Lectii de istorie si daruri de Sarbatori pentru Baietelul de argint

Mi-am propus de multa vreme sa va povestesc ce mai face Baietelul de argint atunci cand nu e la scoala, la teme sau nu mestereste ceva din LEGO.

Dar sa incepem cu o discutie avuta cu o prietena cu ceva vreme in urma… Ea mi-a povestit ca baiatul ei, care a terminat clasa a opta cu note foarte bune si a intrat la liceul dorit, a invatat cel mai mult in cei opt ani de scoala cum sa fenteze sistemul: cum sa obtina note mari cu efort minim, cum sa convinga pe altii ca stie, cand de fapt, la tema sau la proiectul respectiv l-a ajutat internetul. Cunoscandu-mi prietena, sunt sigura ca baiatul ei nu a trecut ca gasca prin apa prin cele opt clase, si cred ca are totusi o baza solida de cunostinte. Insa mi-am dat seama cat de usor este sa inveti cum functioneaza acest sistem bazat pe note si teste, si cat de tentant este sa-l pacalesti, daca asta ti-ai propus. E mult, mult mai usor sa faci asta,  decat sa inveti pentru a ramane cu ceva in cap dupa anii de scoala. Iar materia e atat de aglomerata, cerintele asa de multe si fara aplicabilitate practica, incat inteleg perfect si de ce elevii aleg sa supravietuiasca astfel.

Eu, insa, vreau sa incerc sa il ajut pe S. sa nu fenteze sistemul. Solutia pe care am gasit-o eu este sa incep sa abordez cu S. anumite subiecte inainte de a trece la ele in scoala, ca sa nu intre direct in lectii, date si cifre de memorat, ci sa descopere ca fiecare subiect de studiu are frumusetea lui.

De pilda, in ceea ce priveste chimia, incerc sa il corup pe bunicul matern, farmacist, sa faca cu S. niste experimente (are diverse seturi educative cumparate, cu care poate, de exemplu, sa obtina cristale) si sa ii explice unele lucruri pe intelesul lui. Inca nu am ajuns in acest punct, dar este timp si la vara…

Anul acesta am decis sa ne ocupam acasa foarte serios de engleza si de istorie. Despre engleza, pot doar sa spun ca face progrese si sunt foarte multumita de el.

In ceea ce priveste istoria, iata cum am intrat noi in tainele ei!

I-am cumparat lui S. cate dvd-uri (de la LIDL) cu filme istorice, iar acolo unde nu am avut dvd-ul, am apelat la YouTube.

Pe masura ce vizionam filmele, ii citeam lui S. carti despre domnitorii respectivi, fie din colectia Romani celebri de la editura Gama, fie din alte carti de povestiri si legende istorice.

istorie1

O buna bucata de vreme i-am citit cu voce tare Istoria lui Razvan, scrisa de Horia Corches si aparuta la ed. Arthur. Lui S. i-a placut foarte, foarte mult, si o recomandam din inima pentru copii de peste 9-10 ani. Eu recomand sa fie citita alaturi de un adult, si sustinuta de filme sau alte date istorice, vizite la muzee, castele (de pilda, S. a fost foarte incantat ca a ajuns sa mearga la Castelul Corvinilor in Hunedoara, despre care a gasit scris si in paginile cartii).

In carte este vorba despre un baiat pe nume Razvan, din clasa a saptea, care traieste undeva in viitor (cu doua-trei sau chiar mai multe generatii fata de noi) si care, cu ajutorul unui caiet de istorie de-al bunicului sau, reuseste sa calatoreasca in timp, in diverse momente ale istoriei romanilor. Cartea e sub forma epistolara, iar in firul epic se intretese si o simpatica poveste de dragoste adolescentina, cu care copiii de 12-13-14 ani se pot identifica. Pe S. nu prea l-a interesat povestea suava de dragoste, ci aventurile in trecut. Daca nu ar fi vazut mai intai filmele si nu i-as fi citit si cartile de istorie, banuiesc ca ar fi inteles mai putin din ea, insa asa, a fost foarte captivat.

istorie2

Acum ii citesc  Talismanul de safir, de Elvira Bogdan, o carte din copilaria mea, in care o fetita, Mioara, calatoreste si ea in timp. Aceasta este mult mai copilaroasa, mai aproape de basm si urmareste istoria universala, nu doar pe cea a Romaniei. Lui S. ii place si aceasta foarte mult.

