Retrospectiva scolareasca si planuri pentru 2018
Daca e sa rezum intr-un cuvant anul ce a trecut din punct de vedere scolar(cu tot sfarsitul clasei intai, vacanta si inceputul clasei a doua), acest cuvant ar fi perseverenta.
Indiferent daca motivatiile lui S. au fost interioare (mai putin probabil 🙂 ) sau extrinseci, cert este ca a muncit mult, a citit mult si a progresat. Eu sunt foarte multumita de el, pentru ca mi-am propus nu sa aiba FB pe linie (ceea ce nici nu s-a intamplat), nici sa fie in topul clasei, ci sa se depaseasca pe el insusi si sa ramana cu ceva de pe urma invataturii pe care o primeste la scoala si acasa.
La scoala situatia s-a imbunatatit. Eu cred ca la matematica merge mult mai bine, nu a intampinat problemele pe care le-a avut in clasa intai, tabla inmultirii o stie perfect inca din vara, iar in vacanta aceasta vreau sa ii explic si tabla impartirii (deja I-am explicat impartiea cu 1,2 3, 5 si 10). Le-a asimilat in joaca , cu manipulative, si fara stres.
In ceea ce priveste limba romana, pot spune ca aspectul scrisului e onorabil (intotdeauna se poate si mai bine, dar scrisul e ingrijit si caietele arata frumos), iar faptul ca am trecut prin ortograme in vacanta l-a ajutat. Totusi, ortogramele sunt un domeniu unde mai avem de lucru…
Capitolul unde sunt cel mai placut impresionata e engleza. S. a fost de mic expus limbii engleze, mai ales prin lectura. A refuzat sa se joace si sa dialogheze in alta limba decat romana (si refuza si acum), insa a acceptat lectura, fiind obisnuit cu ea din primele zile de viata. Insa de vorbit, si-a dat drumul abia cand a realizat ca fratele lui raspunde mai bine la comenzi daca i le spune in engleza 🙂 . Asa a ajuns sa se deschida spre aceasta limba straina, sa citeasca binisor ( cu exercitiu constant- am folosit carti Usborne si din colectia Read at home- Oxford) si sa se descurce onorabil la exercitii de genul celor care se cer pentru testarea Cambridge, nivelul Starters.
O alta realizare importanta este maratonul de lectura la care am participat anul acesta, si pe care l-a incheiat cu brio: fie ca au fost carti in format audio, lecturate de mine sau de actori cunoscuti (mai putin de 10), fie ca au fost citite de el cu voce tare sau in gand, in romana sau in engleza, suma titlurilor parcurse de S. anul acesta a ajuns la 100. Initial ne inscrisesem la o provocare de 52 de carti intr-un an, insa el a reusit sa o dubleze. Unele carti au fost scurte, citindu-se dintr-un foc, iar altele au fost lungi, cu capitol, depasind 100-200 de pagini.
Dupa cum povesteam intr-un articol anterior, ce am facut noi pe langa scoala, intr-o maniera relaxanta si placuta pentru amandoi (excursii, lectura si filme), a fost istoria Romaniei.
Iata care sunt planurile pentru 2018, si acolo unde mi se pare interesant si/sau util, voi reveni cu articole care sa detalieze lectiile noastre. Eu le-am planificat urmand interesul pe care l-am vazut la fiul meu fata de aceste subiecte.
Stiintele naturii
- Dezastre naturale. Cutremurele.
- Vulcanii.
Chimie
- Ce este Chimia? Ce sunt elementele? Care sunt proprietatile elementelor? Ce reactii pot aparea intre elemente? Ce este tabelul periodic?
- Apa- un capitol cu multe experimente!
3. Atmosfera (pe scurt)
4. Biografii ale oamenilor de stiinta: Marie Curie, Emil Racovita, Victor Babes, T. Eddison, A. Einstein
Fizica
- Ce este Fizica? Ce studiaza ea?
