Cum s-a distrat Baietelul de argint la Hunedoara
M-am bucurat tare mult ca Centrul de recuperare Anamaria, unde Cati a muncit cu sarg zece zile, se afla tocmai in Hunedoara. Este destul de departe de casa noastra, si am trecut doua randuri de munti ca sa ajungem acolo, insa zona e foarte ofertanta pentru turism.
Noi am avut grija sa ne umplem frumos dupa-amiezile, de la iesiri in parc (minunate pentru Cati si F.), pana la vizitarea muzeelor, a locurilor incarcate de isorie si de farmec.
Va povestesc pe unde am fost, in ordine cronoligica, si pun poze neretusate, asa ca unele dintre ele mai lasa de dorit. Pe viu totul a fost superb, uneori chiar spectaculos!
Castelul Corvinilor– probabil cel mai important obiectiv touristic al orasului Hunedoara. Pentru copii mai mari (S. si o prietena de-a lui) a fost fascinant. Nu este foarte accesibil carucioarelor, si am avut un toddler cam tafnos cu noi, asa ca l-am vizitat pe fuga. Mie mi-a placut foarte mult.
Cetatea Deva– se ajunge foarte usor de la Hunedoara la Deva, e o distanta de cca 20 de km pana la Cetate. Am putut urca cu carucioarele si ne-am delectate cu privelistea. Din pacate, am prins o zi cu furtuna si vantul mai ca ne-a luat pe sus. In momentul acela, cu doua carucioare pe zidurile destul de abrupte de piatra, ne-am simtit foarte curajosi.
Muzeul aurului de la Brad– este un oras cam la 60 de km de Hunedoara, dar vizita a meritat din plin. Nu numai ca am vazut exponate foarte frumoase (intr-o parte a muzeului sunt exponate cu aur nativ, neprelucrate, originare din muntii metaliferi ai Romaniei; in a doua sectiune sunt 800 de exponate de minerale din toata lumea, impreuna cu informatii despre ele). De acolo Baietelul de argint a plecat cu o noua pasiune: mineritul. Acum vrea sa sape in curte pana da de aur, de argint si de petrol 🙂 . Mai multe despre acest muzeu unic in Europa puteti citi aici.
Cetatea dacica de la Costesti– in drumul nostru pana la Sarmisegetuza Regia, am poposit la cetatea dacica de la Costesti.
Am dat peste un festival dacic in pregatire: a fost fantastic sa vedem corturile, atelierele, oamenii costumati in daci si romani.
Ne-am ratacit un pic si am ajuns la altitudine, iar toata ratacirea noastra a fost rasplatita de un vultur superb care a planat exact in fata masinii noastre: majestuos e singurul cuvant potrivit sa-l descrie.
Sarmisegetuza Regia– un loc magic- pana si praful drumului sclipeste. Micul nostru pasionat de aur s-a intors cu multi bolovani sclipiciosi, in ideea ca banca ii va da bani multi pe ei 🙂 . Nu este un loc tocmai accesibil carucioarelor, asa ca i-am parcat pe cei mici in padure si am mers cu randul sa vedem vechile ruine.
Expozitia Pasi prin Socialism si Democratie – este o inedita expozitie privata, unde copiii au putut vedea cum era scoala pe vremea comunismului, cum arata o sufragerie, o sectiune dedicate CFR-ului si una minelor (foarte interesanta pentru S.), si multe, multe uniforme militare din toate categoriile. Mie una mi-a placut foarte mult si o recomand din inima, a fost unul dintre cele mai interesante momente a vizitelor noastre. Mai multe despre ea puteti citi aici.
Au fost doua saptamani incarcate de lectii de istorie, pe care vrem sa le consolidam cu povestile lui Dumitru Almas si cu Istoria lui Razvan, carti pe care le am in plan sa le citim saptamana viitoare.
Pe langa asta, am trecut prin Valea Jiului, am vizitat rude dragi, ne-am facut prieteni noi, deci, din punctual nostru de vedere, o adevarata vacanta!
- Posted in: Destinatii de vacanta ♦ Istorie ♦ Recomandari ♦ Scoala de acasa ♦ Uncategorized
- Tagged: Hunedoara, Hunedoara. obiective turistice in judetul Hunedoara
oh, home sweet home. Daca stiam ca mergi, ti-as fi lasat nr alor mei in caz de aveati nevoie de ceva. Ma bucur ca v-a placut!!! Minunate fotografii!!!
Ne-am descurcat, multumim! Poate mai ajungem, la Cati I-a priit!
Super!
A fost și Ioan in săptămâna “școală Altfel” cu clasa,într-o excursie de două zile in Hunedoara. Cel mai mult i-a plăcut schimbarea garzii- de la Cetate 🙂
Noi nu am prins asta, am fost foarte pe seara…dar a fost foarte frumos. Cum mai sunteti voi? imi e dor sa mai povestim!
Suntem OK. Creștem, din păcate :))))
Ana face 6 ani pe 28 luna asta, in toamna merge la clasa pregătitoare….
Maria e șefa năzdrăvăniilor, iar Ioan, cum îl știi :).
A trecut vara asta la un alt level, citește Jules Verne și e f incantat :).
Foarte frumoase locuri ati vizitat!!!
Asa e , Adriana, ne-au ramas in suflet! ❤