Sustin baby wearing-ul in Romania!

Mai bine zis, il voi sustine in cateva luni!

Dar deja sunt indragostita de concept, indragostita de el de când am aflat practic, pe când Cati inca nu se nascuse. Mi se parea sistemul ideal pentru parinti, in special pentru familiile cu mai multi copii.

Sa va povestesc experienta mea…fara sisteme de purtare.

Baietelul de argint adormea in brate. Bine, de fapt adormea la san, dar inainte de a-l linisti si a-l face sa adoarma, trebuia plimbat si rasfatat cu cantecele de leagan, cel putin douazeci de minute. Stiu ca am facut multi kilometri in dormitorul cel mic asa, si bine mi-a mai prins, ca am mai dat jos din multele kilograme acumulate in sarcina. Dar spatelui meu nu i-a prins deloc bine, si pe când avea el noua luni am facut o criza in zona lombara care m-a blocat complet. Iar dupa masa, pentru a scoate aerul, trebuia din nou plimbat…si plimbat…si plimbat. Bineinteles, ni s-a spus ca il rasfatam. In realitate nevoia lui de a sta in pozitie verticala era cat se poate de naturala si normala. Aerul blocat in stomacul unui bebelus poate cauza crampe intolerabil de dureroase, iar daca S. nu scotea bine aerul, regurgita in timpul somnului si se putea ineca.

Despre aerul din stomacul bebelusului si efectele sale asupra confortului copilului, aveam sa aflu mult mai multe odata cu venirea pe lume a Ecaterinei. Nu  cred ca v-am povestit vreodata in detaliu cat de sfasietoare au fost primele luni, cat de mult a plans Cati din cauza durerilor de burtica (si noi pe langa ea) pana ne-am dat exact seama cum s-o alinam. Ea nu a putut fi alaptata, iar pana am ajuns noi la formula pe care sa o tolereze cat de cat (fara zahar), la concluzia ca o masura de orez o ajuta la fiecare masa, la probiotice in fiecare zi,  la masajul eficient si la mingea de fitness pe care o foloseam pentru a o calma, mai buna decat orice medicament anticolici, Cati a suferit destul de mult. Chiar si acum, la 3 ani si 7 luni, avem grija ca ea sa scoata bine aerul dupa fiecare masa, altfel se va pomeni cu dureri de burta ingrozitoare.

Ce legatura are durerea de burta cu sistemele de purtare? Pai are! Pentru ca un bebelus tinut vertical si incalzit pe burtica de corpul mamei are mult mai putine sanse sa sufere de colici. Dar nici o mamica cu trei copii, cu dureri de spate si fara alt ajutor nu va face fata sa stea cu mainile ocupate atata timp. Un sistem de purtare ar fi ideal, cel putin asta imi spune experienta mea.

L-as fi iubit de la primul copil, dar atunci nu stiam de existenta lor.

La Cati, stiam, dorindu-mi nespus de mult unul. Si chiar l-am primit! Am castigat la un concurs pe site-ul Activitati pentru copii un foarte frumos si util sling cu inele. A fost o mangaiere ideea acelui sling, pentru ca ma gândeam ca are putine zile de trait Cati (pentru cine nu stie deja, Cati s-a nascut cu trisomie 13, care e etichetata “incompatibila cu viata”), si ce frumos ar fi ca toate zilele acelea sa fie tinuta la pieptul mamei. Doar ca s-a intamplat ca prima luna sa o petreaca la terapie intensiva, iar apoi, la recomandarile kinetoterapeutei, nu am avut voie sa o punem in nici un sistem de purtare, nici in scoica, nici in scaun de masina in primii ani, din cauza hipotoniei severe si a riscului de scolioza. Acum, nu vreau sa sugerez ca un sistem de purtare ar cauza scolioza, dimpotriva! Dar terapeuta noastra nu era familiarizata cu ele si nu ne-a putut incuraja sa il folosim. Cati avea voie doar pe burtica sau pe spate, si pana la doi ani si jumatate ea a mers in masina intr-o covata pentru infanti. De atunci am vazut multi copii cu nevoi speciale purtati fara probleme, iar prietena noastra Teo e una dintre ele:

