Centrul de recuperare Anamaria din Hunedoara

ch4Am petrecut ultimele doua saptamani intr-o vacanta specifica familiei noastre: turism medical.

Diminetile erau dedicate orelor de recuperare ale Ecaterinei, iar dupa-amiezile plimbarilor si vizitelor prin judetul Hunedoara. Azi vreau sa va povestesc despre diminetile petrecute in Centrul de recuperare Anamaria, iar in articolul viitor despre toate locurile frumoase pe care le-am vazut in partea aceea de tara.

In ultimii sase ani, de cand fac parte din aceasta lume a familiilor “speciale”, am intalnit fel de fel de oameni. De departe, cei pe care ii admir cel mai mult sunt cei care reusessc sa transforme incercarea de a avea un copil special intr-un dar pentru ceilalti.

ch8

Centrul de recuperare Anamaria este un astfel de exemplu: dupa ce fetita Anamaria a sfidat toate prognosticurile medicilor, dupa 10 ani de controale si munca intensa in diferite centre de recuperare din tara sau din strainatate, dupa multe terapii oferite de stat sau in mediu privat, parintii ei la fel de luptatori ca ea au deschis acest centru care ofera servicii socio-medicale de foarte buna calitate.

ch9

Am petrecut cele 10 zile de terapie dupa urmatorul program: ajungeam la 8:30-9:00 (ni s-a oferit flexibilitate in functie de programul de masa al Ecaterinei). Urmatoarele trei ore erau muncite fara pauza, in felul urmator:

Mobilizari de terapie Bobath, ridicari sit and stand (care sunt exercitii esentiale pentru Cati, iar kinetoterapeuta a ajutat-o sa se autodepaseasca. Multumim o tona, Kinga! ):

ch7

ch6

 Bicicleta :

ch11

Premergator sau mers pe banda (cu asistenta):

ch5

Masaj facial si al spatelui cu Camelia, care a asistat-o, de altfel, la majoritatea exercitiilor (multumim din inima!):

ch15

Exercitii in cusca Rocher cu Dana (esti un exemplu pentru mine, o mama de diamant dupa parerea mea, Dana! Multumim pentru tot!):

ch1

Verticalizator (unde de obicei copiii astfel posturati beneficiaza si de elemente de terapie ocupationala; Cati nu a cooperat nicio secunda fara tableta.)

ch12

Eu nu am termen de comparatie. In afara de centrul de stat unde Cati mergea o ora pe zi pentru a face kinetoterapie, noi nu am frecventat alte spitale de recuperare sau alte centre private pana acum. Pentru Cati si familia noastra, alegerea cea mai potrivita pana acum fusese organizatia NACD, complementata de kinetoterapie si alte diverse terapii alternative ocazionale (Feldenkrais, craniosacrala, Bowen).

Asadar, eu nu pot compara Centrul din Hunedoara cu spitalele din tara. Va pot insa descrie ce am vazut la Hunedoara, si va las pe voi, mamele care ati sacrificat enorm pentru recuperarea copiilor vostri, sa faceti comparatia.

Centrul este de o curatenie exemplara: dupa fiecare copil aparatura si jucariile sunt dezinfectate, cearsafurile schimbate, parintii au protectie pentru incaltaminte sau isi aduc de acasa incaltaminte de interior. Un parinte are voie sa asiste si eventual sa ajute la terapia copilului, terapeutii fiind deschisi sugestiilor si personalizand programul copilului.

Terapeutii sunt oameni calzi, se adapteaza nevoilor copilului, glumesc cu cei mici si ii fac sa se simta bine. Ca sa va faceti o idee, una dintre fetitele care incheiase prima sesiune la Centrul Anamaria a inceput sa planga in ultima zi, la plecare. Plangea ca se terminase sesiunea de terapie! Copiii care vin in centru nu lucreaza doar pentru corpurile lor, ci isi creaza prietenii si legaturi. In privinta progreselor, ele sunt vizibile la toti copiii pe care i-am vazut eu in centru, iar ele vin in urma muncii sustinute: aproximativ trei ore pe zi de terapie zilnica,  bine gandita, nu au cum sa nu dea roade!

Cati s-a intors de la Hunedoara cu un kilogram in plus si cu musculatura mult mai intarita si mai bine definite, coopereaza mai frumos cu kinetoterapeuta ei de acasa, e mai prezenta, cere mai multa atentie si se implica mai mult in viata de zi cu zi. Eu sper sa fie cu un pas mai aproape de mersul independent, iar daca Dumnezeu ne ajuta si circumstantele sunt favorabile, ne dorim din tot sufletul sa revenim la Hunedoara.

Detalii despre centru puteti afla (sau solicita) pe pagina de Facebook- https://www.facebook.com/Centrul-de-Recuperare-Anamaria–895247470570062/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s