istoria
Aceasta va fi poate partea cea mai placuta a studiului nostru, pentru ca implica plimbari prin tara, excursii, vizite la muzee. Vara aceasta vom ajunge in zona Hunedoarei, unde sunt multe obiective istorice, despre care sper sa va povestesc la momentul potrivit.
Pe langa acestea, de indata ce terminam cartea pe care i-o citesc in acest moment (Jim Nasturel si Lukas mecanicul de locomotiva, de Michael Ende), vom incepe aceasta carte despre istoria lumii povestita pe intelesul copiilor, care ne-a fost recomandata cu caldura:
Arte
Este domeniul preferat de S., si vreau sa il inscriu din nou la scoala de vara organizata de Centrul pentru Cultura si Arte Carmen Saeculare.
Stiu ca e foarte mult ce mi-am propus, si probabil ca nu vom parcurge tot in vacanta, dar experienta m-a invatat ca atunci cand iti faci un plan si il pui si pe hartie, are mai multe sanse sa se indeplineasca.
Voi ce planuri aveti pentru vara asta?
- Posted in: Citire ♦ Idei de vara ♦ Matematica ♦ Organizare ♦ Scriere ♦ Uncategorized
- Tagged: caiete de vacanta clasa intai, ed Gama
Si noi ne-am propus mult pt aceasta vacanta, deoarece din mult faci macar putin, din putin nu faci deloc. Cea mare a terminat clasa a IV-a , vreau sa consolidam un pic istoria si geografia prin jocuri , fise , sa recitim manualele( asa pt cultura generala) in plus Istoria lui Răzvan. După o idee de Dragan Ibrahimovici scrisa de Horia Corcheș si cartea propusa de voi. La matematica vom recapitula, la romana vom citi cat de mult putem si vom face fise de lectura. Cea mica intra in clasa pregatitoare aici ne-am propus sa exersem rabdarea, cifrele, literele , calcule simple , sa desenam mult, sa pictam, astfel cand mergem in toamna sa ne putem concentra cat mai mult timp pe o sarcina.
O vara frumoasa va dorim cu mult spor.
Diana, multumesc din suflet ca mi-ai amintit de Istoria lui Razvan! Trebuie musai sa o cumpar inainte de a pleca la Hunedoara! Spor si voua in toate, eu cred ca daca incepi lectiile de citire, incet, incet, cu cea mica, nu vei regreta.
Fie ca vara să fie suficient de lungă pentru a putea să realizați ceea ce v-ați propus. Vacanță cu tihnă și spor!
Multumim la fel!
Pentru moment nu vom face nimic. Saptamana viitoare pleaca in tabara, se intorc acasa pentru 2 zile si apoi pleaca in a doua tabara. Dupa inca doua saptamani vom pleca in concediu. Abia in august vom avea timp sa ne ocupam de cateva lectii. Andrei a primit de la scoala un caiet de lucru pentru vacanta si un caiet cu fise + carti (editura Arthur). Ce voi lucra in plus cu el va fi matematica, dar vom recapitula si analiza de text si ortogramele. Daria a trecut in clasa a V-a. La ea voi cumpara niste caiete de lucru ca sa nu uite ce a lucrat anul acesta, plus ca are multe carti de citit pentru ca deja am cumparat.
In general, nu vreau sa ii stresez cu lectii pentru ca anul viitor va fi mai dificil, dar nu vreau nici sa uite ce au invatat. Cam o ora pe zi in ultima luna de vacanta va fi suficient.
Antoaneta, din pacate, S. nu zbarnaie, asa ca noi trebuie sa lucram mai mult. Pentru voi o ora pe zi in ultima luna va fi arhisuficient! Succes mult Dariei in noul ciclu scolar! ❤
Sunt sigura ca este bine. Am observat ca baietii prind din zbor, nu se streseaza foarte mult. Fetele sunt mai dedicate, ambitioase.
Sa fie! Anul viitor va fi mai greu pentru Daria, dar vom merge impreuna pe acel drum si vom vedea ce va fi.