Doua lectii de anatomie cu materiale Montessori de la Gama
Cititorii care ne urmaresc de mai multa vreme stiu ca prima si marea dragoste a Baietelului de argint a fost (si inca este) anatomia. Nu e nevoie sa il ademenesc la o astfel de lectie, el o va cere singur si o va socoti, in sine, o rasplata.
De curand am parcurs doua lectii de anatomie cu ajutorul cardurilor in trei parti Montessori, aparute la editura Gama (Lectii de anatomie. Sistemul osos. Sistemul nervos). Sunt extrem de folositoare- eu am recomandat aceste carduri tuturor prietenelor si le-am trecut pe lista de cadouri de dat copiilor la aniversari.
Prima lectie parcursa a fost despre schelet: S. si-a dorit acest subiect mai cu seama pentru ca face colectia revistelor care vin cu o parte dintr-un schelet de plastic in marime naturala (120 cm).
Am parcurs cartonasele cautand fiecare os pe scheletul de plastic. Pe spatele fiecarui cartonas se gasesc informatii despre osul respective, mai mult decat suficiente pentru capacitatea de intelegere a lui S. (Aici e necesara o paranteza, in care sa mentionez ca nivelul de cunostinte de anatomie al lui S. il depaseste pe acela al unui copil de clasa a opta. Cardurile de fata se pot folosi de la patru ani si pana la liceu, dupa parerea mea.) Acolo unde scheletul nostru a fost neterminat, ne-am folosit de cartea Super Skeleton pe care noi o avem in limba spaniola pentru a identifica oasele membrelor superioare si inferioare (multumim inca o data pentru dar, Simona si Carlos!).
A doua lectie a fost despre creier, insa de data aceasta nu ne-am concentrate pe structura encefalului (exista caronase speciale despre aceasta in setul de fata), ci pe cea a neuronului.
L-am desenat impreuna cu S., pas cu pas, in tandem, asa cum obisnuim in ultima vreme, citind si informatiile despre partile neuronului (marturisesc ca si eu aveam nevoie de un refresh al cunostintelor). Le-am detaliat cu alte informatii din revista mentionata mai sus, cea care se ocupa in mod special de creier.
Inimioarele care insotesc neuronal desenat de mine sunt un cadou din partea Baietelului de argint, pentru ca ma iubeste (asa a spus el 🙂 ).
Spor si voua la joaca si la studiu!
Super fain Raluca! Nouă ne lipsește din recuzită scheletul osos din păcate :(. Oare pe România înafară de colecția de la reviste nu găsesc o machetă mai mică cu scheletul osos?
Cred ca da, Nico, nu imi vine nimic in minte acum dar daca dau peste ceva, iti dau musai link.
Mulțumesc Ralu 🙂