Cum inveti un bebelus sa citeasca
Acest articol este pentru cititorii foarte pasionati de educatie timpurie. Daca nu simtiti nevoia sa va invatati bebelusul sa citeasca, that’s ok 🙂 . Nici eu nu sunt 100% convinsa ca am energie sa fac asta. Eu, daca l-as invata pe bebe F. sa citeasca acum, as face-o pentru ca mi-a venit destul de greu sa il invat pe S. la 5-6 ani (desi jocurile cu litere le-am inceput de la doi), iar relatia noastra a avut de suferit sub presiunea lectiilor.
Experienta multor parinti dedicati arata ca un bebelus poate invata sa citeasca, sau ca daca este expus stimulilor potriviti va citi inainte de doi ani. Stiu multi copii cu Sindrom Down, de pilda, care citeau fluent inainte de 3-4 ani prin aceasta metoda, deci nu e ceva rezervat geniilor. De ce sa iti dai atata bataie de cap? Pana la urma nu e normal ca un copil sa invete sa citeasca la scoala, la 6-7 ani?
Studiile arata ca un copil invata mai greu sa citeasca , cu cat se apuca de asta mai tarziu. Practic, ca bebelus va absorbi fara efort informatia, asa cum poate invata cu usurinta orice limba straina, limbajul semnelor, etc. Invatarea se face fotografic, nu fonetic: copilul fotografiaza cuvantul ca intreg, nu il compune litera cu litera. Abia dupa ce copilul incepe sa perceapa legatura litera-sunet se intorduc notiunile de fonetica (in jurul varstei de doi ani, dar pentru unii copii si mai devreme).
Cum inveti un bebelus sa citeasca?
Informatii complete si complexe puteti citi pe site-ul Brill Baby, unde se gasese si o carte pe care o puteti lectura on line (are 40 de pagini si nu va ia mai mult de o ora). Aici aveti o serie de videouri demonstrative cu copii care folosesc Little Reader si citesc de la varste mici.
Spuneam ca un bebelus invata sa citeasca fotografic, deci trebuie folosite flashcards cu cuvinte. Acestea pot fi prezentate in urmatoarele moduri, intotdeauna scrise cu litere mici de tipar:
- simplu, negru pe alb sau rosu pe alb, cu font ingrosat si destul de mare (noi folosim formatul A5, Glenn Doman sugera un format si mai mare);
- combinatie poza-cuvant: fie le faceti fata/verso, fie puteti indoi o foaie A4 in doua, pe partea exterioara fiind scris cuvantul, iar pe cea interioara lipita poza;
- flashcards pe iPad, televizor, laptop (pe youtube gasiti multe, in foarte multe limbi, inclusiv engleza si romana, desi la o prima cautare in romana am gasit doar imagini, nu si cuvinte);
- flashcards multisensory– aceasta fiind cea mai de dorit abordare. Brill Kids are o aplicatie cu astfel de flashcards (apare cuvantul, apoi imaginea insotita de sunete si diverse explicatii, apoi un video sau o mica animatie). Aplicatia aceasta combina metoda fotografica cu cea fonetica.
- puteti cobori metoda multisensory si mai mult in concret, astfel: daca ii invatati fructe sau legume, sa aveti sa aveti la indemana nu numai pozele dar si obiectele concrete, pe care sa le guste, pipaie, miroasa. Daca il invatati pe copil partile corpului, in momentul in care cititi cuvantul “nas”, de pilda, duceti-I manuta la nasul sau, pentru ca el sa faca legatura cuvantului cu partea faciala respectiva.
- folositi cat mai multe jocuri cu imagini si cuvinte scrise (etichete), cititi cat mai mult, urmarind textul cu degetul, de fiecare data, fara sa va opriti asupra unui cuvant anume;
- fiecare sesiune de citire sa fie amuzanta si placuta copilului; daca da cel mai mic semn ca nu doreste sa faca asta, va opriti. Cea mai mare greseala ar fi sa insistati atunci cand micutul nu se arata interesat.r.
- se incepe cu 5-10 carduri pe saptamana. Se flashuiesc repede, 2-3 pe secunda (cat de repede puteti), timp de un minut, de patru ori pe zi. Saptamana urmatoare veti avea un teanc de 5-10 carduri noi, si 5-10 vechi. Pe fiecare le faceti separat. Cardurile vechi se vor tot aduna, dar se recapituleaza zilnic, un minut de patru ori pe zi, in teancuri nu mai mari de 25. Ideal ar fi ca intr-o zi sa treceti prin toate cardurile vechi, dar si la 2-3 zile este sufficient.
Oana a folosit acest program cu fetitele sale, iar A. citea fluent la varsta de trei ani. In acest articol descrie experienta lor, iar eu sunt extreme de mandra de ele!
Sper sa va fie de folos: eu nu spun ca este abordarea potrivita pentru orice familie, dar pantru unele poate fi o sursa de bucurie si de conectare parinte-copil.
