Regula de aur

regula4Cu o saptamana si mai bine in urma a sosit la noi una dintre cele mai recente aparitii ale editurii Cartemma.

Regula de aur, scrisa de Ilene Cooper si superb ilustrata de Gabi Swiatkowska, are intr-adevar alura unei bijuterii, datorita paletei de culori calde, a texturii paginilor ce te fac sa simti ca atingi o pictura, a frumoaselor coperti cartonate.

De indata ce o rasfoiesti, te surprinde sincretismul religios, ceva nou  intr-o carte dedicata copiilor. Sub umbrela acestei reguli de aur (Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea) sunt reunite mari religii precum hinduismul, Islamul, religia mozaica, crestinismul, filosofia Budhista si alte credinte ale altor triburi si natiuni.

regula1

Fiecare dintre aceste credinte are, se pare, versiunea ei foarte aprpiata ca inteles si mesaj a regulii pe care noi o cunoastem foarte bine din proverbul Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Totusi, din perspectiva mea de crestin practicant, am simtit nevoia sa ii explic copilului meu ca nu sunt de acord cu ideea ca totul e un singur lucru, toate religiile sunt o apa si un pamant, toate avem aceleasi principii si nu exista nici o diferenta intre ele.

regula5

Este conceputa ca un dialog intre un bunic si nepotul sau, sugestiva fiind ideea aceasta ca invatatura morala se transmite din generatie in generatie.

Mie conceptual acesta  de Lege Morala, sau Lege Naturala Umana, nu imi e deloc strain, l-am intalnit prima oara citindu-l pe C.S.Lewis in adolescenta, in primul capitol din Crestinismul redus la esente (ed. Logos) (Ed. Humanitas a tradus cartea Crestinismul pur si simplu). In acest capitol C.S. Lewis vorbeste despre codul moral inscris in natura umana, indiferent de pozitia geografica ocupata de om sau de religia practicata. De altfel, Lewis are un intreg apedix al lucrarii The Abolition of Man, in care exemplifica cu citate  aceasta universalitate a Legii Morale, denumita aici Regula de aur.

De unde vine acest ideal moral inscris in constiinta omului? Biblia ne-a dat raspunsul cu mii de ani in urma, pe paginile cartii Eclesiastul (3:11) Orice lucru El îl face frumos la vremea lui. A pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu.

Cartea Regula de aur afirma exact acest fapt: exista o regula pe care o cunosc si musulmanii, si hindusii si evreii si crestinii.

De-a lungul vremii am avut prieteni de multe culori si din multe religii sau filosofii de gandire: si evrei si crestini, si atei si agnostici, iar copiii mei au cunoscut si respectat si musulmani, si crestini ortodocsi, catolici sau protestanti. Lui S. nu ii e strain faptul ca unii oameni se inchina altor dumnezei.

Cu toate acestea, noi suntem crestini, si nu punem semnul egal intre crestinism si alte religii. Copilul meu cel mare cunoaste Biblia suficient de bine incat, pornind de la Regula de aur si mergand pe firul logicii lui C.S. Lewis, i-am putut explica ca faptul ca natura umana nu poate respecta, in fapt aceasta Regula. Comportamenul unor colegi de clasa, descris chiar pe paginile cartii (pe care a putut imediat sa il identifice din experienta proprie), faptele urate vazute in jur, razboaiele si rautatile dintre oameni, chiar propriul faliment in a respecta Regula de aur ne-au facut sa ne gandim ca ceva e profund stricat in natura umana, Avem Regula, dar suntem incapabili sa o respectam. De aici, afirma Crestinismul, vine nevoia noastra de salvare (prin Hristos). Oricat de bine intentionati am fi, nu ne putem salva singuri.   Aceasta este de fapt si diferenta intre Crestinism si alte religii care se bazeaza pe o Lege.

regula3

Eu una, fiindca incerc sa imi educ copii in credinta crestina, am simtit nevoia sa citesc Regula de aur alaturi de Scriptura si sa aduc completari sau argumente care contrazic parti din textul ei. Am avut langa noi si un atlas geografic, caci Baietelul de argint s-a aratat curios cu privire la zonele unde se practica o religie sau alta.

Cartea ne-a fost de folos pentru ca, in aceasta perioada, la noi acasa,  vorbim in mod repetat despre fenomenul de bullying si am observant impreuna ca acesta e o incalcare a Regulii de aur. S. a putut chiar sa povesteasca la scoala despre Regula de aur, in cadrul unei anumite discutii la ora de Dezvoltare personala.

regula2

Datorita fontului mare, cartea e usor de citit chiar si de cititori incepatori, ilustratiile sunt calde si contin elemente specifice diverselor religii. Cartea este tradusa de Laura Frunza.

O puteti comanda de pe site-ul editurii Cartemma la pretul de 45 de lei.

 

Advertisement

1 Comment

  Trackbacks

  1. Regula de aur | in the land of nowhere

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s