teowrap

Asa se face ca tot centrul de terapie a benefiaciat de sling-ul cel frumos, pentru ca ei aveau nevoie de cubul pentru stimularea motricitatii fine de la Lidl, iar eu am schimbat sling-ul pe bani pentru a cumpara acel cub. De la sling si cub s-a ajuns la o adevarata campanie care a adus multe jucarii (a se citi, material didactic de lucru) pentru terapeutii din centru. Sunt sigura ca majoritatea dintre voi va amintiti de acele zile, pentru ca m-ati impresionat cu implicarea voastra! Si acum jucariile sunt puse la bun folos si le fac terapia mai usoara atat copiilor, cat si specialistilor.

De la sling…la cub, voi trece la manduca. Dupa Cati au aparut mai multe fetite in viata noastra, cu nevoi speciale sau fara, pentru care parintii mi-au cerut sfaturi cu privire la sistemele de purtare. Întotdeauna le-am recomandat boba sau manduca, iar apoi stateam si priveam cu jind pozele lor din drumetii, libertatea de care se bucurau ca familie, flexibilitatea miscarii pe care o aveau.

Cum asteptam (cu rabdare, nu vreau sa il vad inainte de 38 de saptamani 🙂 ), inca un baietel, ne-am pus serios problema mijloacelor de transport pentru noul membru al familiei. Din start ne-am dat seama ca nu vom reusi sa înghesuim in masina, pe langa trei scaune, si doua carucioare. Noul bebelus va fi purtat in manduca (am studiat sistemele de purtare si aceasta mi se pare cea mai utila, pentru ca poate fi folosita de la varsta frageda si pana la 4-5 ani), dar si comoda. Iar recomandarile prietenilor cu experienta in ale purtarii tot spre manduca ne indreapta.

Atat eu, cat si sotul, ne-am convins ca aceasta este solutia la problema noastra. El, mai ales, pentru ca viseaza la drumetii pe Ceahlau si la batutul tarii in lung si-n lat cu familia (hmmm, sunt cam sceptica ca asta se va intampla foarte curând, dar nu-i retez aripile). Eu, din motive mult mai practice, de mamica care trebuie sa ia copilul cel mare de la scoala, sa faca si mancare, si curat, si sa aiba grija de o fetita cu totul si cu totul speciala, care inca are nevoie de exercitii pentru a invata sa mearga, si de un bebelus nou pe care mi-l doresc cuddly si pufos si fara colici, mereu aproape de mine.

Desigur, planul este sa achizitionam una. Pana atunci insa, participam la concursul care promoveaza baby wearing-ul, organizat de Scutecila.ro. Premiile sunt superbe si cred ca toate mamicile cu pui mai mici de patru ani ar trebui sa participe!

 

 

14 Comments

  1. Irina Maria Mitrofan Bitca

    Super! Chiar ma gândeam ca despre asta am uitat sa vb cu tine… Pana la Manducă, va împrumutam cu mare drag wrapul elastic ( am si sling cu inele, foarte puțin folosit- noua nu prea ne-a plăcut). Iar cum Manducă noastră verde e posibil sa își piardă utilitatea pana va trebuie vouă, cine știe.. Poate va cunoașteți și cu ea! Pupici!!!

    • Irina, mutlumesc de oferta, sa stii ca o iau serios in considerare, mai ales cu wrap-ul ❤

  2. Ma bucur ca ai ales manduca, noi avem una si o folosim in fiecare zi. 🙂 Ne este draga, ne-a facut viata mai usoara si mai frumoasa!
    Pentru ca manduca se poate folosi doar dupa ce bebe creste putin si isi sustine bine spatele si capul, daca esti interesata de un sling cu inele pe care sa il folosesti in primele saptamani (desi merge si mai apoi) sa imi spui te rog. Am primit unul, este nou, nu am apucat sa il folosim. Ne gandeam ca poate il folosim la vara, dar cred ca ar fi mult mai potrivit pentru bebelusul tau. 🙂
    Da-mi de veste daca ti-ar placea.

