Tabla inmultirii: jocuri si alte materiale

La matematica stam cam asa: calculele le intelege si le rezolva corect in marea lor majoritate (cand e atent, desigur), si pentru adunare sau scadere ne-am folosit in repetate randuri de setul cu Baza 10 de la Omfal.

La geometrie cred ca se descurca, mai ales ca are o buna vedere in spatiu (LEGO sa traiasca!). Dar si aici trebuie sa mai exersam nomenclatura.

Problemele ne-au dat de furca uneori, in special cele cu doua sau trei operatii, dar sper sa trecem peste acest hop  prin exercitiu (cat incape). S. are de terminat o culegere si de completat un caiet de evaluare  ca teme de vacanta, iar “bonus” de la mine mai multe caiete de evaluare, din care va face cel putin unul. Dupa ce reusim sa atingem acest obiectiv, ne apucam de tabla inmultirii.

 

Etapa 1- Numararea pe sarite

Mai intai ne vom juca cu cercul Waldorf. Este un cerc homemade (cercul de lemn a fost luat dintr-un magazine second hand si apoi l-am vopsit cu culori acrilice, dar puteti folosi un tocator de bucatarie de bambus, rotund; cuiele au fost  battue de bunicul matern acum doi ani si mai bine).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Cu cercul se exerseaza numaratoare pe sarite, si poate fi o buna unealta de verificare in cazul unui test (desenat pe ciorna, de pilda).

Se foloseste in felul urmator:

Il voi ruga sa completeze mai multe fise de numarat pe sarite, deocamdata nu am printate decat doua, si am mai improvizat 🙂 :

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Etapa 2- Adunarea repetata

Aceasta este metoda prin care va invata la scoala. Din cate il cunosc eu pe S., el invata mai bine cand are niste manipulative, de aceea am dorit tare mult sa aiba tabla Montessori pe care ne-au creat-o cei de la One Creative Boutique:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ea se foloseste in felul urmator:

Dupa aceea vom consolida tabla inmultirii cu ajutorul unor jocuri, pe care le-am cumparat din timp, si le-am tinut in dulapuri in asteptarea momentului potrivit.

Un joc de la LIDL:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Cartonase Inmultirea- scrie si sterge de la editura Gama (cutia lor a fost devastata de toddlerul casei).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Cartonase de la Antiq Ex Libris:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mai am si alte printables pe care le-am laminat cu multi ani in urma, dar nu imi erau la indemana cand am facut pozele, trebuie sa le mai caut prin casa.

Cu ajutorul acestor metode reusisem sa o invat pe Izabela, o fetita cu Sindrom Down, aproape toata tabla inmultirii, pornind de la simplu la complex. Nu am invatat-o pe toata pentru ca ne-am intrerupt lectiile, nu pentru ca nu ar fi putut sa o faca. Sper, asadar, ca si S. va reusi sa o invete fara stress.

Spor si voua!

 

3 Comments

 1. Violeta.argatu

  P-asta o știai?

  http://perfect-ask.com/acest-truc-simplu-te-ajuta-sa-ti-inveti-copilul-tabla-inmultirii-cat-ai-clipi/
  E ffff ff tare!!!
  Eu acum am descoperit-o :). Las la tine pe blog, ca s-o găsesc atunci când vine vremea Anei 🙂

  • Buna idee, Violeta! Multumesc!

Trackbacks

 1. Cum i-am explicat Baietelului de argint tabla impartirii | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s