- Posted in: 0-6 luni ♦ 6-12 luni ♦ Citire ♦ Dezvoltarea copilului ♦ Metoda Doman ♦ Scoala de acasa ♦ Uncategorized
- Tagged: citire cu flashcards, citire fotografica, citire timpurie, Metoda Doman
poti sa ne spui te rog ce flashcards ai gasit in romana pe youtube; la o cautare rapida nu am gasit nimic…
Am gasit doar imagini, fara scris 😦
Super ! Multumesc pt articol si informatii 🙂
Cu drag ❤
Acum vreo 4ani as fi zis ca esti dusa cu pluta :)). Experienta insa m-a pus la zid, asa ca nu pot decat sa spun din nou, “MULTUMESC “! Ceea ce spui tu e normal si cred ca e cazul sa recunoastem ca mare parte din parinti fac asta cu bebelusii inca de pe la 6-7-8 luni, atunci cand incep sa le prezinte carticelele acordeon. Ca multi se opresc la stadiul asta, asta-i altceva. Eu nu prea am de akles. Ana a descoperit placerea de a desena literele,de a se juca u ele (of, si cat m-a tinut in stand by :)) )zilele trecute am surprins-o cu o carte de povesti de-a lui Ioan: o tinea in poala si urmarea cu degetelul fiecare cuvant, desi nu cunoaste decat cateva litere mari. Asa cum. iti ziceam in mail, nu credeam sa traiesc momentele astea prea curand.
De ce zic ca nu am de ales… Asa cum Ana cere teme ( da, da! Plange dc nu ii dau si ei ceva de facut cand scrie Ioan), cere si Maria :))-9luni azi. E ceva fantastic…cand deschid cartea sa le citesc lui Ioan si Anei, nu am loc de Maria :)). Inceope ea sa “citeasca”. Cand incep eu, ea urmareste cu atentie maxima fiecare gest pe care-l fac.
Cred ca studiile despre care vorbeai sunt cat se poate de reale :). Astept sa se faca Ana bine (iar a racit, se pare ca anul asta numa’ asa o tinem) si trecem la treaba :). O sa fie foarte distractiv, sunt convinsa… Cu siguranta toti trei copiii vor avea de castigat, nu doar Maria
Asa e, Violeta. Exista o chestier care se numeste Native Reading si tot ce trebuie sa faca parintele e sa citeasca muuult copilului si sa urmareasca permanent cu degetul sub randul scris. Poate merge asa. Felicitari pentru progresele Anei!
chiar interesant, o sa aprofundez! mercic mult!!
Cu placere ❤
Fetița mea recunoaște toate literele de la un an și jumătate și este fascinata de ele. Are litere magnetice pe care le muta de pe ușă pe frigider, cărți cu litere detașabile și multe alte jocuri care implică litere. La un an și 8 luni a învățat și cifrele și număra până la 10 chiar știind semnificația numărării. Cred ca daca îi pui la dispoziție copilului jocuri educative nu are cum să nu fie fascinat. Și eu sunt uimita de progresele ei deși nu asta a fost scopul nostru.
Asa e, Georgiana. Dar metoda prezentata de mine nu e cea cu litere, e cea fotografica. Dupa ce copilul invata fotografic se incepe invatarea literelor separate. Dar daca fetita ta a fost atat de interesata de litere, cu siguranta va incepe sa citeasca fonetic foarte curand, si felicitari pentru asta!
buna! sunt fascinata de ce spui si as vrea sa pun in aplicare cu baiatul meu de 2 ani si 8 luni. O intrekbare dak nu te superi:este posibil sa il investi mai multe limbi deodata? Noi suntem romani in Spania si vrem sa invete ambele limbi plus engleza dar nu stil da e posibil.Dak e posibil cum se face?
Mihaela, citirea fotografica se preteaza pt perioada de varsta 0-3 ani, apoi poti incepe direct cu citirea fonetica, pe litere. Si da, te incurajez sa expui copilul la cat mai multe limbi straine, va invata fara accent si fara effort, si va fi mai intelligent datorita acestui fapt.
Dar daca mamica nu stapaneste binr o limba straina? Eu am asa o atractie fata de limbi straine nesatisfacuta in scoala din neglijenta si nestiinta…nu stiu… si acum as vrea odata cu copiii sa vorbim in cat mai multe limbi, dar parca nu stiu cum sa fac sa nu gresesc. Spre exemplu cand ascultam cantecele in engleza eu stiind deja cuvintele le pronunt gandindu-ma la cum se scrie si regula de citire, ei in schimb reproduc ce au auzit si la ei suna mai corect ca la mine :). Insa ma cam ingrijoreaza momentul cand eu citesc si nu pronunt chiar corect, imi este frica sa nu retina apoi gresit.
Off ce greu e cand nu inveti la timp …
Zicea un prieten bun: limbile straine nestudiate sunt pacatele tineretii
Gasesc pe bloguri mamici cu adevarat exceptionale care ma uimesc de unde au atata timp pentru toate.Eu am ales sa imi educ cei 4 copii si am inceput-o un pic nesigur si acum incerc sa repar.
Multumesc pentru toate ideile. Sunt minunate.
Livia
Livia, este foarte posibil sa ii inveti pe copii chiar daca nu stapanesti limba. Experta noastra in limbi straine in blogosfera de early learning este Adina, si ea a scris pe acest subiect- http://ourenglishhomeschool.blogspot.ro/2015/01/cum-ii-invatam-pe-copii-o-limba-straina.html Iti recomand sa rasfoiesti tot blogul ei, este plin-ochi de resurse! Faci o treaba minunata cu copiii tai, si iti spun din experienta ca nici o mama nu le face pe toate!