Bebelusi

 

Baietelul de argint m-a invatat ce inseamna sa fii mamica, Cati Capsunica m-a invatat ce inseamna sa fii bebelus, sa acord atentie etapelor de dezvoltare, care sunt jocurile si exercitiile care ajuta un copil sa atinga urmatoarea etapa. Din experienta aceasta va impartasesc si voua, facand trimiteri la diferite articole deja scrise, la care sper sa adaug unele noi.

Intai de toate, va recomand cartea Start inteligent, o colectie pretioasa de jocuri si exercitii pentru copii de la o luni pana la 5 ani si jumatate.

Un articol in care am adunat tot ce mi se pare mie important in materie de stimulare a bebelusului in primele etape,  puteti citi aici.

O lista de jucarii utile in primul an de viata (si nu numai), pe care noi le-am folosit din plin, si despre care am scris in mai multe rânduri, gasiti aici. De asemenea, la categoriile Jucaria de joi si Cu Cati la joaca, puteti citi recenzii despre jucarii pentru bebelusi si idei de joaca tematica dupa 12 luni.

0-3 luni

Daca aveti posibilitatea sa cititi cartea How smart is your baby, scrisa de Glenn Doman, va recomand din inima sa o faceti. In cazul unui copil tipic un start bun e favorabil, in cazul unui copil cu nevoi speciale, e esential. Gasiti acolo exercitii pentru stimulare tactila, vizuala, auditiva, vestibulara, si multe altele.

Ce puteti face cu un bebelus atat de mic? Ei bine, dupa ce trec primele saptamani de acomodare, incercati sa puneti cat mai mult copilul pe burtica. Aici  si aici puteti citi despre cateva exercitii de gimnastica pe care le puteti face cu un nou nascut.

Puteti folosi o minge de fitness, care pentru noi a avut nenumarate avantaje- stimulare vestibulara, calmare a colicilor (mai buna decat orice alt medicament), intarirea musculaturii spatelui si a gatului.

Este bine sa aveti pentru bebe mic, pe langa hainute, cosmetice, alimente, si jucariile care mi se par strict necesare:

O paturica pentru stat pe burtica (aici puteti improviza, la inceput veti folosi desigur patul, dar podeaua este cel mai bun loc pentru un bebelus, si linoleumum cea mai potrivita suprafata pe care el sa invete sa se tarasca). Pentru un copil cu nevoi speciale, care va avea nevoie de tummy time mai multa vreme, puteti investi intr-un Tumzee.

O minge de fitness (puteti ncepe cu o minge mai mica, cum ar fi o minge de plaja sau una din cele folosite pentru sarit, insa daca este sa cumparati una singura, pe cea mare v-o recomand, Cati are peste doi ani si inca o folosim zilnic).

Baby gym– cat mai inalt, cat mai solid.

Un mobil sau improvizatii.

Despre 10 calitati ale unei jucarii pentru bebelusi, puteti citi aici (cu alte recomandari de rigoare). S. a preferat jucariile plusate, cu melodii line, Cati pe cele zgomotoase, stridente, luminoase. Sa aveti mereu atarnate deasupra lor jucarii pe care sa le apuce, care sa faca zgomot, pe care sa le urmareasca, fie ca sunt pe podea, in patut sau in carut.

3-6 luni

Continuati sa puneti cat mai mult bebelusul pe burtica, si nu il ridicati in fundulet inainte de a se ridica  el singur. Tararea este o etapa premergatoare statului in fundulet, ea intareste muschii care mai tarziu vor sustine coloana. De aceea, plasati o jucarie la mica distanta de bebelus si incurajati-l sa se duca spre ea. Ajutati-l sa se rostogoleasca, sa apuce, se se tarasca indoindu-i  picioarele si sustinandu-i talpa pentru a se putea impinge inainte. Sunt excelente jucariile care au luminite si cantecele.

Acum e momentul sa cumparati primele carticele cartonate si sa incepeti sa ii cititi. Nu numai ca veti contribui la dezvoltarea limbajului, a atentiei si il stimulati pe copil auditiv si vizual, dar il invatati ca a citi este ceva normal si frumos, si mai tarziu nu i se va parea ciudat sa se vada cu o carte buna in mana. Eu am inceput sa ii citesc Baietelului de argint de cand a venit din maternitate, insa i-am pus cartea in mana pe la 3 luni, si lectura este una din ocupatiile noastre favorite si acum.