- Cate ceva despre electricitate, motoare, chestii tehnice.
Atat in ceea ce priveste Chimia, cat si Fizica, scopul meu nu este sa il invat date exacte, chestii complicate, sau alte lucruri de genul acesta. Vreau doar sa inteleaga ce studiaza aceste doua stiinte exacte, cine au fost o parte dintre oamenii care s-au dedicate lor cu pasiune, sa facem experimente distractive si sa ramana cu ideea ca fizica si chimia sunt frumoase.
Istoria Romaniei
E un capitol asupra caruia vom reveni mai rar, mai mult in vacanta. Planul meu e sa fac un fel de timeline, si sa parcurgem incetisor, in ordine cronologica, toate materialele pe care le avem pe tema asta in casa (fie ca sunt carti, documentare sau reviste). Pornim de la daci si romani si speram sa ajungem la Regele Mihai. Nu e o prioritate, pentru ca deja am parcurs multa informatie si nu vreau sa ajunga la suprasaturatie.
Engleza– continuam sa lucram exercitii pentru testarea Cambridge. Nu vreau sa participe la testare la nivelul Starters, dar sa trecem prin toate pentru ca imi place foarte mult cum sunt structurate, si la anul sa ne pregatim pentru Movers (la care as vrea sa participe).
Romana si matematica– oricum va face, si suplimentar. Anul acesta are evaluarea nationala pentru clasa a doua, si trebuie sa stapaneasca cat de cat materia. El este un copil care are nevoie de mult exercitiu, iar caietele noastre suplimentare sunt in mare parte de la Gama, usoare si bine structurate.
Arte
Mi-am propus sa il familiarizez cu cativa pictori celebri, sa reluam compozitorii pe care ii stie, poate si din alte perspective, si sa il incurajez sa deseneze mai mult dupa cartile de desen pas cu pas pe care le are. Vom pasi agale pe teritoriul artelor, mai ales in perioadele mai putin aglomerate de scoala.
In afara de asta, vrem amandoi ca el sa continue sa mearga la atelierul de olarit saptamanal, si sa dedice cat mai mult timp Lego-ului.
Am ales sa fac aceasta lista de obiective, pentru ca mi-am dat seama ca, daca o fac, am sanse mult mai mari sa ma si tin de ele.
Voi ce planuri aveti pentru 2018?
- Posted in: 8-9 ani ♦ Chimie pentru prescolari ♦ Clasa a II-a ♦ Organizare ♦ Scoala de acasa ♦ Uncategorized
Foarte fain plan mai ales fizica si chimia; PT 3-4 anisori ai cumva un plan de activitati?
Carmen, aici sunt activitatile pe care le-am facut cu baietelul cel mare intre 3-4 ani. Nu m-as mira sa fie si un plan de actiune 🙂 Vezi daca te inspira ceva-
Felicitari! Puteti spune ce materiale v-au fost de folos in invatarea inmultirii si a ortogramelor, urmeaza si la noi? Multumesc!
Asta am folosit pentru inmultire- https://caietpentruscoaladeacasa.wordpress.com/2017/06/16/tabla-inmultirii-jocuri-si-alte-materiale/ . Pentru ortograme iti recomand tot ce gasesti pe tema asta la ed. Gama, sunt bine structurate. Noi avem multe caiete de la Gama, si pe semen de punctuatie, si pe grupuri de litere, ortograme sau altele, si le gasesc foarte folositoare!
Aici inmultirea, si ortogramele cu caietele de lucru de la ed Gama- https://caietpentruscoaladeacasa.wordpress.com/2017/06/16/tabla-inmultirii-jocuri-si-alte-materiale/
Eu sunt interesata din ce carte o sa studiati despre Emil Racovita. Puteti, va rog, sa imi recomandati niste carti?
Am comandat asta, inca astept sa ajunga la noi- http://www.ercpress.ro/default.php?p=details&id=2072