De Mos Nicolae va primi alte doua carti cu tematica istorica (multumim, Ramona!!), pe care eu inca nu le-am citit, deci nu va pot da foarte multe informatii despre ele.

Legende si povestiri istorice, de Petru Demetru Popescu, aparuta la editura Aramis.

Iata cuprinsul ei:

i1

Mircea cel Mare si luptele sale cu turcii, scrisa de Neagu Djuvara si ilustrata de Radu Oltean, aparuta la editura Humanitas Junior.

Iata cuprinsul sau:

Noi am povestit despre Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Vlad Tepes si Mihai Viteazul, iar S. a vazut si filmul Dacii. Preferatul lui S. e Vlad Tepes (cunoastem si cateva persoane cu numele acesta, in viata reala 🙂 ). Am profitat de context sa ii introduc si texte clasice, precum Legenda  Mesterului Manole in varianta  culeasa de Alecsandri,  Scrisoarea a III-a sau Pasa Hassan de Cosbuc.

De Craciun va primi doua carti despre Robin Hood: una in romaneste, Proscrisul (de Michael Morpurgo, ed. Nemi), si una in engleza, sub forma de benzi desenate, de la ed. Usborne.

i11

Pe cea in romaneste nu am citit-o, probabil o voi citi impreuna cu S.

Cea in engleza, Robin Hood– scrisa de Russell Punter si ilustrata de Matteo Pincelli- este sub forma de benzi desenate, iar textul scurt si pe masura capacitatii de intelegere a lui S. m-a incantat enorm. Cred ca este prima intalnirea a lui S. cu benzile desenate, sunt curioasa cum ii vor placea.

A fost o intamplare fericita faptul ca le am pe amandoua in acelasi timp, gata sa fie daruite in pereche, pentru ca pe una am cumparat-o la un garage sale pe Facebook, iar cealalta a fost o surpriza de la Micul Cititor (multumim din suflet!).

i8

Abia astept sa il bucur pe Baietelul de argint cu ele!

In ceea ce priveste cadourile care nu sunt carti, S. prefera de ceva timp sa si le aleaga singur, incadrandu-se intr-o anumita suma de bani. In ghetute va gasi o banda adeziva Zuru Mayka, iar sub brad o telecomanda Lego Tehnic, o baterie care se potriveste aceluias tip de Lego si probabil un set de construit pe care si-l va alege tot el de suma ramasa.

Voi ce cadouri ati pregatit de Sarbatori scolarilor vostri?

5 Comments

  1. Marin Ramona

    Raluca, interesantă și deșteaptă,ca întotdeauna! :* Cum ai timp pentru toate?!

    • Ramona, chiar nu ai timp pentru toate, si sa vrei! Daca alegi sa citesti cu copiii, cu siguraanta altceva va fi neglijat, fie bucataria, fie ordinea, fie timpul tau personal, fie cel al cuplului. Fiecare familie are prioritatile ei si cu siguranta baietii mei nu isi vor aminti peste ani de mesele bogate si sofisticate pe care …nu le-am facut! 🙂

  2. Banda aia adeziva am vazut-o si eu la Noriel, ma tot intrebam ce activitati as putea face cu ea.

    • Laura, cred ca baietii mari pasionati de Lego o vor aprecia la adevarata valoare. S. a vazut-o la Blippi, un tip care are niste videouri pe youtube, ii placea mult lui F. ca era cu masini, parcuri si locuri de joaca. Acolo vezi niste idei despre cum poate fi folosita.

Trackbacks

  1. Retrospectiva scolareasca si planuri pentru 2018 | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s