6-9 luni

In aceasta perioada puteti muta nivelul patutului mai jos, pentru ca bebelusul sa fie stimulat sa se ridice, mai intai in genunchi, apoi in picioare. Incepe diversificarea (nu sunt in masura sa dau sfaturi aici). Doar atat, din experienta greselilor mele, fiti perseverenti sa mancati in bucatarie, fara distractii, fiti consecventi in introducerea gusturilor si texturilor noi. Un copil se va obisnui mai usor cu un gust nou daca i-l oferiti cateva secunde de multe ori pe zi (chiar si de 20 de ori pe zi, sa atinga cu limba mancarea respectiva), mai degraba decat daca i-l oferiti o data, in cantitate mare. Spre 8-9 luni puteti s aincepeti sa ii oferiti bucatele mici pe care sa le prinda cu degetele si sa le duca singur la gura, ceva moale cu care nu se poate ineca, de pilda pufuleti sau bucatele mici de banana.

Intre 6 si 9 luni copilul tipic invata sa stea in fundulet. Sfatul meu este sa nu puneti copilul in fundulet inainte ca acesta sa se poata ridica singur in aceasta pozitie, pentru ca asta inseamna ca muschii spatelui nu sunt inca dezvoltati sa sustina coloana. Dupa ce bebelusul se ridica in sezut, pasul urmator este sa se pozitioneze in patru labe, sa se legene in aceasta pozitie, si de acolo sa porneasca la drum.

O jucarie pe care o gasesc utila, atat in perioada de 3-6 luni cand copilul incepe sa isi descopere picioarele si sa loveasca cu ele, cat si pentru cand el reuseste sa stea in fundulet, este aceasta. Ceva inalt pe care copilul sa il poata explora cu mainile, o jucarie atasata la Baby Gym, sunt de asemenea utile (noi le folosim des).

Puneti cat mai de copilul pe podea, cu jucarii la o oarecare distanta de el, ca sa fie motivat sa se deplaseze. Cu cat se deplaseaza mai repede si incepe sa exploreze pe cont propriu, cu atat de va dezvolta si cognitiv mai bine. Nu sunt adepta premergatorului sau a statului mult timp in scaunel.

Puteti incepe cu “cutiile de comori”, o activitate montessoriana pentru bebelusi- intr-o cutie (cos, lighean), adunati mai multe obiecte de diferite texturi, marimi si forme (de exemplu, o esarfa, o lingura de lemn, un tel, o minge de carpa, margele. Eu am povestit despre cutia noastra cu comori aici. Copilul se va bucura sa exploreze si sa scoata obiectele din cutie.

Daca vedeti ca nu evolueaza dupa “grafic” in privinta motricitatii fine, faceti jocuri cu degetelele (uniti degetul mare cu restul degetelor, pe rand, in timp ce cantati un cantecel sau ii spuneti o poezioara), presati intre degete bilute de plastilina, faceti bilute pe care copilul sa le apese doar cu degetul aratator, lasati-i la indemana o carte cartonata ca sa invete sa dea filele.

Jucati cucu-bau, toti copiii se distreaza cu jocul acesta, jocuri in care voi claditi un turn si el il darama, jocuri cu degetelele- gasiti cateva idei aici.

Daca nu ati cumparat pana acum multe jucarii, foarte bine. Dar acum este cazul sa va ganditi la cateva investitii, ce ii vor fi de folos pana la 3 ani sau si mai mult. Am facut o lista lunga cu jucariile care ne-au fost noua folositoare- toate sunt jucarii educative, care promoveaza dezvoltarea in domeniul motric grosier si fin sau cognitiv.

9-12 luni

Despre ce mai face nou copilul in aceasta etapa de dezvoltare, puteti citi pe acest site (mie mi-a placut cum sunt organizate informatiile). Acum copilul este mult mai mobil, dornic de explorare. Merge in patru labe (si va sfatuiesc sa nu grabiti etapa aceasta, mersul in patru labe ajuta foarte mult la organizarea creierului. In plus, faptul ca isi foloseste palmele pentru a se sprijini pe ele, ajuta la intarirea muschilor mainii, iar distanta de la ochi la mana este exact aceea cu care ochiul trebuie sa se obisnuiasca pentru scris si citit. Copilul are nevoie sa mearga in patru labe si pentru a-si dezvolta muschii necesari unui mers corect, atat la solduri, cat si cei care sustin coloana. Chiar daca va merge mai greu in picioare, nu fortati acest proces (trebuie sa va ingrijorati, insa, daca pana la 9 luni nu porneste de-a busilea). Un filmulet despre etapele mersului in patru labe.

