Tabla inmultirii: jocuri si alte materiale
La matematica stam cam asa: calculele le intelege si le rezolva corect in marea lor majoritate (cand e atent, desigur), si pentru adunare sau scadere ne-am folosit in repetate randuri de setul cu Baza 10 de la Omfal.
La geometrie cred ca se descurca, mai ales ca are o buna vedere in spatiu (LEGO sa traiasca!). Dar si aici trebuie sa mai exersam nomenclatura.
Problemele ne-au dat de furca uneori, in special cele cu doua sau trei operatii, dar sper sa trecem peste acest hop prin exercitiu (cat incape). S. are de terminat o culegere si de completat un caiet de evaluare ca teme de vacanta, iar “bonus” de la mine mai multe caiete de evaluare, din care va face cel putin unul. Dupa ce reusim sa atingem acest obiectiv, ne apucam de tabla inmultirii.
Etapa 1- Numararea pe sarite
Mai intai ne vom juca cu cercul Waldorf. Este un cerc homemade (cercul de lemn a fost luat dintr-un magazine second hand si apoi l-am vopsit cu culori acrilice, dar puteti folosi un tocator de bucatarie de bambus, rotund; cuiele au fost battue de bunicul matern acum doi ani si mai bine).
Cu cercul se exerseaza numaratoare pe sarite, si poate fi o buna unealta de verificare in cazul unui test (desenat pe ciorna, de pilda).
Se foloseste in felul urmator:
Il voi ruga sa completeze mai multe fise de numarat pe sarite, deocamdata nu am printate decat doua, si am mai improvizat 🙂 :
Etapa 2- Adunarea repetata
Aceasta este metoda prin care va invata la scoala. Din cate il cunosc eu pe S., el invata mai bine cand are niste manipulative, de aceea am dorit tare mult sa aiba tabla Montessori pe care ne-au creat-o cei de la One Creative Boutique:
Ea se foloseste in felul urmator:
Dupa aceea vom consolida tabla inmultirii cu ajutorul unor jocuri, pe care le-am cumparat din timp, si le-am tinut in dulapuri in asteptarea momentului potrivit.
Un joc de la LIDL:
Cartonase Inmultirea- scrie si sterge de la editura Gama (cutia lor a fost devastata de toddlerul casei).
Cartonase de la Antiq Ex Libris:
Mai am si alte printables pe care le-am laminat cu multi ani in urma, dar nu imi erau la indemana cand am facut pozele, trebuie sa le mai caut prin casa.
Cu ajutorul acestor metode reusisem sa o invat pe Izabela, o fetita cu Sindrom Down, aproape toata tabla inmultirii, pornind de la simplu la complex. Nu am invatat-o pe toata pentru ca ne-am intrerupt lectiile, nu pentru ca nu ar fi putut sa o faca. Sper, asadar, ca si S. va reusi sa o invete fara stress.
Spor si voua!
- Posted in: 8-9 ani ♦ Clasa a II-a ♦ Clasa I ♦ Matematica ♦ Montessori ♦ Uncategorized
- Tagged: Gama, Montessori, One Creative Boutique, tabla inmultirii, Waldorf
P-asta o știai?
http://perfect-ask.com/acest-truc-simplu-te-ajuta-sa-ti-inveti-copilul-tabla-inmultirii-cat-ai-clipi/
E ffff ff tare!!!
Eu acum am descoperit-o :). Las la tine pe blog, ca s-o găsesc atunci când vine vremea Anei 🙂
Buna idee, Violeta! Multumesc!