    • Am inteles ca si la manduca se poate pune un insert pentru a fi folosit in primele luni. Multumesc mult de oferta, Raluca, eu iti scriu daca pana vine bebe nu ne descurcam sa gasim ceva al nostru, si il putem imprumuta pe al vostru cateva luni.

  3. Flori

    Sent from my iPad

    • Flori, nu a intrat comentariul…

  4. Carmen

    iti recomand sa intri pe grupul “Poarta-ma – ajutor in BW” pe facebook ca sa afli mai multe lucruri si sfaturi despre purtat; sunt unele mame acolo bune cunoscatoare al acestui lucru; si eu imi port baietelul de la cateva saptamani si acum are 7 luni; in primele saptamanai dupa nastere e cel mai bun e un wrap elastic; manduca merge doar de la 6 luni; dar cel mai versatil e un wrap tesut care e bun de la nastere pana la 20 de kg sau pana mama il poate purta 🙂

    • Wrap tesut am avut noi si l-am dat in schimbul cubului, dar nu am reusit nicicum sa ma obisnuiesc cu el. Bine, si Cati era mai speciala…dar manduca am observat ca e mai usor de folosit, de asta m-am indreptat spre ea. Mai ales de folosit si de catre tatic, pe el nu il vad cu wrap-ul :))

  5. Viorica L

    E deosebit sa poti purta copilul si sa te mai poti ocupa de ceilalti copii, de treburile casei si chiar sa ai grija de tine. Si eu am 3 copii, si cea mica este purtata zilnic, si afara si in casa, si pentru a face activitati/joaca cu ceilalti frati, dar si pentru a gati, a aranja prin casa, etc. Sa fiti sanatosi, sa nasti cu bine si apoi sa te bucuri de purtat bebelus.
    Uite si aici un site cu sisteme de purtare! http://www.scutecele.ro
    Noi avem nap-bag, si e exact ca si manduca.

    • Viorica, multumesc mult pentru sugestii, m-am uitat si le iau in considerare!!!

  6. bitumihai

    Salut,

    Ma numesc Bitu Mihai si vreau sa te anunt ca au inceput inscrierile pentru concursul organizat de Mediapress Advertising SRL cu premii in valoare de 900 euro ( Locul 1 – 500 euro, Locul 2 – 300 euro, Locul 3 – 100 euro) si am fi onorati sa te numeri printer participantii la concursul nostru.

    In data de 10 decembrie vom da startul pentru publicarea de articole, asa ca nu mai este mult timp in care sa te poti inscrie la concurs.

    Pentru ati putea creea cont, trebuie sa intri pe http://www.bloghub.ro , platforma dezvoltata de noi pentru a putea organiza concursuri pentru bloggeri cat mai corect si cu o jurizare cat mai transparenta.

    Te asteptam sa te inscrii !

    Multumim !

    Bitu Mihai,
    SEO – Mediapress Advertising

    • Multumesc de invitatie, am sa intru sa vad despre ce e vorba.

  7. fetei nu i-a palcut sa fie purtata ( sau probabil ca nu i-a palcut slingul respectiv, nu stiu,ca pe vremea aia nu stiam eu asa multe despre baby wearing ). In schimb , la primul baiat, mi-a salvat viata! Nu stiu ce m-as fi facut fara sling, sincer. Ca el a fost foarte sensibil si mamos si uneori chiar si gateam cu el pe mine. Pentru bebele asta , mi-am luat un mei tai si sunt foarte multumita de el, e super comfortabil.
    Aici la slingurile tip manduca ( la noi se numeste ergo) exista some inserts ca sa poti purta si newborns in ele.

  8. Da, asa vazusem si eu pe site, inserts. Noi trebuie sa ne hotaram la ceva ce poate fi purtat si de mine si de sot, si nu prea il vad pe el cu sling sau wrap, de asta ne orientam spre manduca. Sunt niste scumpi copiii tai, le admir mereu pozele!

Leave a comment