Acum e momentul sa ii dati drumul prin toata casa, sa eliberati dulapurile si sertarele de lucruri periculoase, sa il lasati sa inchida si sa deschida usi, sa traga de sertare, sa scotoceasca, sa scoata din dulapuri. Daca va vine sa va plangeti de deranjul pe care il faceti, amintiti-va ca acesta este NORMALUL, si ca sunt parinti care ar da orice sa isi vada copilul suficient de capabil motric si cognitiv sa traga sertarele si sa scoata totul din ele. E o etapa care va trece, va asigur 🙂

Jocurile de tip cucu-bau, ascunsul dupa perdea, cartile, exersarea lui “Uite!”, “Bravo!”, “Pa!” fac parte tot din aceasta etapa.

Vorbiti cat mai mult cu copilul, si dati-i sansa sa va raspunda. Nu anticipati tot ce vrea, lasati-l sa se frustreze un pic încercând sa se exprime pentru a se face inteles. Pe termen scurt, s-ar putea lasa cu un mic tantrum. Pe termen lung, va vorbi mai repede si mai bine. O idee buna ar fi sa ii spuneti poezioare pentru copii, lasand ultimul cuvant, apoi cate doua cuvinte, apoi un vers intreg, samd, spre a fi completate de el.

In acelasi fel, in momentul in care va jucati cu jucariile, folositi tehnica backwards chaining. De pilda, daca vreti sa il invatati sa puna cercurile pe bat, aratati-i cum se pun toate cercurile, apoi dati-i lui ultimul cerc sa il puna singur; când reuseste, dati-i ultimele doua cercuri, samd. La fel procedati cu puzzle-urile tip incastru, jucariile de tip sortator, paharele care intra unul in altul (nesting cups)  si cuburile de stivuit.

Mult spor la joaca!

9 Comments

  1. Sunt foarte utile sfaturile, le vom pune si noi in practica. Multumim pentru inspiratie! 🙂

  2. Raluca, imi pare asa de bine ca gasesti ceva care sa iti fie de folos pe blog! Multumesc mult ca ne treci pragul virtual!

  3. Citesc blogul de ceva timp, dar abia acum am observat pagina aceasta. La tanc as spune, daca ma gandesc la bebelul de 3 saptamani care doarme langa mine.
    Foarte bune ideile de gimnastica pentru cei mici. As fi vrut sa le fi pus in practica si cu cel mare, dar vor fi foarte bune si acum. Multumesc!

    • Ella, iti mai recomand un blog- DomanMom, e plin de resurse pentru bebelusi. Oricum, postarile mele despre bebelusi sper sa continue, si eu invat in fiecare zi ceva nou si fain de aplicat, si acum cu Cati stiu mult mai multe decat la S.

      • Multumesc pentru recomandare! E grozav blogul. La fel ca al tau, te admir pentru modul in care iti cresti cei doi pui si pentru cum ai stiut sa transformi un diagnostic ce i-ar speria si descuraja pe multi intr-o cale care v-a facut pe toti sa va dezvoltati extraordinar.

      • Si eu iti multumesc, Ella, pentru cuvintele frumoase, inseamna enorm ❤

  4. Elena

    Imi pare rau ca am dat de voi asa tirziu!!!noi deja avem 2 anisori!!dar din pacate nu vorbim numai gingurim!!!!

    • Elena, incerc sa iti scriu un e-mail si sper sa ajunga la tine, sa imi dai de stire daca nu l-ai primit.

  5. Anca

    Felicitari e prea putin spus pentru ceea ce ne impartasesti!
    Am un baietel de 2 ani si 7 luni care inca nu vorbeste si un micut de 5 luni de care sper sa stiu sa ma ocup mai bine. Blogul tau ma ajuta si ma inspira. Inspira-ne in continuare 🌹!

Leave a comment