Despre vulcani- 8 ani si 10 luni

Un 2018 bun si spornic va doresc tuturor, cu impliniri si multumire!

Noi am inceput anul in forta, cu una din primele teme de pe lista propusa: vulcanii.

vulcani7

Cea care ne-a inspirat sa incepem cu acest subiect a fost Oana, de la Carticele minunate, care ne-a trimis spre recenzare o carte Usborne tocmai potrivita pentru Baietelul de argint.

vulcan1

Volcanoes e o carte pentru incepatori, cu coperti cartonate, font mare, cuvinte accesibile, cu 30 de pagini de buna calitate si fotografii si ilustratii minunate.

vulcani2

Informatiile din carte au fost interesante si noi chiar si pentru mine, dar accesibile si baiatului meu de clasa a doua. El a citit integral textul, iar eu l-am ajutat la traducere.

vulcani3

Pe masura ce citeam, ne opream fie sa analizam  cenusa vulcanica de la vulcanul din Islanda, cel care a “oprit mersul lumii” in 2010 (multumim inca o data pentru aceasta mostra de cenusa, Irina!!), sau rocile vulcanice si metamorfice din setul cumparat vara trecuta de la Muzeul Aurului din Brad, fie sa caute pe harta cate o insula mentionata in carte.

S. a avut o tona de intrebari, cartea i-a starnit curiozitatea si l-a facut sa asocieze multe dintre informatiile stiute de el anterior. Chiar mi-a placut sa observ cum se nasc in mintea lui intrebarile, cum sta sa judece ceea ce citeste, ca nu a trecut pur si simplu printre  randuri si pagini fara sa cumpaneasca asupra lor.

De mare ajutor a fost si glosarul de la sfarsitul cartii, care ne-a deslusit amandurora anumiti termeni.

vulcani4

Multumim tare mult, Oana, cartea e superba, perfecta pentru lectia noastra si pentru nivelul de engleza la care se afla copilul meu, eu o recomand din inima! De fapt, toata colectia mentionata la sfarsitul cartii merita achizitionata, pentru ca sunt bune sa construiesti in jurul lor lectii de stiinte naturale si se preteaza cerintelor Montessori (informatii factuale, ilustratii de tip fotografie).

O alta activitate pe care i-am pregatit-o au fost cartonasele Montessori in trei parti, prin care S. si-a sedimentat cunostintele despre alcatuirea unui vulcan. Noi le avem tot in engleza, printate si laminate de foarte multa vreme, de aceea imi cer scuze ca nu mai pot mentiona sursa.

vulcani8

S. a completat informatiile din carte, vizionand DVD-ul Vulcanii, de la Erc Press. Avem cateva DVD-uri din aceasta colectie, iar S. a invatat multe de acolo, sa nu le ocoliti daca le gasiti in librarii sau pe la chioscurile de ziare.

Am sfarsit lectia noastra cu vestitul experiment vulcanic (cu bicarbonat si otet). Il gasiti in multe carti cu experimente, noi ne-am inspirat din cartea 365 de activitati stiintifice, aparuta la ed. Rao.

vulcani5

Am incercat sa pastram structura unui vulcan, cu tubul central (sticla) si conul (din carton maro). In sticla am turnat otet, peste care S. a pus bicarbonat de sodiu. Reactia dintre ele a produs “lava” vulcanului. Daca as fi adaugat colorant alimentar si nu m-as fi zgarcit la otet, ar fi fost si mai spectaculos experimentul. Din fericire, nu e prima oara cand il facem, iar Baietelul de argint era familiarizat cu el.

vulcani6

Pentru noi, ziua a fost frumoasa si productiva, iar datorita materialelor folosite nu ne-am cizelat doar cunostintele ce tin de stiintele naturii, ci si pe cele de engleza sau geografie, amintindu-ne cu drag si de vacanta de vara trecuta.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s